Oppo vine cu putere din urmă și creează un ecosistem stabil de dispozitive. După ce am testat mai multe telefoane de la Oppo, astăzi vine rândul ultimului lor smartwatch. Oppo Watch e un dispozitiv care vine în două, 41 și 46 de milimetri.
Noi avem dispozitivul de 46 de milimetri, l-am folosit deja de 3 săptămâni conectat la un Oppo Reno 3 Pro 5G, dar și la un iPhone 11 Pro, pentru a vedea care sunt diferențele și cât de versatil este.
Design Oppo Watch
Oppo Watch are un design ce îmbină o formă dreptunghiulară cu marginile curbate ale ecranului, ceea ce-i conferă o fluiditate plăcută. Seamănă la prima vedere cu Apple Watch, iar acest lucru nu e rău, în zona de Wear OS neavând foarte multe ceasuri cu asemenea design.
Oppo denumește acest design al ecranului un display flexibil Dual-Curved de 1,91 inci. E un display AMOLED luminos despre care discutăm mai târziu, dar care are unghiuri de vizualizare bune și se vede foarte bine la mână. În majoritatea timpului nu vei vedea marginile acestia, ci doar în anumite aplicații, precum Google Maps, se creează o ramă neagră în jurul conținutului.
Pe partea din dreapta ai cele două butoane, cel care deschide aplicațiile, iar butonul de jos deschide standard exercițiile fizice, dar poți să-l programezi să deschidă orice altceva.
Cureaua se montează prin două puncte solide, iar grosimea nu e foarte mare. Ca dimensiuni, vorbim de 46 de milimetri pe 39 și o grosime de 12,96 de milimetri incluzând senzorul de ritm cardiac. Cadranul e făcut dintr-un aliaj de aluminiu, iar cureaua este din cauciuc. Greutatea ceasului e de aproximativ 39,3 grame.
Per total, se simte ca un smartwatch de calitate, aliajul de aluminiul îi conferă eleganță, iar greutatea nu este nici prea mare, nici prea mică. Astfel nu deranjează, dar nici nu se simte de jucărie.
Aștept pe viitor mai multe curele făcute pentru Oppo Watch. Cea de cauciuc negru e versatilă și se prinde simplu la mână prin inserarea în găurile disponibile pentru toate încheieturile.
Designul mi-a plăcut și e unul reușit, de inspirație Apple Watch, dar fără să fie deranjant. Și chiar dacă smartwatch-urile nu sunt atât de dependente de specificații tehnice, să vedem ce are și sub carcasă.
Specificații tehnice
La nivelul specificațiilor tehnice, cele două ceasuri, cel de 46 și cel de 41 de milimetri sunt identice. Și Oppo nu a intervenit prea mult aici, adoptând standardul ceasurilor bune cu Wear OS.
Display-ul are 1,91 de inci pe varianta 46 și 1,6 inci pe varianta 41. Rezoluția e de 402 pe 476 și display-ul curbat AMOLED are o luminozitate foarte bună și unghiuri de vizualizare excelente, atât în casă, cât și afară, cu soarele pe cer.
Avem un procesor Qualcomm Snapdragon Wear 3100, o capacitate de stocare de 8 GB și o memorie RAM de 1 GB. Ceasul are WiFi și Bluetooth, senzori de accelerație, giroscop, senzor geomagnetic, senzor barometric, monitorizare puls și lumină ambientală.
Per total, în toate aplicațiile, ceasul a funcționat fără probleme și nu am simțit niciodată o întârziere. Am folosit atât aplicațiile standard, dar am instalat și unele din Google Play Store. Mi-a plăcut faptul că GPS-ul pornește relativ rapid și trecerea printre aplicații se face fluid.
Bateria ceasului e de 430 de miliamperi oră. Durata teoretică de viață pentru o singură încărcare e de 36 de ore. În realitate, aș spune că vorbim de vreo 30 de ore. Eu m-am obișnuit să-l pun la încărcat dimineață înainte de o zi de muncă. Autonomia este așadar la nivel mediu. Însă un lucru avantajos este încărcarea rapidă VOOC Watch cu încărcătorul din pachet. În aproximativ 15 de minute ceasul se încarcă aproape de 46%, iar ]n 75 de minute la 100%. Eu am obișnuit să-l pun vreo 30-40 de minute dimineața ca să-l duc de la 20% la 100%.
Varianta de 46 de milimetri are rezistență la apă la 5 atmosfere, iar cea de 41 de milimetri la 3 atmosfere. Nu vorbim de ceasuri pentru înotători de performanță sau scuba diveri, dar rezistă la ploaie, duș și un pic de distracție la piscină.
Specificațiile sunt puternice, procesorul și ecranul fac din acest smartwatch unul performant. Am menționat că are Wear OS de la Google, dar e modificat de Oppo prin Color OS și i s-au adăugat noi funcții.
Software și funcții
Cred că mare parte din experiența de folosire a unui ceas ține de sistemul de operare. Oppo Watch are Wear OS modificat de către Oppo cu interfața Color OS.
Vei găsi experiența tradițională Wear OS - notificări de jos în sus, setări de sus în jos, de la stânga la dreapta Google Assistant, de la dreapta la stânga principalele aplicații. Din butonul din dreapta sus deschizi meniul de aplicații, iar din butonul de stânga jos deschizi meniul de fitness, dar îl poți programa să deschizi orice altă aplicație.
Față de un Wear OS tradițional Oppo a modificat meniul aplicațiilor. Nu mai ai o listă simplă, ci le ai organizate în cercuri, aproape ca la Apple, designul mi-a plăcut și folosește eficient spațiul de pe ecran.
Poți adăuga noi watch faces dacă apeși lung pe ecran și le poți căuta în aplicația Wear OS de pe telefon, disponibilă și pe Android, dar și pe iOS. Față de un Wear OS tradițional Oppo a adăugat câteva aplicații, adică cele de fitness, una de monitorizare a pulsului, o aplicație pentru exerciții scurte de 5 minute, ca să te energizezi când muncești de acasă, una de monitorizare a somnului, dar și cea de vreme.
Față de alte ceasuri inteligente, nu ai oximetru, dar monitorizarea pulsului și a somnului este una precisă. De asemenea, ai apilcație pentru a respira, un exercițiu de relaxare util când muncești în pandemie.
Pentru Android, pe Oppo Reno 3 Pro 5G, am instalat și aplicația HeyTap Health. Aceasta îți oferă un rezumat al pulsului tău, al somnului și al activității fizice, plus că poți avea diferite obiective de îndeplinit. Altfel, poți folosi Google Fit și controlul vocal prin Google Assistant.
La nivel de fitness, ai standard o aplicație Oppo pentru alergări, pentru eliminarea grăsimii, plimbare, ciclism și înot. Deși nu suntem în teritoriul Garmin aici, e un ceas care îmbină lifestyle și fitness exact la nivelul potrivit.
L-am purtat și în timpul nopții, deși nu obișnuiam să fac asta cu ceasurile, iar monitorizarea somnului e și ea eficientă. Îți arată momentele când te-ai trezit, dar și cele de somn adânc și somn superficial.
Deși nu este atât de plin de funcții de sănătate precum alte smartwatch-uri, cum ar fi Apple sau Samsung și nici atât de sportiv precum Garmin, Oppo Watch e media dintre toate aceste lumi și e pentru oamenii normali.
Preț și disponibilitate
Varianta de 41 de milimetri costă 1.100 de lei în momentul de față și poate fi achiziționată atât pe roz, cât și pe negru. Varianta de 46 de milimetri ajunge la 1.550 de lei. E un preț de mijloc, care e corect pentru un dispozitiv dotat cu Wear OS, care e integrat cu aplicațiile Google și care, în curând, va putea fi folosit și pentru plăți odată cu sosirea Google Pay în România.
În comparație, un Samsung Galaxy Watch 3 Titan de 45 de milimetri ajunge și la 3.000 de lei, Apple Watch 5 de 44 e la 2.900 de lei, iar în aceeași zonă de preț cu Oppo Watch găsești Samsung Galaxy Watch 3 de 41 de milimetri, Fitbit Sense, Garmin Vivomove, Huawei Watch GT 2 Pro sau Samsung Galaxy Watch Active 2.
Pro
- Compatibilitate cu Android și cu iOS
- Viteză de procesare foarte bună
- GPS-ul se activează relativ rapid
- Ecranul are o luminozitate bună și vizibilitate din toate unghiruile
- Aplicațiile Wear OS sunt dezvoltate și integrate bine
- Câteva module personalizate de sport care pot fi interesante
- Design reușit
Contra
- Încă nu poți plăti cu ceasul
- Designul iconițelor din sistemul de operare poate suferi modificări
- Autonomia este bunicică
- Momentan nu ai foarte multe opțiuni pentru înlocuirea brățării
Concluzie
Oppo Watch e un ceas inteligent foarte solid și o combinație de lifestyle și fitness care-mi place. M-a atras designul, faptul că nu e greu de folosit, că meniurile sunt create pentru oricine și că se conectează atât la Android, cât și la iOS.
Prețul e unul corect pentru caracteristicile sale tehnice, iar ecosistemul e unul puternic. L-aș recomanda pentru oricine care dorește un smartwatch dedicat pentru telefonul lor cu Android, care să se potrivească atât sport, cât și la business.