Lectură de 7 min

REVIEW MSI GE76 Raider 10UH - cel mai performant laptop

Abonează-te pe  
Laptop-urile de gaming încep să se apropie de desktop-uri în ceea ce privește performanța, iar astăzi vorbim de un model, MSI GE76 Raider 10UH, care poate fi cu succes un desktop replacement, un tanc care se descurcă de excelent indiferent de joc.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Acesta este review-ul lui MSI GE76 Raider 10UH, cea mai nouă iterație a celor de la MSI a seriei Raider și cel mai performant laptop de gaming de pe piață datorită plăcii video Nvidia RTX 3080 de 155 de wați. O premieră pe piața locală.

Acesta este un laptop de gaming mare de 17,3 inci cu un ecran FHD și o rată de refresh rapidă de 300 Hz. Are o grosime de 25,9 mm și cântărește 2,9 kilograme și cu încărcătorul ajungi la multe kilograme de cărat în rucsac. Deci nu este un laptop pe care vrei să-l cari prea des după tine. Capacul este gri pe care se regăsește logo-ul MSI. Conectica este împărțită pe laterale, dar și la spate pentru un cable management mai bun. Ventilatoare pentru eliminarea aerului cald se află pe spate și lateral.

Pentru că vorbim de gaming avem RGB și acest model are o bandă luminoasă care poate fi iluminat în tot felul de culori. Mie îmi place, dar dacă nu guști așa ceva, iluminarea poate fi dezactivată. Este un laptop suficient de bine construit, însă ecranul nu este la fel de bine prins de corp pe cât mi-aș fi dorit.

În dreapta avem 2 porturi USB 3.2 și un cititor de carduri SD. În stânga regăsim un alt port USB 3.2, port USB-C și o mufă de căști de 3.5 mm. În spate avem un port mini display Port 1.4, un port USB-C, port ethernet, port HDMI și portul de încărcare. Mă bucur că regăsim un cititor de carduri și e binevenită o astfel de apariție.

Când l-am deschis mi s-a dezvăluit o tastatură complet și cu numpad, însă înghesuită și cam inestetică. Aș fi preferat eliminarea numpad-ului pentru taste mai late și un aspect mai aerisit. Touchpad-ul este unu micuț pentru un laptop de 17,3 inci.

Un laptop frumușel, greu și mare, dar cu o tastatură urâțică și cam înghesuită. Și acum să trecem la lucrurile cele mai importante: performanța și jocurile video

MSI GE76 Raider 10UH - jocuri

Cum spuneam în introducere, acest model de laptop este cel mai performant laptop pe care l-am testat și asta datorită plăcii video Nvidia RTX 3080 cu o capacitate de 155 de wați. De exemplu, Asus Strix pe care l-am testat în februarie avea o capacitate de 115 wați și cu dynamic boost putea ajunge la 130 de wați. Diferența de 25 de wați se vede și în jocuri am obținut rezultate mai bune pe MSI.

Modelul pe care l-am avut eu la test are un procesor Intel i9-10980HK cu o frecvență de bază de 2,4 Ghz și una de boost de 5,3 GHz, 64 GB memorie RAM DDR4, 2 TB SSD M.2 și placa video RTX 3080 cu 16 GB memorie virtuală și o baterie uriașă de 99,9 Whr. Da, nu avem un Ryzen de ultimă generație, dar Intelul dovedește că încă se poate lupta cu AMD, mai ales când vine vorba de gaming.

Ca de obicei, am trecut laptop-ul prin suita de jocuri standard și am avut 85 fps în Valhalla, 90 fps în Watch Dogs Legion fără ray tracing și DLSS sau 75 de fps cu ray tracing high și DLSS balanced, 101 fps în Total War: Troy. În Cyberpunk am văzut 80-90 fps fără ray tracing și DLSS sau 60-70 fps în lupte. Cu ray tracing ultra și DLSS balanced am văzut 60-70 fps indiferent de scenariu de gameplay.

Am profitat și de lansarea Outriders și acolo am avut între 100 și 150 de fps. Toate aceste teste au fost realizate la rezoluție 1080p și pe setări grafice înalte (high/ultra), iar laptop-ul în modul Extreme.

Mai departe, pentru că avem de-a face cu un laptop cu ecran de 300 Hz am instalat și shootere precum Apex Legends, Doom Eternal și Valorant. În Apex am văzut între 230 și 300 de fps pe setări grafice înalte, iar pe low am fost blocat cam la 300 de fps. În Doom Eternal nu am atins 300 de fps pe niciun fel de setare grafică, dar am avut un 250-260 de fps. În Valorant am stat la peste 300 de fps, dar am avut și căderi de până la 190 de fps.

Deci un laptop foarte performant pentru orice joc la care te-ai gândi. Eu aș fi preferat un ecran 1440p cu o rată de refresh mai mică de 120 Hz, de exemplu.

În testele sintetice am obținut, după cum era de așteptat, rezultate bune cu 8883 de puncte în PC Mark 10, clasândul puțin sub categoria de High-end gaming PC 2020 (9466 de puncte). În 3D Mark am văzut 13.172 de puncte pentru placa video și 9040 de puncte pentru procesor pentru un total de 12.326 de puncte, adică un rezultat foarte bun. Potrivit acestui test, laptop-ul a avut 87,9 fps în primul test, 73,9 fps în al doilea și 30 fps în testul de procesor. Am rulat și un test de Port Royale pentru ray tracing și am văzut un scor foarte bun de 8044 de puncte.

Evident, asta înseamnă că se descurcă bine și în alte sarcini care necesită multă putere, dar nu sunt neapărat jocuri. De exemplu, ai putea folosi un asemenea laptop pentru editări foto/video, randări sau animații. Poți lucra cu filmări 4K fără probleme, iar placa puternică RTX 3080 poate reduce timpul de randare al unui clip, iar fiecare minut câștigat este important.

SSD-ul Samsung inclus pe acest laptop nu doar că este foarte încăpător, dar și rapid cu viteze de citire de 2,8 Gbps și viteze de scriere de 2,3 Gbps. La fel ca și cazul jocurilor video, testele au fost realizate cu laptop în modul Extreme.

Așa stăm cu jocurile video și acum să ne uităm la temperaturi și zgomot.

Cu asemenea componente la interior nici nu mă așteptam ca acest laptop să fie unul silențios, însă pe modul Extrem și cu Cool Booster activat este cam asurzitor și am înregistrat un zgomot de 60-61 de db. Chiar și pe silent, MSI GE76 Raider face zgomot și am văzut valori de 29-30 db. Însă măcar să nu facă zgomot pentru nimic, nu? Să răcească componente. Și cam așa face.

Placa video a stat la temperaturi destul de mici în testele sintetice și în jocuri și am văzut maxime de 71-72 de grade celsius, însă procesorul Intel este unul fierbinte și a urcat lejer la 96-97 de grade, apoi a scăzut turația, adică apare thermal throttling. Deci procesorul urcă frecvența până pe la 4,4-4,5 GHz, dar nu o poate susține din cauza limitării sistemului de răcire și scade la 4, 4,1 Ghz.

MSI GE76 Raider are și un mod numit Cool Booster prin care învârte și mai agresiv ventilatoarele pentru o răcire și mai bună, iar eu am văzut o scădere a temperaturii componentelor cu câteva grade în jocuri. Deci dacă joci cu căști folosește acest mod, altfel poți să-l eviți.

Veste bună este că aceste temperaturi nu prea sunt simțite de utilizator. MSI GE76 Raider se încinge mai tare în partea de sus, de lângă ecran, iar în dreptul tastaturii mai puțin. După câteva ore de Outriders, tastatura în dreptul tastelor WASD era călduță la atingere, însă nu deranjant.

Nu în ultimul rând să trecem în revistă experiența de utilizare și display-ul.

Cum spuneam, ecranul este FHD de 17,3 inci și are o luminozitate tipică pentru un laptop de gaming, adică este ok de folosit la interior, însă nu este recomand de utilizat în lumina directă a soarelui. Dar având în vedere mărimea, e puțin probabil să stai cu el la terasă. Apropo de asta, poți obține în jur de 6-7 ore de utilizare pe baterie cu regim de browsing, scris și alte asemenea activități. Bateria este imensă, însă are și componente care consumă multă energie.

Ecranul acoperă 100% din spațiul de culoare sRGB, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit și pentru editare foto sau video, însă dacă vrei o precizie mai mare a culori probabil ar trebui să te uiți la un monitor pentru asta.

Tastatura nu mi-a plăcut deoarece e înghesuită și a trebuit să mă adaptez puțin pentru a nu face greșeli. În schimb tastele sunt destul de moi și au o cursă satisfăcătoare. Iluminarea este RGB și una de calitate. Touchpad-ul este mic, dar destul de precis și degetele alunecă bine pe el.

Avem și o cameră web 1080p, dar calitatea imaginii nu este grozavă, dar măcar e acolo dacă ai nevoie să faci un call pe Zoom. Apropo de asta, MSI a implemntat o funcție prin care elimină zgomotul de fundal pentru ca tu să te auzi bine. La mine nu a funcționat. Am activat Cool Booster și m-am inregistrat cu microfonul încorporat în laptop și zgomotul a fost atât de mare, încât sistemul nu-mi capta vocea și mă auzeam sacadat. Nu am păstrat înregistrarea să vă arăt, dar pentru mine nu a funcționat.

MSI GE76 Raider 10UH - preț

MSI GE76 Raider 10UH este un laptop foarte performant și deși are un procesor Intel, acesta se descurcă excelent în jocuri, chiar mai bine decât modelele testate de mine cu procesoare Ryzen deoarece are o placă video ce poate scoate mai multe FPS-uri. Asta nu înseamnă că se adresează exclusiv gamerilor. De el se pot utiliza și persoanele care au nevoie de un PC performant, dar care să fie și mobil: să-l poată folosi pentru randări grafice, creații 3D, iar când se termină orele de lucru să se poată relaxa cu jocuri noi pe cele mai înalte setări grafice.

Puncte Pro

  • Performanța
  • Conectivitatea
  • Ecran rapid de 300 Hz pentru joc competitiv

Puncte contra

  • Zgomotos
  • Mare și greoi

Este un laptop de tip desktop replacement pe care-l iei după tine doar în cazuri de forță majoră: e performant și destul de rece, însă cam zgomotos. Prețul este mare de 17.500 de lei, însă asta este prețul pe care trebuie să-l plătești dacă vrei cele mai noi și performante componente într-un corp de laptop. Din păcate, în acest moment nu este în stoc.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: