Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.
La o primă vedere este un telefon obișnuit. Nu este mult mai gros decât alte telefoane, undeva la 11 mm, dar, în schimb, este mai greu cântărind 260 de grame. Modelul aflat în teste are o culoare bleu frumoasă ce se schimbă în funcție de cum bate lumina. Pe față și pe spate avem sticlă Gorilla Glass 5, iar structura este din aluminiu. Pe lateral avem trei butoane mici și slotul de card. Din păcate, spatele este lucios și destul de alunecos. De aceea, primele dăți când am rotit ecranul mi-am folosit ambele mâini, abia după mai mult timp am devenit confortabil să-l folosesc cu o singură mână.
Telefonul are marginile rotunjite pentru a oferi o prindere mai bună, iar ecranul are un look clasic, cu margini negre destul de mici peste tot. Deci fără perforație sau notch deoarece avem o cameră de tip pop-up.
Ce mă îngrijorează pe mine la acest telefon este modularitatea acestuia, adică are prea multe părți care se mișcă (ecranul, camera frontală) și nu știu cât de fiabil este la o utilizare zilnică pe o perioadă îndelungată. De asemenea, nu o să poți să iei cu tine telefonul la plajă deoarece nu vei vrea să-ți intre nisip între ecrane. Chiar dacă nu-l strică probabil, sunetul nisipiul prins acolo probabil te va scoate din minți.
Există și un senzor de amprentă sub ecran ce funcționează bine, însă nu-mi place că stinge ecranul atunci când e aprins și durează destul de mult până deblochează telefonul.
Per total, este un telefon premium, însă mi-aș fi dorit ca spatele să nu fie lucios, cu unul mat pentru a oferi o prindere mai bună, mai ales în momentele când vrei să dai ecranul într-o parte.
De ce ai nevoie de LG Wing
Bun, dar ce faci cu acest ecran? De ce ai nevoie de el? Este util pentru multitasking deoarece poți vedea ceva în partea de sus, un clip video sau un document Excel, iar în partea de jos poți să scrii un mail, de exemplu.
În primul rând, vorbim de un ecran P-OLED de 6,8 inci, cu o rezoluție FHD+ 2460 x 1080 pixeli și o densitatate de pixeli destul de bună la 395 ppi. Ecranul mic este G-OLED de 3,9 inci și cu o rezoluție de 1080 x 1240 de pixeli. De asemenea, ecranele sunt suficient de luminoase pentru a fi folosite cu ușurință în soare.
Când ecranul nu este dat într-o parte, LG Wing este un telefon normal pe care-l vei folosi normal cu gesturi sau cu butoanele de navigare. Atunci când se deschide ecranul se deschid și noi oportunități de utilizare.
În primul rând, LG îți sugerează câteva aplicații care au fost optimizate pentru acest tip de utilizare. Pe YouTube poți vedea imaginea mare și pe ecranul mic ai butoanele de control, în Asphalt 9 poți să vezi harta în partea de jos sau ai acces la setări de gaming precum do not disturb sau take a screenshot. În aplicația de cameră ai acces la anumite moduri de filmare, inclusiv cel cu gimbal, iar pe ecranul de jos îți apare un joystick cu care poți mișca camera sus, jos, stânga dreapta fără să miști telefonul.
Trebuie să mai știi că poți deschide o aplicație apoi dai ecranul într-o parte și o poți folosi astfel, dar asta nu înseamnă că primești o extra funcționalitate pe display-ul mic. Un scenariu de utilizare pe care eu l-am găsit util a fost acela în care citeam un text pe ecranul mare și pe ecranul mic dădeam feedback pe messenger sau whatsapp.
O altă întrebuințare inedită este cea pentru gaming. Jucându-te astfel, nu vei avea niciodată probleme cu încingerea telefonului. Nu vei simți niciodată căldura emisă de componente deoarece mâinile tale vor sta pe display nu pe spatele smartphone-ului. De asemenea am găsit această metodă de utilizare mai confortabilă deoarece nu mai țin telefon cu mâinile ci-l pot sprijini pe masă de exemplu.
De asemenea, poți face combinații de aplicații pe care să le folosești astfel. De exemplu - chrome și youtube sau gmail și o aplicație de documente și așa mai departe. Un alt plus al acestui design este atunci când navighezi cu ajutorul Google Maps deoarece mi se pare mai util să vezi harta pe orizontală atunci când mergi cu mașina decât pe verticală.
Într-un final, trebuie să te obișnuiești să-l folosești astfel și va trece o perioadă de acomodare, însă dacă o vei face atunci potențialul pentru productivitate este ridicat.
Performanță și specificații
La nivel de specificații vorbim de un telefon mid-range premium care este suficient de performant pentru majoritatea aplicațiilor pe care le-ai vrea. LG Wing are un procesor Snapdragon 765G, 8 GB de RAM, iar spațiul de stocare este fie de 128 fie de 256 GB. Un setup destul de puternic pentru cam toate aplicațiile, dar unele jocuri cu grafică ridicată ca Asphalt 9, pe setări maxime, vei simți cum se mai agață acțiunea în momentele cu multe explozii sau alte elemente grafice. Altfel nu am avut nicio problemă în utilizarea zilnică.
Bateria este una decentă de 4000 mAh și este suficient cât să-ți asigure o funcționare de o zi. Am avut și zile foarte ocupate în care nu am folosit foarte mult telefonul și a rezistat 3 zile cu o singură încărcare. Acel al doile display nu consumă atât de multă energie. Într-un test cu PCMark am obținut o autonomie de 12 ore și 30 de minute cu luminozitatea setată la 50%Deci nu trebuie să fii îngrijorat de baterie la acest telefon. Încărcarea este și ea destul de bună și în 30 de minute ajunge de la 0 la 50%.
Sistemul de operare este Android, iar peste este aplicată interfața LG, care nu este preferata mea, dar măcar îți oferă multe ocazii de personalizare. În schimb, nu mi-a plăcut faptul că vine și cu destul de mult bloatware, aplicații pe care probabil nu le vei folosi și pe care nu le poți șterge.
Moduri noi de filmare
Avem trei camere foto pe spate și una de tip pop-up pentru selfie, iar faptul că-l poți folosi în modul ăsta înseamnă că ai parte și de funcții noi. Cum spuneam mai devreme, aplicația de cameră vine cu funcții noi în acest mod de utilizare și ai gimbal mode, dual recording, timelapse și slo-mo, însă nu și un mod foto dedicat. Dacă vrei să faci o poză există un buton și atât fără alte setări.
În modul gimbal ai first person view mode, pan follow mode și follow mode, însă din păcate poți filma astfel doar FHD, nu și 4K deoarece pentru asta se folosește senzorul ultra wide de 12 MP, nu cel principal de 64. Modul de filmare gimbal ar trebui să ofere o stabilizare mai bună atunci când filmezi din mișcare. De exemplu, modul pan follow blochează camera pe axele verticale pentru a menține același unghi și ar fi util atunci când urmărești pe cineva mergând sau când urci scările.
Rezultatele sunt bune. Imaginea este mai bine stabilizată decât în mod normal, dar pentru că folosim o cameră ultrawide trebuie să avem și multă lumină pentru rezultate de calitate. Altfel vedem zgomot în imagine și detalii lipsă pe margini.
Ai și un mod dual recording care poate fi util pentru video chatting sau pentru vloggeri și influenceri care vor să arate ce văd, dar și reacția acestora. Și în acest caz, calitatea de filmare este doar FHD.
Atunci când vei face poze le vei face cu telefonul în poziția normală deoarece astfel ai acces la toate setările și moduri de fotografiere ca portret, night mode și așa mai departe. Am rămas plăcut suprins de calitatea fotografiilor și de intervalul dinamic. Am făcut poze direct împotriva soarelui și lens blurul este mic și a reușit să expună bine atât părțile luminoase, cât și pe cele întunecate. Apropo de asta, modul de noapte este bunicel, însă nu m-a dat pe spate.
În schimb portretele arată destul de bine și ai diferite efecte la dispoziție pentru post-procesare. Decuparea de background este una destul de bună. Exemple de fotografii realizate cu LG Wing găsești aici.
Senzorul principal este unul de 64 MP cu stabilizare optică și f/1.8 și scoate cadre foarte bune. Poți alege chiar să ai poze de 64 MP dacă dorești mai multe detalii. Apoi mai avem un senzor de 13 MP ultrawide cu un f/1.9 ce permite realizare unor imagini luminoase chiar și în condiții mai puțin ideal. Iar al treilea senzor este tot ultrawide de 12 MP f/2.2. De ce? Deoarece acesta este folosit pentru modul de filmare gimbal și are acea stabilizare pe trei axe.
Fotografiile ultrawide și ele sunt foarte bine expuse de cele mai multe ori, iar coloristica este similară cu cea obținută de senzorul principal, dar am mai observat și deviații.
Totuși, putem să facem și poze cu zoom 2x, însă acestea sunt obținute prin crop la fotografiile de 64 MP realizate de camera principală. Iar rezultatele sunt destul de bune.
Înainte să trecem la punctele pro și contra, să vorbim despre preț. LG Wing costă în acest moment 4600 de lei la Wannder.ro, care au fost suficient de amabili să ni-l împrumute pentru review. Este un preț mare pentru un telefon, dar nu și pentru un experiment ca acest device cu două ecrane.
Puncte Pro
- Filmare cu gimbal
- Productivitate crescută
- WoW factor
- Fotografii de calitate
Puncte Contra
- Spate lucios și alunecos
- Design prea modular
LG Wing este un telefon ciudat, ce nu mi-a plăcut atunci când l-am văzut prima dată pe internet, însă după ce l-am folosit mai bine de două săptămâni am început să-l înțeleg. Este un smartphone pentru iubitorii de tehnologie, pentru cei care vor să stoarcă ultimul strop de productivitate dintr-un telefon. Totuși, eu prefer abordarea Samsung sau Huawei când vine vorba de productivitate pe telefoane cu modelele sale pliabile.