Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Abonează-te la canalul nostru de YouTube ca să primești aceste video-uri în avanpremieră și să poți comenta împreună cu ceilalți din comunitate.
Ca să-ți dezvolți obiceiuri mai bune online, trebuie să te gândești unde sunt datele tale. O variantă este să nu-ți pui toate datele în același coș, cum ar fi Google, deși e foarte greu, mai ales dacă ai un cont de Gmail, folosești motorul de căutare, te duci pe YouTube sau intri pe Google Maps și Waze.
Cu toate acestea, există motoare de căutare care nu te urmăresc și unde poți să-ți faci treaba. Am ales câteva pentru acest material, dar aștept de la voi și recomandări în comentarii de alte servicii pe care le folosiți. Vom avea în curând și recomandări de browsere de internet care sunt mai bune decât cele ultracunoscute și pe care le folosim și noi.
DuckDuckGo
DuckDuckGo este motorul de căutare pe care îl știe toată lumea când vorbim de privacy. DuckDuckGo monetizează cu ajutorul reclamelor și a comisioanelor de afiliere, așa că nu se folosește de vinderea datelor. Interfața este una curată și din testele noastre, rezultatele pe care le oferă sunt bune și comparabile cu cele de pe Google. Dacă acum câțiva ani rezultatele erau mai meschine, în timp algoritmul a devenit mai bun. De asemenea, are rezultate personalizate în funcție de țară ca să primești rezultate relevante din România.
Accesează-l aici.
Startpage
Un alt motor de căutare orientat către intimitate este Startpage. Interfața este extrem de simplă și aduce aminte de Google. Se monetizează tot prin reclame, dar poți să setezi să nu-ți mai apară. De asemenea, ai Anonymous View prin care poți folosi un proxy pentru a vizita site-urile descoperite. Motorul de căutare și temă întunecată pentru cei ca mine care preferă această variantă.
Poți seta Startpage să caute rezultate în funcție de limbă, dar nu poți seta motorul de căutare să aibă limba română standard, dacă te interesează acest lucru. Căutările se deschid într-un tab nou din browser, ai răspunsuri automate la întrebări și Family Filter, pentru a putea reduce din rezultatele care nu sunt potrivite vârstei copiilor, dacă împărțiți același device din când în când.
Accesează-l aici.
Swisscows
Acest motor de căutare l-am descoperit în timp ce scriam pentru acest material. Nu știam de el. Ce-mi place la el în primul rând e designul. Nu are tracking, e anonim și family friendly. Motorul de căutare nu stochează datele și folosește tehnologia Bing pentru a livra rezultate bune la căutări, dar peste care adaugă un strat de securitate.
Monetizarea motorului de căutare se face prin reclamele livrate de Bing. Motorul de căutare e dezvoltat de o companie care a construit de-a lungul timpului aplicații de mesagerie securizate, VPN-uri și alte unelte de privacy.
Accesează-l aici.
Ecosia
Ecosia e tot un motor de căutare ce folosește tehnologia Bing în spate și care are privacy în standard. Monetizarea se face prin reclame în căutări, dar ce separă Ecosia de alte motoare de căutare e misiunea lor. Ei donează o parte din bani organizațiilor caritabile sau activiștilor pentru a planta copaci.
Până acum prin căutările făcute pe Ecosia s-au plantat peste 142 de milioane de copaci în toată lumea, iar rapoartele financiare ale motorului de căutare oferă transparență utilizatorilor.
Așadar acestea sunt cele patru alternative pentru motoare de căutare pe care le recomandăm noi. Spune-ne și tu în comentarii ce ți s-a părut interesant, ce ai folosit și ce recomanzi și altora. De asemenea, vrem să facem din aceste sfaturi simple o serie pe termen lung, așa că dacă vreți să aflați despre alte lucruri, spuneți-ne și ne ocupăm.
Accesează-l aici.
â