Lectură de 5 min

REVIEW realme GT Master Edition - componente de top la un preț bun

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro pentru realme GT Master Edition, un telefon cu componente de top, însă la un preț mic. Cum este posibil să fie vândut la un asemene preț, care sunt compromisurile?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Realme poate nu este un producător foarte cunoscut în România, însă modelele, și sunt câteva, pe care le-am testat noi la start-up.ro ne-au făcut o impresie plăcută (review-uri aici). Vorbim pe rând despre design, ecran, camere foto, autonomie sau performanță apoi vedem puncte pro și contra și tragem o concluzie.

Înainte de toate, trebuie să știți că acest model de telefon este o versiune mai ieftină și mai puțin performantă a lui realme GT pe care l-a testat Vlad (review aici).

Așadar, avem de-a face cu un telefon clasic și cu o contrucție specifică acestui segment de preț. Avem o structură de plastic și un spate de policarbonat. Ca pe toate telefoanele glossy, vei lăsa amprente dacă nu folosești husa inclusă în pachet. Culoarea acestui model este Voyager Grey, însă mie mi se pare că duce și spre maro. Modulul de camere este destul de discret și găzduiește trei senzori.

În ceea ce privește dimensiunile vorbim de un telefon subțire la 8 mm și cu o greutate de 174 de grame. Colțurile sunt rotunjite și avem butoanele de volum și pornire și sertarul pentru SIM. Ecranul are o diagonală de 6,43 de inci și este plat și are o perforație în partea de sus păentru camera foto. Marginele negre sunt destul de subțiri. În partea de jos avem mufa de căști, portul de încărcare USB-C și difuzorul.

Un design clasic care nu iese cu nimic în evidență. Deși există o variantă interesantă cu piele ecologică, însă acel model nu cred ca se va vinde în România.

Cum spuneam ecranul este unul AMOLED cu o diagonală de 6,43 de inci și o rezoluție FHD+ și o rată de refresh rapidă de 120 Hz. Sub acesta este ascuns și un senzor de amprentă care funcționează excelent.

Display-ul este bun pentru gaming și browsing datorită acelei rate de refresh care face ca totul să pară mai lin, dar și datorită ratei de sampling de 360 Hz, adică rata cu care ecranul primește informații legate de atingerea display-ului. În funcție de cât de mult ții la baterie poți alege ca telefonul să selecteze automat rata de refresh de 120 Hz în funcție de program sau poți alege standard de 60 sau high să fie tot timpul 120 Hz.

Luminozitatea este bună și nu am avut probleme să folosesc telefonul în soare, însă acolo am sesizat că scade contrastul destul de mult, iar dark mode devine un fel de grey mode, de fapt. La interior nu am observat nicio problemă, în schimb. E un ecran bun pentru gaming sau consum media. Singura plângere ar fi acea decolorare în lumină puternică. Acum să trecem la autonomie și performanță.

Autonomie realme GT Master Edition

Spre deosebire de fratele mai mare, realme GT, acesta nu vine cu Snapdragon 888, ci cu Snapdragon 778G, realizat pe o arhitectură de 6 nm, și alături are 8 GB RAM și spațiu de stocare poate fi de 128 sau 256 GB. Apropo de RAM, realme, ca și alți producători, a dezvoltat o tehnologie denumita Advanced Dynamic RAM Expansion, care poate converti memoria de stocare ROM în memorie RAM virtuală. Asta face ca telefonul să poată ține active mai multe aplicații în fundal.

Procesorul este mai puțin performant, dar rulează aceleași jocuri și aplicații ca 888, însă poate nu la aceleași setări grafice ridicat. De exemplu, în Call of Duty nu poți alege și max refresh rate și max graphic quality, însă nu mi se pare o problemă.

În 3D Mark rezultatele spun aceeași poveste și procesorul are un punctaj cam la jumătate din ceea ce obține Snapdragon 888, adică în jur de 2500 de puncte. Partea bună este că, fiind mai puțin performant, nu se încinge la fel de tare, iar în stress test am văzut un maxim de 40 de grade celsius, însă la atingere nu se simțea atât de cald.

În ceea ce privește autonomia eu am stat fără griji o zi și jumătate cu rata de refresh setată la 120 Hz și 5G tot timpul. Dacă treci pe standard sau autoselect probabil atingi două zile cu o singură încărcare. Și ce încărcare! Ultra rapidă la 65 de wați și în 15 min ai 65% din baterie, iar o încărcare completă e puțin mai mult de 30 de minute. Cum am mai spus-o și în alte dăți, iubesc încărcarea rapidă și faptul că nu mai stau cu grija telefonului. Dacă trebuie să plec repede undeva doar îl las la încărcat 5-10 minute și e suficient.

Camere foto realme GT Master Edition

Acum să trecem la camerele foto, unde credeam că nu se va descurca atât de bine, însă am fost surprins de calitatea imaginilor. Nu se bate cu telefoanele de top, dar face o treabă bună pentru social media. realme GT Master Edition este echipat cu senzori foto de la Sony, atât pentru camera frontală cât și pentru camerele principale. Camera selfie este de 32MP f/2.45 și scoate imagini destul de bune atât în timpul zilei, cât și noaptea. Nu o să câștige premii pentru aceste imagini, dar eu zic ca sunt bune pentru social media.

Camera principală este de 64MP cu f/1.8. Este acompaniată de un senzor de 8MP ultrawide f/2.3 și de o cameră macro de 2MP cu f/2.4.

Camerele pot filma 4K la 30 și 60 de fps, iar cea frontală poate filma Full HD la 30 de cadre pe secundă. Camera principală face poze corecte și precise în timpul zilei, dar și în condiții de luminozitate mai slabe. Avem culori aprinse și contrast ridicat, mai ales dacă lăsăm AI-ul să le corecteze.

Același lucru este valabil și pentru senzorul ultrawide, iar în lumină bună poți face imagini bune, dar se pierd destul de multe detalii pe margini, indiferent de momentul zilei. E greu să te plângi de calitatea acestor fotografii având în vedere prețul telefonului. Chiar și pozele portret arată decent, iar decuparea subiectului de fundal e în regulă.

Mai ai și moduri de fotografiere precum starry mode pentru fotografiatul stelelor, dual-view video pentru vlogging, ultra macro și poți obține cadre așa. Sunt prezente multe detalii, însă coloristica este puțin distorsionată față de realitate. Mai există și un mod numit street. Acesta este un filtru dezvoltat de realme alături de Kodak. Ar trebui să ofere un contrast mai puternic pentru fotografiile de stradă.

Revenind la video am fost surprins plăcut de cât de bine este stabilizată imaginea având în vedere că niciun senzor nu are stabilizare optică.

Clipurile video arată ok pe timp de zi (însă duc lipsă de dynamic range) și pentru stabilizare există două moduri: ultra steady și ultra steady max. Dacă ai lumină bună le poți folosi pe ambele, cu pierderile de rigoare a detaliilor. Interesant este că oferă și un mod ultra steady și pentur camera frontală, iar rezultate sunt destul de bune. Imaginea va fi cropuită, însă nu vei mai simți vibrația pașilor în cadre. Deci ar putea fi o soluție ieftină și pentru vlogging.

Înainte de concluzia finală să vedem care sunt punctele pro și contra

Puncte Pro

  • Preț bun
  • Fotografii bune pentru acest preț
  • Ecran rapid
  • Încărcare 65 de wați
  • Conectivitate 5G

Puncte Contra

  • Nu are suport pentru card microSD
  • Un singur difuzor
  • Display-ul are contrast slab în lumina soarelui

Preț realme GT Master Edition

Realme GT Master Edition are un preț în acest moment de 1800 de lei pentru versiunea cu 128 GB și 2000 de lei pentru cea cu 256 GB. Eu personal aș opta pentru cea cu 128 GB.

Acesta un telefon de tip mid-range cu specificații puternice și un preț bun. Telefonul oferă într-un pachet atrăgător multe dotări și funcții întâlnite pe modele mult mai scumpe. Acesta are și o oferă de precomandă până pe 30 septembrie și la achiziția acestui telefon primești gratuit ceasul realme Watch 2.

Eu consideră că acest model atinge multe puncte forte, iar realme aduce un alt model de calitate în această categorie de preț.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: