Prin analizarea criteriilor care constituie un mediu primitor pentru nomazii digitali, cum ar fi viza de lucru, viteza de internet, prețul chiriilor și condițiile de lucru în țară, București iese pe primul loc ca cel mai bun oraș european pentru nomazii digitali.

Experții în călătorii de la Panache Cruises au desemnat primele zece capitale din Europa, cele mai potrivite destinații pentru cei care caută să lucreze remote în străinătate. În conceptul ”muncă de oriunde”, cele mai recente date arată că peste 70% dintre lucrători ar lua în considerare acum doar un nou loc de muncă care le-ar permite să lucreze de oriunde.

James Cole, fondatorul și CEO-ul Panache Cruises, care a realizat studiul, a declarat: „Este foarte interesant să vedem România pe primul loc ca cea mai bună țară în care se mută nomazii digitali, deoarece nu este un loc popular pentru turiștii și călătorii britanici. „În ciuda faptului că le cere muncitorilor să câștige un salariu lunar mare (peste 3200 de lire sterline), România oferă calități atractive în ceea ce privește chiria redusă, hrana și costurile de trai, precum și un scor mare de fericire și viteze Wi-Fi bune.”

Tot el adaugă: ”lucrătorii de la distanță ar putea fi surprinși să vadă că unele dintre cele mai mari țări europene - precum Franța, Italia și Germania - nu fac parte din listă. Acest lucru se datorează faptului că doar un număr selectat de națiuni oferă vize de nomazi digitale pentru britanici. Cu toate acestea, observăm o creștere a numărului de țări care oferă aceste vize de lucru la distanță - Spania a introdus schema doar cu câteva luni în urmă și acum ocupă locul al doilea. Sper că multe alte țări vor urma exemplul, având în vedere creșterea numărului de afaceri britanice care oferă angajaților lor șansa de a lucra în străinătate.”

Ce alte rezultate mai aflăm din studiu:

  • cei care caută o locație în afara drumurilor bătute, înconjurate de peisaje unice, măturatoare, vor fi dezamăgiți să descopere că Islanda ocupă ultimul loc, în ciuda faptului că este cea mai fericită țară din întregul indice.
  • costul inițial al unei cereri de viză este cu siguranță unul dintre cei mai importanți factori de decizie pentru nomazii digitali. În cele mai multe țări, taxa se ridică la 70 de lire sterline, pe când o viză de nomad digital în Malta ajunge la peste 260 de lire sterline.
  • cei care caută să lucreze la soare ar trebui să ia în considerare mutarea în Spania sau Cipru, care ocupă locul doi, respectiv al treilea – ambele cu scoruri mari la viteza de descărcare prin wifi; ideal pentru cei care se bazează exclusiv pe internet pentru a-și câștiga existența.
  • găsirea unui loc accesibil de închiriat pe termen lung poate fi dificilă, dar România, Grecia și Ungaria oferă toate prețurile de închiriere pentru un apartament cu un pat în centrul capitalei pentru mai puțin de 500 de lire sterline pe lună (în medie), o cheltuială semnificativ mai mică decât Portugalia și Islanda, care ambele au un cost mediu de închiriere de peste 1000 GBP pe lună.
  • majoritatea țărilor solicită lucrătorilor să câștige peste 2000 de lire sterline pe lună pentru a putea chiar să depună o cerere de viză. Portugalia, în ciuda poziției din clasament, impune candidaților să câștige puțin peste 650 de lire sterline pe lună.

Topul complet al orașelor europene ideale pentru nomazii digitali: