“Prima ediție organizată în format fizic, după doi ani de pandemie, a fost, pe departe cea mai efervescentă de până acum, ceea ce demonstrează încă o data interesul în continua creștere al publicului pentru digitalizare și tehnologie”, declară Alexandru Măxineanu, Division Manager Concept Tech Events, Universum Expo
Cel mai amplu festival de tehnologie din Europa Centrală și de Est este organizat de Universum Expo. Partenerul principal al evenimentului este Cognizant Softvision, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea de produse software și inginerie digitală integrată.
Evenimentul a cuprins două componente majore, una care a constat în șase conferințe, Business Summits, desfășurate la Radisson Blu Hotel și o componentă expozițională, dedicată publicului larg, Tech Expo, ce a avut loc în centrul Capitalei, în Piața Constituției.
Summit-urile de business Bucharest Tech Week au reunit 110 de speakeri, specialiști și lideri internaționali și locali de la companii ca: Cognizant Softvision, Bosch, certSIGN, Cluster Power, Orange Business Services, RBC - Romanian Business Consult, EPAM Systems, Luxoft, Dell, Undelucram.ro, Microsoft, PepsiCo, LEGO, Oracle, Nokia, Tom Tom, Amazon Web Services, Jaguar, Ericsson, Red Hat, Samsung, etc, care au dezbătut și au prezentat celor peste 1550 de participanți noutățile în: inovație tehnologică, metaverse, retail, resurse umane, limbajul de programare Java și arhitectură software.
Festivalul a fost deschis în prezența domnului Ministru al Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Ioan Burduja, domnului Viceprimar General al Municipiului București, Stelian Bujduveanu, domnului Vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, domnului Alexandru Savu, Senior Community Manager Cognizant Softvision România, Partenerul Principal al festivalului, domnului Florin Popa, B2B Director Orange, România, Tobias Matter, Head of Bosch Engineering Center Cluj, și a domnului Alexandru Măxineanu, Division Manager Concept Tech Events, Universum Expo, din partea organizatorului.
La capitolul inovație, s-au remarcat produsele sustenabile ale celor de la Notpla, ambalaje biodegradabile din alge marine și alte plante, care le pot înlocui cu succes pe cele de unică folosință din plastic, ce reprezintă una dintre principalele cauze ale poluării mediului la nivel mondial.
Primul summit de Metaverse din România
Business Summits a adus anul acesta în premieră pentru România summit-ul Metaverse, primit cu mare entuziasm de către toți participanții.
În cadrul acestui summit experți internaționali de renume și-au prezentat teoriile și au venit cu exemple concrete despre cum poate fi folosită cu succes această lume virtuală în mediul de business.
Printre cele mai interesante sesiuni s-au numărat cele ale producătorului de fashion din Metaverse, Dimitar Kralev, VFX Producer la The Fabricant, care a oferit detalii despre piața de fashion din Metaverse, unde creatorii de modă își vând ținutele chiar și cu 9400$, Francesco Vincenti, Business Development & Partnerships at Somnium Space and cofounder of Sewer Nation, Somnium Space, care a făcut o introducere despre cum arată domeniul HR-ului în Metaverse sau Christopher Travers, Offbeat Media Group, VirtualHumans.org, care a prezentat o serie de influenceri virtuali din Metaverse.
Tech Expo, peste 1300 de produse și servicii inovative, prezentate celor 28.400 de vizitatori
Ultimele zile ale Bucharest Tech Week (17 – 19 iunie) au fost marcate prin Tech Expo, singura expoziție de tehnologie din Europa Centrală și de Est dedicată publicului larg.
Peste 28.400 de vizitatori au avut acces gratuit la eveniment și au putut vedea și testa, sute de gadget-uri și inovații din domeniul tech, aplicații de ultimă oră și soluții digitale de business și stil de viață.
Cel mai mare eveniment tehnologic din Europa Centrală și de Est a reunit 82 de companii locale și internaţionale.
Noutatea acestei ediții a fost introducerea de prezentări, panel-uri și demonstrații pe scena, cu un program structurat în trei categorii: Tech Stage, Gaming Stange și Future Stage.
Vineri, pe scena evenimentului a avut loc un panel unde au participat reprezentanții Primăriei Generale și ai primăriilor de sector, pe cea mai importantă temă pentru o capitală de secol XXI, a unei țări U.E., “Digitalizarea orașului: propuneri, obstacole, soluții”. Panelul a fost moderat de către Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City, iar duminică, domnul Ministru al Cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Ioan Burduja a prezentat în premieră planul de Digitalizare a României.
Vehicule electrice și tehnologii pentru industria automotive
Amatorii de “electrice” au avut ocazia să testeze și să cumpere mașini, motociclete, biciclete, scutere, trotinete, monocicluri sau hooverboard-uri la prețuri accesibile.
Atracția expoziției a fost Momentum, primul supercar românesc full-electric, produs de compania autohtonă CryptoDATA Tech. Mașina devine un smart device prin computerul său de bord și demonstrează cum să integrezi tehnologiile inovatoare în industria auto.
Privirile au fost atrase și de mașina electrică vintage, o replică Ford Model T, din portofoliul celor de la Evolio, destinată turismului, pentru circuite de agrement, deplasarea turiștilor și a bagajelor, pe distanțe scurte și medii. Tot Evolio a prezentat la Tech Expo și mașina electrică perfectă pentru deplasări pe distanțe scurte și medii, prietenoasă cu mediul înconjurător, City Spirit. Costul de deplasare cu o asemenea mașină este de aproximativ 2 euro/100 km (calcul realizat pe baza costului energiei electrice necesare unei încărcări complete a acumulatorului).
La mare căutare, au fost biciclete și scuterele electrice cu autonomie mare, între 25 și 50 km și respectiv 60 de km, de la E-TWOW. De asemenea, mopedurile (vehicule hibrid între bicicletă și motocicletă) electrice E-BODA au prezentat un mare interes în special pentru adolescenți.
La standul “Centrul de Inginerie Bosch”, vizitatorii au avut ocazia să discute cu experții din România care stau în spatele soluțiilor tehnologice din aria conducerii automatizate, conectate și electrice marca Bosch. Vizitatorii au putut testa tehnologii de ultimă generație create pentru asistența șoferului la volan sau conducerea automatizată.
Tehnologie pentru persoane cu dizabilități
La Tech Expo, inovația a fost prezentă și în cazul produselor dedicate persoanelor cu diverse dizabilități. În prim-plan a fost OrCam MyEye2, un dispozitiv inteligent și util nevăzătorilor și slab văzătorilor. Acesta este cel mai avansat device asistiv din lume, dedicat celor cu deficiențe de vedere. Se prinde cu un magnet pe orice ramă de ochelari și permite accesul la textul scris pe orice fel de suprafață, înlocuind cu succes limbajul Braille. OrCam MyEye2 funcționează de sine stătător, nu depinde de internet, mecanismul principal de funcționare fiind pe bază de captură de imagine care apoi este “tradusă” în cuvinte pentru utilizatori.
Soluții smart pentru birou, casă și grădină
Acestea au fost prezente în număr foarte mare și s-au caracterizat prin diversitate, astfel că vizitatorii Tech Expo s-au putut informa și au achiziționat de la produse de securitate (camere inteligente de interior/exterior, alarme și sonerii video smart, încuietori inteligente), până la senzori de lumină, sunet, temperatură sau umiditate, de la întrerupătoare tactile până la prize și becuri smart și device-uri de tipul termostate și robineți inteligenți.
La standul TechCuisine.ro, vizitatorii au putut achiziționa pe lângă echipamente și ecosisteme smart pentru casă și sisteme inteligente pentru grădină și curte. Dintre acestea s-au remarcat jardinierele smart, soluția ideală pentru a avea propria gradina în interiorul casei și pentru a-ți cultiva propriile plante aromatice sau mini-legume, pe bază de semințe fără pesticide sau organisme modificate genetic.
Inele și brățări smart, pentru monitorizarea stării de sănătate
La standul TechCuisine.ro a fost prezentat în premieră inelul Oura Smart Ring. Arată ca un inel obișnuit, dar este un gadget care monitorizează pulsul, mișcarea corpului, temperatura, oxigenul din sânge și fazele somnului. Oura măsoară datele din deget și astfel devine unul dintre cei mai preciși senzori pentru bătăile inimii și temperatură. Inelul este realizat din titan și cântărește 7 grame, fiind foarte confortabil. O singură încărcare durează 7 zile, iar încărcarea ține o oră. Este rezistent la apă. Informațiile din aplicația Oura sunt sincronizate automat cu Apple Health si Google Health, locul unde poți centraliza toate informațiile despre sănătatea ta.
Gaming Stage
A fost momentul la scenă din cadrul Tech Expo cel mai căutat de copii, adolescenți și adulții pasionați de jocuri diverse de strategie, shootere, curse și jocuri VR. Produsele IT și hardware dedicate jocurilor s-au remarcat prin diversitate și calitate, pornind de la coolere, carcase cu design futurist pentru PC, tastaturi și până la scaune, microfoane, căști și alte accesorii.
Tehnologii pentru școala viitorului
La Tech Expo s-a lansat Samsung Ecosystem for Education Development (SEED), inițiativă educațională prin care compania își propune să aducă produsele și tehnologia Samsung mai aproape de peisajul educațional din România.
SEED include patru centre educaționale care vor fi deschise până la final de iunie 2022 în Timișoara, Oradea, București și Bacău, în care vor activa ambasadori ai educației, profesori recunoscuți în domeniul lor de activitate, care vor fi echipați cu produse Samsung (tablete, smart monitor, Samsung Flip, căști), pe care le vor folosi în activitatea lor didactică.
Centrele vor fi dotate cu doua table interactive, 16 scaune, 16 tablete și o soluție pentru videoconferințe pentru fiecare centru. Vizitatorii Tech Expo s-au putut informa la standul Samsung despre beneficiile programului SEED și despre cum va arăta un astfel de centru educațional.
Ediția Bucharest Tech Week 2023 va avea loc în perioada 22-28 Mai, iar detaliile despre aceasta vor putea fi urmărite pe www.techweek.ro.