Ajunsă la versiunea 5.0, această tehnologie a ajuns să funcționeze chiar și la distanțe mai mari ale dispozitivelor, permițând în același timp viteze de transfer foarte ridicate, în comparație cu versiunea inițială.
Ce este de fapt Bluetooth?
Tehnologia Bluetooth poate fi definită ca fiind un set de specificații pentru o rețea personală fără fir (wireless), bazată pe unde radio. Acest standard Bluetooth elimină firele și cablurile între dispozitive, facilitează comunicațiile de date și voce. Se pot sincroniza dispozitive, se poate crea o rețea pe moment, extrem de simplu, la îndemână oricui. Într-o rețea bazată pe Bluetooth, există un dispozitiv care transmite o comandă și altul sau altele care recepționează mesajul și îl execută. Nu ai nevoie de rețea locală de internet sau de date mobile pentru a folosi Bluetooth! Așadar, transferul de fișiere se poate face oriunde, fără costuri.
Legătura dintre Bluetooth și un rege viking
Cum a apărut Bluetooth, tehnologia care acum face posibilă utilizarea de casti bluetooth, boxe bluetooth și alte astfel de dispozitive? Crearea standardului s-a realizat în 1994 de către de Sven Mattisson și Jaap Haartsen la compania Ericsson din Suedia, un cunoscut provider de echipamente de telefonie.
Bluetooth a avut ca scos eliminarea dependenţei de cablurile de date RS 232. Alegerea numelui este foarte interesantă, neavând nicio legătură cu traducerea din engleză a termenului - dinte albastru. Bluetooth este o traducere în engleză a cuvântului scandinav Blåtand / Blåtann, cum era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din sec. al X-lea. Acesta a rămas cunoscut în istorie pentru faptul că a unit Norvegia şi Danemarca. În plus, era foarte comunicativ cu oamenii. Așadar, este evidentă legătura dintre Harald I și o tehnologie care unește dispozitivele și ajută oamenii să comunice mai ușor.
Tehnologia Bluetooth, dezvoltată în mod consecvent de marile companii din tehnologie
Pe 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG), care are rolul de a gestiona tehnologia Bluetooth. Grupul SIG a reunit companii de top din acel moment în industria de tehnologie și telecomunicații: Ericsson, IBM, Intel, Nokia și Toshiba.
Diverse aparate precum telefoane mobile, laptopuri, dispozitive smartwatch, camere foto sau imprimante ori console video pot utiliza astăzi tehnologia Bluetooth, dacă sunt prevăzute din fabricație cu o astfel de specificație de conectivitate. Aparatele care dispun de Bluetooth pot comunica între ele doar atunci când se află în aceeaşi rază de acţiune. Logo-ul Bluetooth atât de cunoscut publicului larg este de asemenea în strânsă legătură cu regele viking Harald I al Danemarcei, fiind format din iniţialele acestuia, în alfabetul runic.
Utilizatorii de gadgeturi se bucură de orice facilitate care le permite să folosească pe cât posibil mai puține fire / cabluri sau chiar deloc. Tehnologia Bluetooth este astăzi o facilitate de bază când ne gândim la zona IT & C.