Nu sunt avocatul productivității cu orice preț. Trebuie să știi când să iei o pauză. Dar dacă vrei să te organizezi mai bine, o poți face cu câteva aplicații. Azi îți voi vorbi și despre programe care te ajută să muncești mai organizat, să iei pauze de concentrare sau să nu fii distras.
Todoist
Todoist e o aplicație clasică pentru a te organiza și pentru a-ți pune tot ce ai de făcut. Funcționează pe desktop și pe mobil, poți să împarți task-urile în funcție de rolul lor, fie că vorbești despre muncă, vacanță sau despre planul de a renova o casă.
Aplicația e una simplă și dacă ești printre cei care apreciază organizarea, poate fi o opțiune interesantă și folosită de zeci de milioane de persoane. În total de-a lungul timpului au fost scrise în Todoist 1,5 miliarde de task-uri și 150 de milioane de proiecte.
Nu are puterea unei aplicații de colaborare pentru muncă precum Asana, Trello sau Basecamp, deci o recomandăm pentru utilizare personală sau pentru companii foarte mici. Un alt avantaj e că Todoist are template-uri pe care le poți folosi pentru proiecte, de la o agendă de meeting-uri, la task-uri săptămânale sau pentru statistici financiare.
E gratuită pentru o singură persoană cu 5 proiecte active și upload-uri de 5 MB maximum. Poți avea și versiunea Pro pentru 3 dolari pe lună, cu 300 de proiecte active și 25 de colaboratori, iar fișierele urcate pot fi și de 100 de MB. Versiunea pentru echipe e 5 dolari pe lună pentru fiecare utilizator și ai 500 de proiecte active, inbox, roluri de administrare și funcții utile de colaborare.
Toggl
Toggl e o aplicație care te ajută să înțelegi mai bine unde pierzi timpul și cum ți-l organizezi. În lumea în care navigăm între telefon, tabletă și laptop, între mii de site-uri și știri, e important să vezi ce faci în fiecare zi. Astfel, pe termen lung te ajută să vezi când îți pierzi concentrarea și te duci către rețele sociale.
Toggl e simplu de folosit. Apeși un buton și începe să înregistreze în fundal cum folosești telefonul. Astfel, poți să-ți dai seama cât ai stat pe mail, cât ai stat în conferințe online, pe rețele sociale sau pe site-uri de cumpărături.
Aplicația este gratuită pentru utilizatorul simplu, dar dacă vrei să o folosești în echipe este 9 dolari pe lună, pentru fiecare utilizator. Toggl e o aplicație pentru o fire analitică, care vrea să înțeleagă modele de comportament și modul în care lucrează.
Cum să fii mai productiv cu Evernote
Știu că sunt multe aplicații de notițe acum în lume, iar eu sunt exemplul cel mai bun că vrei să le descoperi pe cele mai bune. De-a lungul timpului am folosit probabil mai mult de 20 de aplicații de notițe. Motivul e că eu nu scriu în Microsoft Word, de exemplu. Nici scriptul pentru acest video nu l-am făcut în Word, ci în Evernote, pentru că mă ajută să am o fereastră separată pe ecran și să văd și fereastra de mail sau o pagină web.
Am trecut prin mai multe aplicații și am ajuns în cele din urmă tot la Evernote la care renunțasem acum ceva ani. Motivul e simplu. Evernote e pur și simplu o aplicație care merge. Ai formatări ale textului, are suport pentru stylus, poți să desenezi, să faci tabele, să o integrezi cu mai multe alte produse, cum ar fi Google Drive, de exemplu. Și poți să distribui totul și în echipă.
Evernote funcționează pe toate dispozitivele, dar dacă vrei să folosești mai mult de două trebuie să plătești un abonament premium, ceea ce eu fac.
Singurul dezavantaj e că versiunea desktop are uneori probleme de sincronizare și trebuie pornită și deschisă. Știu că pentru creatorii vizuali Notion e o variantă mai bună, dar dacă tot ce vrei este să iei notițe, să scrii texte și să le organizezi, Evernote e în continuare cea mai bună variantă de pe piață.
Freedom
Uneori trebuie să iei cele mai radicale decizii pentru a te putea concentra. Aici te ajută Freedom, o aplicație de Windows, Android, iOS și Mac care blochează distracțiile din jurul tău. Să zicem că ai un deadline strâns, dar nu poți să-ți iei ochii de la rețelele sociale, de la știrile despre război sau pandemie, de la prietenii care sunt în vacanță.
Freedom îți permite să setezi ce aplicații sau site-uri vrei să blochezi temporar și nu te mai lasă să le folosești pentru o perioadă de timp decisă de tine. Poți să închizi social media, shopping-ul, platformele video sau jocurile.
Aplicația te lasă să alegi din mai multe categorii de produse, iar apoi să setezi un timer. În toată această perioadă nu mai poți folosi lista ta neagră, iar dacă vrei Freedom îți poate oferi și sunete din natură sau care să te calmeze ca să te concentrezi mai ușor. Freedom e folosită de peste 2 milioane de persoane, iar abonamentul este 2,5 dolari, ceea ce e un preț corect dacă vrei să te concentrezi la munca ta sau dacă vrei să înveți pentru sesiune.
Aplicații de productivitate - Forest
Dacă nu vrei să fii atât de radical precum Freedom, poți alege aplicația Forest, prin care poți să te concentrezi pe un task pe care îl ai de terminat. De fiecare dată când vrei să te concentrezi, plantează un copac. Setezi un timp, iar copacul va crește dacă nu folosești telefonul și te concentrezi pe muncă. Dacă renunți la jumătate, copacul moare, iar tu te vei simți foarte prost.
Da, e un joc. Folosește gamificare ca să te facă să te simți vinovat dacă nu termini treaba și stai pe Twitter. De-a lungul timpului, Forest îți permite să plantezi efectiv o pădure virtuală la care dacă te vei uita îți vei aminti de momentele când ai fost concentrat.
Dar lucrurile nu se termină aici. Forest lucrează cu organizații partenere care chiar plantează copaci. Dacă utilizatorii din aplicație primesc monede virtuale (atenție, nu vorbim de monede pe bază de blockchain sau crypto), ei le pot folosi pentru a finanța plantarea unui copac, iar de-a lungul timpului Forest a contribuit la plantarea a 1,3 milioane de copaci.
Aplicația costă doar 4 dolari și se plătește o singură dată.