Încă de la începutul anului platforma MEDIjobs a înregistrat o creștere cu 60% a nevoilor de recrutare de medici la nivel național, 14% pentru asistenții medicali, în timp ce cererea pentru restul tipurilor de personal medical a crescut per total cu 26%.
”În ultimele 8 luni s-au evidențiat 2 axe de specialități care au fost și sunt căutate. Specialitățile afectate direct de pandemia COVID-19, atât în spital, unde medicii au fost copleșiți de numărul mare de pacienți care necesită îngrijire (Medicină de urgență, ATI, Medicină internă, Neurologie, Medicină de familie etc), cât și cabinetele de medicină de familie sau pediatrie, care ghidează pacienții către spital. Axa a doua este reprezentată de specialitățile medicale ce tratează boli cronice și care, indiferent de contextul țării, necesită continuarea tratamentului (ex. Diabetologie, Cardiologie, Oncologie etc)”, afirmă Catrinel Hagivreta, CEO și CO-Fondator MEDIjobs.
În 2020, MEDIjobs a colaborat atât cu spitale și instituții publice, cât și private. 2.2% dintre acestea au fost spitale de stat și 97.8% spitale și instituții private.
Conform datelor obținute prin intermediul platformei MEDIjobs, nivelul salariilor oferite de către angajatori s-a menținut la un nivel similar cu perioada de pre pandemie, deși cererea de medici a crescut cu peste 60 de procente.
Potrivit cererilor de recrutare din ultimele 9 luni, iată topul celor mai căutate specialități medicale:
Asistenți medicali ATI (și din orice specialitate care cere abilități de îngrijire critică)
Medici ATI
Medici Medicină de laborator
Medici Boli infecțioase
Medici Medicină de urgență
Asistenți medicali Unitatea de Primiri Urgență
6.6 % din cererile angajatorilor au fost pentru specialiști în medicină internă.
Predicții pentru anul 2021 în ceea ce privește recrutarea în domeniul medical
- Disponibilitatea locurilor de muncă din domeniul medical va fi mai mare, comparativ cu cele din alte industrii
Anul 2021 va fi unul al reformei și suplimentării forței de muncă din domeniul medical. Sistemul medical global are nevoie de resursă umană pregătită, care să vină cu un suflu proaspăt în ajutorul celor din linia întâi care s-au luptat până acum cu pandemia. Lipsa acută de profesioniști medicali a fost un subiect foarte bine cunoscut și înainte. În 2021 vom putea vedea schimbările dorite, iar cererea de locuri de muncă se va intensifica într-un mod pozitiv.
"În 2021 va exista un val întreg de clinici și spitale noi, de extinderi ale unităților deja existente. Toți acești angajatori vor avea nevoie să recruteze echipe medicale întregi, pe multiple ture, nevoi care vor fi peste ceea ce deja există în piața pentru 2021. Se întrevede un an foarte competitiv, în care mulți angajatori se vor lupta pentru cei mai buni specialiști, o resursă limitată. Clinicile și spitalele care se vor diferenția față de competiția lor, care vor putea propune un plan de carieră atrăgător pentru acești specialiști, sunt cele care vor atrage mai mulți oameni. Însă, canalele prin care angajatorii vor ajunge la acei specialiști vor trebui sa fie diversificate. 2021 va fi anul adaptării la noua realitate care s-a construit în aceste luni", spune George Hagivreta COO și CO - fondator MEDIjobs.
- Companiile din domeniul medical se reorganizează și acordă prioritate forței de muncă în jurul modelului de lucru virtual.
Telemedicina și interviul video nu vor rămâne doar metode alternative de lucru, respectiv recrutare, ci vor fi instrumente eficiente pentru a-i menține în siguranță pe profesioniștii din domeniul sănătății, asigurând, în același timp, asistență medicală de calitate.
- Diversificare a canalelor de recrutare
Experții în resurse umane vor folosi mai intens platformele de recrutare online. Angajatorii au fost nevoiți să exploreze noi metode de comunicare și recrutare în ultimele 9 luni de zile.
MEDIjobs, este o companie 100% românească, deținută integral privat, care se află în plină dezvoltare a business-ului în Romania (din 2015) și SUA (din 2019). MEDIjobs este prima platformă din România care conectează companiile cu specialiștii din domeniul medical și este un proiect dezvoltat ca urmare a identificării în decursul ultimilor ani a unei nevoi în piața medicală din România.