Lectură de 5 min

Fitbit Sense 2: 5 lucruri despre ceasul care te poate ajuta să fii mai sănătos

Abonează-te pe  
Azi te invităm să afli cinci lucruri interesante despre Fibit Sense 2, cel mai nou smartwatch al companiei deținute de Google: ce poate să facă, cum te poate ajuta să dormi mai bine, cum să fii mai puțin stresat și cum să fii în cea mai bună formă. 

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Fitbit Sense 2 are acel design consacrat Fitbit, adică un dreptunghi micuț cu margini rotunjite. Apreciez cât de mic și de subțire este și faptul că este foarte confortabil de purtat la mână.

Aproape că nici nu-l simți, însă când îl atingi și-l folosești se simte ca un produs premium. Cântărește aproximativ 38 de grame și are o grosime de 11,2 milimetri. Curelele care vin în cutie sunt din silicon și pe lângă perechea atașată de ceas mai găsești o bucată, în cazul în care ai încheietura mai mare. Este rezistent la apă și-l poți lua la duș sau în piscină.

Vreau să menționez că este destul de rezistent deoarece l-am pocnit de câteva ori din greșeală și nu a pățit nimic, nici măcar o zgârietură. Nice. Iar al doilea lucru nice este sistemul de prindere al curelelor. Mult mai intuitiv și mai simplu decât cel din trecut. Iar asta este bine pentru că ai și o gamă variată de curele la dispoziție pe care le poți achiziționa.

Display-ul e frumos și luminos și l-am folosit fără probleme și în zile cu soare puternic. De asemenea, are always on display și multe fețe de ceas din care să alegi, în funcție de preferințe sau situațiile sociale. Nu poți stoca fețele direct în smartwatch, dar le poți alege din aplicația dedicată de pe telefon. Eu prefer să-l folosesc fără always on display deoarece îmi place animația de aprindere a display-ului și autonomia prelungită de 5-6 zile.

Managementul stresului Fitbit Sense 2

Fitbit a integrat câțiva senzori performanți în Sense 2 care pot detecta răspunsul corpului tău la stres, îți pot detecta bătăile inimii și eventualele neregularități, temperatura, somnul, caloriile arse, oxigenarea sângelui, heart rate variability și te monitorizează și la sport. Un fel de doctor la încheietura mâinii, nu?

Un lucru pe care Fitbit a pus accentul anul acesta a fost managementul stresului și cred că este o funcție de interes pentru mulți dintre voi. Sense 2 are un senzor care monitorizează continuu activitatea electrodermală (cEDA) pentru a evalua nivelul de stres direct de la încheietura mâinii. Alături de acest cEDA, ceasul utilizează indicatori precum ritmul cardiac, variația lui și temperatura corpului pentru a înțelege cum reacționează corpul la schimbări.

În practică, ceasul vibrează de fiecare dată când detectează o schimbare și te întreabă cum te simți. Poți să alegi: stresat, frustrat, îngrijorat, trist, calm, mulțumit, fericit, entuziasmat. După ce ai ales o opțiune te întreabă dacă vrei o scanare EDA sau o sesiune de relaxare prin respirație sau ți se recomandă o plimbare.

O scanare EDA înseamnă să plasezi palma peste display timp de 2 minute. De ce? Deoarece Fitbit a reușit să transforme metalul în vapori și permite integrarea electrozilor metalici ai acestor senzori direct în sticla afișajului dispozitivului, iar astfel se monitorizează continuu activitatea electrodermală (cEDA) pentru a evalua nivelul de stres direct de la încheietura mâinii. Pretty cool.

Prima parte este despre inventarierea schimbărilor și astfel devii mai conștient de stările prin care treci. Și aici nu vorbesc despre cele evidente de stres. De exemplu, la un moment dat mă simțeam perfect bine și într-o discuție am trecut la un anumit subiect care nu credeam că mă afectează într-un fel, dar ceasul a vibrat și gândidu-mă retrospectiv mi-am dat seama că acea discuție m-a pus pe gânduri și m-am îngrijorat, deși nu realizasem asta.

A doua parte a managementului stresului este despre rezolvarea problemei - reducerea stresului printr-o scanare EDA, care poate fi una scurtă de 2 minute timp în care încerci să te calmezi și să-ți golești mintea sau poți alege o sesiune ghidată cu numeroasele exerciții de mindfulness din aplicație. Ai meditații pentru somn, stres sau relaxare.

Toate aceste lucruri te pot ajuta să lupți activ cu stresul și, într-un final, să-ți faci viața mai bună.

Somn și Readiness

A doua componentă importantă a lui Fitbit Sense 2 este monitorizarea somnului și a stării de bine, în general. Ceasul monitorizează somnul și apoi în aplicație vezi cum ai dormit, cât de bine, care a fost temperatura corpului, batăile inimii, oxigenarea sângelui și dacă ai avut probleme de respirație. Toate aceste lucruri contează deoarece indică starea ta de sănătăte. Dacă temperatura corporală a crescut sau a scăzut foarte mult, ar putea fi un semn de boală, la fel și în cazul oxigenării sângelui.

Alături de nivelul de activitate din ziua precedentă și cu datele despre somn, algoritmul Fitbit îți dă un scor care reprezintă nivelul tău de pregătire pentru ziua care urmează. Astfel știi de la prima lumină a dimineții cât de tare ar trebui să te forțezi la antrenament sau acasă. Dacă ești între 80-100% atunci poți să faci un antrenament mai dur, dacă ai un scor de readiness mic atunci amâni activitățile grele și te concentrezi pe recuperare. Mie îmi place și este primul lucru pe care-l verific dimineața, după ce mă trezesc.

Un alt feature de sănătate pe care-l apreciez este reminderul pe care-l primesc pentru a face pași în fiecare oră. Dacă vrei să fii sănătos atunci știi foarte bine că nu este bine să fii sedentar, să stai câte 8 ore pe zi pe scaun. Iar pe mine mă ajută deoarece după ce primesc această notificare, fac un drum până la dozatorul de apă, ies pe balcon, ca să rămân activ de-a lungul zilei. Și așa mai iau și o pauză scurtă de la muncă.

Aplicație și abonament

Aplicația Fitbit este locul unde vei vedea multe date, categorii și explicațiile de care ai nevoie pentru fiecare funcție. Odată cu achiziția lui Sense 2 vei primi acces și la abonamentul Fitbit Premium pentru 6 luni, iar acolo găsești foarte multe informații despre corpul tău, poți genera și un raport de welness, ai sesiuni de mindfulness, rețete, antrenamente video, dar și provocări și jocuri alături de prietenii tăi care au un produs Fitbit.

Tot în aplicație pentru a schimba fețele de ceas și ai de unde alege. De aici poți vedea și ce aplicații ai instalate pe telefon și poți aranja ecranele prin care poți să navighezi. Ceasul are NFC și Fitbit Wallet unde-ți poți înregistra cardurile pentru a plăti la metrou sau la supermarket. Ceasul urmează să primească o actualizare cât de curând care va aduce Google Wallet, dacă preferi să plătești astfel și Google Maps pentru navigare.

Nu putea fi un ceas Fitbit fără antrenamente și monitorizarea acestora și aici ai de unde alege: ai clasicele antrenamente precum jogging, ciclism, dar și altele precum crossfit, dans, sau antrenament pe intervale.

Fitbit Sense 2 este disponibil la un preț de 1500 de lei, iar odată cu acesta primești și 6 luni gratuite de Fitbit Premium. Este un smartwatch cu accent pe sănătătate și wellness, un ceas care poate să-ți fie companion în călătoria ta de slăbit sau te poate ajuta să fii mai puțin stresat și să dormi mai bine.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: