Capsida Biotherapeutics e o companie de biotehnologie ce folosește inginerie bazată pe un adenovirus pentru terapii țintite asupra țesuturilor ce poate fi folosite în terapii genice pentru multiple boli. Momentan startup-ul se află în faza stealth, adică nu a ieșit public cu cercetările sale de biotehnologie și investiția e folosită pentru dezvoltare.
Capsida a primit investiție de 50 de milioane de dolari Series A de la Verstant Ventures și Westlake Village BioPartners, dar și 90 de milioane de dolari pentru o colaborare pe termen lung cu firma farmaceutică AbbVie. Compania AbbVie plătește acum 90 de milioane de dolari și are opțiuni de investiție în acțiuni în următorii ani.
Conform comunicatului oficial al Capsida Biotherapeutics, deși terapiile genice (Gene Therapy) au demonstrat eficacitate în lupta cu multiple boli rare, doctorii au probleme cu lipsa de precizie a terapiilor clasice. Acest lucru duce la administrarea unor doze mai mari, care se pot transforma în răspunsuri imunogenetice mai puternice și efecte adverse mai mari. Din acest motiv unele boli nu pot fi tratate prin terapia actuală.
Capsida folosește o platformă ce folosește adenoviruși asociați care targetează anumite țesuturi și limitează tipul de țesuturi țintite, ceea ce duce la eficacitate și siguranță.
Platforma a originat din cercetarea realizată de românca Viviana Grădinaru, PhD și profesor de neuroștiință și inginerie biologică, Director la Centrul pentru Neuroștiință Moleculară și Celulară de la Institutul de Neuroștiințe de la Caltech. Platforma folosește machine learning, biologie structurală și modele de țesut pentru a analiza miliarde de capside ce pot targeta țesuturile.
Capsida va începe testele inițiale în 2021 și testele clinice în 2022. Ea va folosi investiția pentru a finanța construcția unui sediu modern pentru dezvoltarea firmei și tehnologiei. Momentan echipa are 50 de cercetători și se va extinde la 100 de cercetători până la finalul anului.