Acest software completează platforma de e-learning Tactile Images, locul unde profesori ai copiilor nevăzători / cu deficiențe de vedere au acces la materiale interactive pentru predarea la distanță, atât de necesară în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. Puteți afla povestea românilor care vor să fie noul Braille pentru nevăzători aici.
Image Creator permite profesorilor să creeze în mod facil desene cu descrieri personalizate și dispune de o bibliotecă de ilustrații care pot fi adăugate simplu, prin opțiunea drag & drop.
Desenele reliefate interactive crează reprezentări ale realității în mintea acestor copii, oferindu-le acces la concepte și lucruri pe care nu le pot atinge, dar și la subiecte STEM, din sfera științelor exacte. Studiul desenelor se poate face independent, cu ajutorul unei aplicații asistent, care citește descrierile asemeni unui profesor, astfel încât procesul de învățare devine mult mai ușor.
De asemenea, lansarea Image Creator marchează finalizarea primei etape a proiectului ”Tactile Printer One”, inițiativă cu impact la nivel național, sponsorizată de Fundația Orange cu suma de 466.250 lei, prin intermediul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai amplu fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România.
”Din 2013 visăm la platforma de e-learning în care un părinte poate crea ușor, imagini pentru copilul lui, un profesor poate să-și facă materiale prin care să predea simultan într-o clasă specială și un adult nevăzător poate să învețe harta străzilor propriului cartier. Fundația Orange ne este încă o dată alături și ne susține pentru a putea lansa pe piața globală primul produs de e-learning gratuit pentru nevăzători. Suntem la început de drum, dar ne propunem să facem istorie”, menționează Dan Patzelt, președinte ADU, fondator Tactile Images și coordonator al proiectului Tactile Printer One
Derulat în perioada 2020 – 2022, proiectul „Tactile Printer One” va facilita accesul la studiu independent pentru copiii nevăzători / cu deficiențe de vedere prin intermediul a trei componente: software, hardware și educațională.
Astfel, în completarea Image Creator, va fi dezvoltată în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti și Lions Club Arad, prima imprimantă tactilă de tip “Do It Yourself”, pe care oricine o va putea realiza acasă, după un manual pus la dispoziție gratuit, reducând substanțial costul de reliefare a planșelor tactile, destul de ridicat în prezent.
Primele astfel de imprimante şi kitul pentru realizarea lor vor fi donate în cadrul proiectului către 20 de şcoli speciale pentru nevăzători din România.
Conținutul educațional accesibilizat va fi realizat cu sprjinul altor trei parteneri: Asociaţia Tandem, Fundaţia Sense International România și Biblioteca Naţională a României. În colaborare cu ADU, aceștia vor dezvolta șase cărți tactile pe diferite subiecte, utile copiiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, care își vor putea îmbogăți noțiunile de cultură generală. Toate materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi disponibile gratuit pe platforma Tactile Images.
“Prin intermediul acestui nou proiect, facem un pas extrem de important în dezvoltarea educației digitale incluzive în România” declară Amalia Fodor, Director Executiv, Fundația Orange.