Conform estimărilor, companiile din statele membre ale Uniunii Europene au investit, în 2018, aproximativ 1 miliard de euro în software de tip open source, acest lucru având un impact pozitiv asupra economiei europene estimat între 65 și 95 de miliarde de euro.
Multe proiecte susținute de NGI (Next Generation Internet, program parte din Orizont Europa, care finanțează soluții de Internet for social good) sunt soluții și programe de tip open source.
Proiectele de tip Open Source susțin creșterea PIB-ului în Europa
Conform studiului, o creștere de 10% a contribuțiilor la software de tip open source ar genera anual o creștere de la 0,4% până la 0,6% a PIB-ului și, de asemenea, ar conduce la apariția a peste 600 de start-up-uri în domeniul IT&C anual în Uniunea Europeană.
Studiile de caz arată că prin achiziția de software de tip open source în detrimentul celui proprietar, sectorul public ar putea reduce costul total pentru drepturile de proprietate, evita dependența de un furnizor și, astfel, ar crește autonomia digitală.
Puteți consulta pe larg studiul realizat de Comisia Europeană accesând acest link.
Studiul propune un set specific de recomandări care ar contribui la existența unui sector public autonom din punct de vedere digital, cercetare și inovare pentru o creștere economică și o industrie competitivă și digitalizată.
Strategia de Software Open Source 2020-2023 a Comisiei Europene
Pe termen lung, concluziile acestui studiului pot fi folosite pentru a susține conceptul de open source în politicile ce țin de dezvoltarea programelor viitoare de software și hardware în UE. În plus, din octombrie 2020 Comisia Europeană are propria Strategie de Software Open Source 2020-2023, care încurajează și susține potențialul inovator și transformațional pe care îl au programele de tip open source, cu scopul de a îndeplini toate misiunile Strategiei Digitale ale Comisiei și ale programului Europa Digitală.
Strategia Comisiei scoate în evidență distribuirea și reutilizarea soluțiilor de software, împărtășirea cunoștințelor și a expertizelor și creșterea gradului de folosință a programelor gratuite în tehnologiile informațiilor și în alte domenii.
Next Generation Internet, programul european care finanțează preponderent soluții de tip open source
Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, totodată reflectând valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa.
NGI cuprinde un program de cercetare și inovare care are la bază o investiție inițială a Comisiei Europene de peste 250 de milioane de euro între 2018-2020 și face parte din programul viitor Orizont Europa (2021-2027).
Comisia Europeană va aloca, în perioada 2021-2022, fonduri în valoare de 62 milioane de euro pentru a sprijini inovatori de top în tehnologia Internetului în domenii ce țin de încredere și suveranitatea datelor pe Internet, motoare de căutare de încredere, Internet Architecture și tehnologii descentralizate, și, de asemenea, pentru o relație de colaborare și cooperare cât mai strânsă între Uniunea Europeană (UE) și SUA și UE și Canada.