Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Este ciudat să scrii un review la un joc ca FIFA deoarece jocuri precum FIFA, ce se lansează anual, au o bază de fani care cumpără jocul încă de la lansare, iar o altă parte așteaptă reducerile de preț. Mie greu să cred că o persoană va fi consinsă sau nu să cumpere un joc ca FIFA după un review. Cei care iubesc fotbalul și jocurile video oricum o să-l cumpere pentru carieră, FUT și multiplayer. Alternativa este PES, devenit eFotball între timp, însă fan base-ul este relativ mic.
Așadar, acest review este pentru gamerii casual care mai dau drumul la un meci de FIFA când vin băieții în vizită.
Schimbări la modul carieră
Cei de la EA au adus câteva schimbări mici, dar importante la felul în care se desfășoară cariera ta de manager la o echipă de fotbal. În primul rând, felul în care se desfășoară partidele s-a schimbat. Mie îmi place să joc FIFA, dar și să fac pe managerul și mă bucur că anul acesta au băgat un mod de simulare de meci precum cel din Football Manager. Vezi niște nasturi pe un teren cum se mișcă, vei putea schimba strategiile, jucătorii și așa mai departe. De asemenea, poți intra oricând în meciuri pentru a controla momentele cheie precum penalty-uri sau lovituri libere. Mie îmi convine așa pentru că cu unele echipe nu am chef să joc un meci complet, doar să intru în anumite momente apoi să-i las pe băieți să-și facă treaba.
O altă schimbare bună vine la dezvoltarea jucătorilor, de acum vei putea alege ca un jucător să-și schimbe poziția și vei putea reprofila un fundaș stânga în unul dreapta sau într-un mijlocaș și așa mai departe. Un alt element nou este match sharpness, care cu cât este mai ridicat cu atât un jucător va fi mai bun pe teren. Match sharpness se obține prin jucarea de meciuri, dar și la antrenamente în dauna fitness-ului. Deci în momente aglomerate (campionat, champions league, cupă etc) trebuie să jonglezi cu fitnessul și cu match sharpness-ul jucătorilor.
O nouă carieră nu înseamnă că începi cu o academie goală ca până acum. Vei avea deja scouts și câțiva jucători când începi. În plus, s-a mărit baza de date de jucători tineri ce pot apărea de-a lungul anilor. Eu aveam un anume Marin la Universitatea Craiova care într-un an și ceva a devenit unul dintre cei mai bun jucători români.
Acum nu doar tu, ci și echipele controlate de AI vor putea oferi jucători la schimb în transferuri, iar asta este bine deoarece face ca lucrurile să devină mai interesante. Am primit un jucător pe care nu aveam de gând să-l iau și s-a dovedit a fi foarte ok.
Schimbări de gameplay
În FIFA 21 atacurile curg mai fluid, jucătorii sunt ceva mai inteligenți și aleg culoare mai bune pe care să aleagă. Mai mulți coechipieri vin să te ajute în atac și e mai distractiv și mai plăcut să joci în atac. De asemenea, ai la dispoziție creative runs, prin care poți să poziționezi un alt coechipier unde dorești ca să primească pasa decisivă.
Asta este ajutat și de ceea ce EA numește „agile dribbling”, adică o nouă metodă destul de simplă de realizat de driblling. Ce te ajută să treci mai ușor de apărători și să rămâi singur cu portarul. Un alt element care mi se pare că a fost îmbunătățit este poziționarea jucătorilor, indiferent că vorbim de atacanți sau de mijlocași. Am impresia că stau mai bine pe teren în formația stabilită de tine.
Apărarea este dificilă, însă și satisfăcătoare când reușești să blochezi un atacant în ultimul moment. Totuși, mi-aș dori un sistem mai simplu și mai eficient (nu sunt un jucător foarte bun de FIFA). Portarul mi se pare că are momente când e foarte bun și altele în care zici că apărut un bug în AI.
În rest, multe alte lucruri au rămas ca în FIFA 20. Ai Volta, Ultimate Team, aceleași momente ciudate la interviuri în care antrenorul nu are voce, în mare parte aceeași grafică (sau cel puțin eu nu am văzut o îmbunătățire la acest nivel), multe mecanici similare, comentariu copy+paste etc.
Per total, FIFA 21 aduce câteva îmbunătățiri necesare modului carieră și a făcut și atacul să fie mai distractiv. Am câștigat primul titlul cu Universitatea Craiova. Acum țintesc la Champions League (lăsați-mă să mă pregătesc de Champions League).