Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Lectură de 1 min
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Suntem atenți la ceea ce se întâmplă în diversele acceleratoare de la noi, sau internaționale, acolo unde sunt acceptate și echipe de fondatori români.
Discutăm cu fondatorii, pe cât de des putem, fie ca să vedem ce mai fac, să aflăm ce se mai întâmplă prin piață sau pentru interviuri, primim comunicate privind finanțări pe care le primesc, ținem legătura cu oamenii de investiții.
Și întrebăm, deseori, cât timp au durat negocierile, cum s-au derulat, ce sfaturi au pentru alți fondatori care se gândesc să atragă investiții.
Ceea ce pare foarte ușor, ca și când cineva le-a pus în poală un sac de bani, este, de fapt, un proces îndelungat și destul de complicat. Acordarea unei finanțări nu se realizează sau concretizează peste noapte. Sunt zile, săptămâni întregi de discuții, de stat la masă cu o grămadă de foi în față pline de cifre – fie ce s-a realizat deja, fie planuri concrete de viitor, creșteri susținute de informații -, de contracte.
Negocierile pot dura și câteva luni și sunt bazate și pe un audit al startup-ului, al soluției pe care-l oferă, al echipei. Și, s-ar putea să ai ghinion iar lucrurile să nu se concretizeze așa cum sperai.
”Jobul unui VC este să spună de 98 de ori NU și de 2 ori DA”, ”nu ia mai mult de 2 minute să decizi că nu vrei să investești într-un startup”. Sunt citate pline de sinceritate spuse de Cristian Munteanu, managing partner Early Game Ventures într-un interviu pe care mi l-a acordat acum aproape doi ani.
Așa că, înainte de a lua în considerare posibilitatea unei finanțări de la un fond sau de la angels, trebuie să fii convins că este pasul pe care vrei să-l faci, că ai măcar o parte din informațiile pe care ți le vor cere investitorii să le pui pe masă.
De aceea sunt și destui oameni de investiții care chiar atrag atenția asupra acestui lucru: că sunt fondatori, echipe, business-uri care nici nu ar trebui să ia în considerare atragerea unei finanțări de la un VC sau de la angels. Că ar trebui să se orienteze spre alte surse.
Știu că nu este ceea ce ți-ai dori să auzi, dar este mai bine să fii conștient de realitate decât să te aștepți că ”dai un bip și vine banii”.
Ca sa primesti prin email cele mai noi articole.