Rubik Hub este parte a Agenției de Dezvoltare Nord-Est, un ONG de utilitate publică. Pe lângă incubator, Rubik are și un spațiu de coworking în Piatra Neamț.
Peste 300 de fondatori au fost sprijiniți de Rubik Hub și comunitatea formată din 200 de mentori.
Rubik susține startup-urile la început de drum și au recomandat 5 companii de urmărit în perioada următoare.
„Am ales aceste startupuri pentru că știm foarte bine echipa și motivația din spatele fiecăruia. Echipa care este implicată fără oprire cu focus pe dezvoltarea unei soluții în dialog cu potențialii client devine un aspect mult mai important decât un trend sau o idee bună sau validată”, explică reprezentanții Rubik Hub.
De asemenea, pentru ei unul dintre trendurile importante care se va vedea în România este cel de sănătate digitală, așa-numit HealthTech.
„Industria HealthTech din România începe să fie din ce în ce mai vizibilă, iar startupurile românești de healthtech încep să construiască soluții care rezolvă probleme reale, să câștige granturi și să obțină finanțări, iar unele dintre ele să aibă clienți plătitori. Pandemia COVID-19 a accelerat adoptarea tehnologiei în sănătate, și această tendință va continua. Aceasta poate avea un spectru larg, de la telemedicină și aplicații de fitness, la inteligența artificială aplicată în diagnostic și tratament”, spun cei de la Rubik Hub.
Iată recomandările lor de top 5 startup-uri românești de urmărit:
Synaptiq
Synaptiq a fost fondată în 2020 la Cluj de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Roxana Săbău și Diana Andrițchi. Întreaga echipă este formată din ingineri, specialiști în radioterapie și specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg.
„Au dezvoltat un software revoluționar care cu ajutorul inteligentei artificiale separă tumorile canceroase și organele cu risc”, spun reprezentanții Rubik Hub.
Echipa a dezvoltat Mediq, o soluție digitală de mare precizie și performanță, bazată pe procesarea datelor din imagistica medicală cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici cu reputație și clinici de prestigiu, soluția reduce timpul necesar pentru identificarea și delimitarea organelor la risc și a tumorilor, de la o medie actuală de 2-4 ore la maximum 5 minute.
Rayscape
XVision, platforma medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care dezvoltă produse pentru a-i sprijini pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale, și-a schimbat identitatea de brand și a devenit Rayscape în 2022.
„Este un asistent digital complex pentru medicul radiolog”, spun cei de la Rubik Hub.
Produsele Rayscape, ce folosesc inteligența artificială pentru analiză imagistică, sunt folosite în prezent de către 100 de instituții publice și private România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Croația. Printre clienți se numără companii importante din sectorul privat precum Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria și Sistemul Medical Medlife, dar și din sfera publică Spartanska Institute, Kopernik Hospital Lodz din Polonia sau Semmelweis University din Ungaria.
- start-up.ro a inclus Rayscape în lista startup-urilor românești de HealthTech care trebuie urmărite.
Senflua
Senflua este un startup ce oferă un asistent virtual pentru selectarea asigurărilor medicale.
„Revoluționează și transformă industria asigurărilor printr-o tehnologie ce permite clienților să beneficieze prin intermediul unui wallet de asigurări personalizate, printr-un proces rapid, flexibil și transparent”, explică alegerea cei de la Rubik Hub.
Senflua a fost unul dintre startup-urile selectate în cohorta de primăvară Rubik Garage în 2023. Compania a fost fondată de Tiberiu Marin, Gabriel Prefac și Valentin Tudose. Ei vor să schimbe industria asigurărilor prin oferirea unei unelte digitale care să funcționeze pentru orice tip de asigurare.
Mybenefits
MyBenefits este o platformă digitală prin care angajatorul oferă angajaţilor libertatea de a alege beneficiile potrivite nevoilor lor.
„Au dezvoltat o tehnologie care ajută companiile să identifice cele potrivite și variate produse, experiențe și servicii, ajutându-le în același timp să își crească vânzările și să își atingă obiectivele cheie propuse”, spun reprezentanții acceleratorului.
Platforma oferă produse și servicii diverse precum beneficiile Sodexo (carduri de masă, cadou, turist şi culturale), asigurări medicale, abonamente la clinici medicale, pensii private, programe de dezvoltare personală și traininguri, servicii de wellbeing. Printre furnizorii incluși în platformă se numără: Regina Maria, MG Dental, MedLife, Mind Architect, Allianz Țiriac, eMAG sau Decathlon. Oferta este dinamică, constant fiind adaugaţi noi furnizori de servicii și produse, care răspund nevoilor din piață şi tendinţelor în materie de beneficii și criteriilor MyBenefits.
Dyver
Dyver este o soluție de automatizare pentru scrierea de conținut și descrieri de produse. Totul poate fi realizat în mai puțin de 30 de secunde și nu e nevoie de integrări complexe.
„O soluție de data management, care generează rapid conținut pentru companii, folosind inteligența artificială”, spun cei de la Rubik Hub.
Produsul poate fi folosit de companii, dar scopul principal este în zona de ecommerce unde oamenii completează mii de descrieri de produse manual.