Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 6 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Personal urăsc buzzword-uri cum ar fi flagship killer. Cred că oamenii își iau telefonul care le place, telefonul care li se pare cel mai bun pentru ei, un terminal care să li se potrivească. OnePlus Nord 3 de anul acesta poate fi descris ca un telefon extrem de onest. În spatele acestei descrieri se află practic un telefon care are calități bune, rapiditate, ecran excelent, camere corecte și un preț mai mic de 3.000 de lei.
OnePlus Nord 3 respectă aceste lucruri, fără să apeleze la multe artificii. Păstrează ceva din identitatea inițială, deși simți o legătură mult mai mare cu Oppo decât în trecut.
Vezi aici toate review-urile noastre la cele mai recente gadgeturi.
Designul lui OnePlus 3 e simplu și eficient. Pe față ai ecranul de 6,74 de inci cu un punchole camera, margini subțiri, colțuri rotunjite, dar și margini drepte din aluminiu.
Ai mufă USB C, butoane de start stop, de volum, dar și acel slider care poate fi configurat, dar care în standard seamănă cu cel de pe iPhone, pentru că poți controla volumul. Nu ai mufă de căști, dar primești în pachet și căști OnePlus Nord Buds. Pe spate eu am avut versiunea turcoaz din sticlă descrisă drept celadon glass, una lucioasă, dar care arată foarte bine. Mai există o variantă pe gri, care e mată și aduce aminte de identitatea originală a OnePlus. Camerele sunt plasate în colțul din stânga sus și sunt circulare, împreună cu două blițuri.
Din punctul meu de vedere designul lui OnePlus nu este cu nimic mai prejos de un flagship, adică un telefon mai scump. Are tot ce-i trebuie, îl scoți cu mândrie pe masă și este un telefon cu linii fluide și plăcute. Se simte bine, nu este extrem de greu, dar nici nu e o jucărie.
Dar un telefon care să lupte cu terminalele mai scumpe trebuie să aibă performanțe foarte bune, iar OnePlus nu dezamăgește din punctul meu de vedere.
Vorbim de un terminal cu un ecran Fluid AMOLED vag rotunjit la colțuri de 6,74 inci, 120 de hz rată de refresh, rezoluție 2772x1240 de pixeli, cu o orientare 20 pe 9. Unul dintre cele mai frumos colorate ecrane pe care le-am testat în ultima vreme, cu rapiditate mare, timpi de reacție excelenți și luminozitate bună și în întuneric, dar și pe soare.
Procesorul din OnePlus Nord 3 este un Mediatek Dimensity 9000, pe care l-am văzut anterior chiar pe terminale flagship de la Oppo, cum ar fi Find X5 Pro, ceea ce înseamnă că nu simți lipsuri aici. Telefoanele vin cu 8 sau 16 GB de RAm și 128 sau 256 de GB de stocare.
Experiența de folosire a fost una pe care o pot denumi premium. Nu aș avea nicio problemă să înlocuiesc un terminal scump cu acesta, ar fi doar o chestie de statut pentru unii. Navigarea este fluidă, telefonul nu a întâmpinat probleme în browsing și multitasking, iar atunci când l-am pus la jocuri destul de grele, cum ar fi F1 Mobile Racing s-a descurcat excelent, mai ales că are și un mod de optimizare a performanței pentru jocuri prin care se crește temperatura terminalului, dar se concentrează și procesorul pe acel titlu. Cred că față de un terminal premium în acel joc am simțit câteva secunde în plus de încărcare a curselor odată ce dai Play, dar odată ce intri în ele fluiditatea și detaliile designului sunt redate foarte bine.
Până la urmă, ce ai nevoie de la un asemenea telefon? Vrei să-l folosești pentru că merge, nu pentru că e ultimul terminal de 6.000 de lei. Iar când vorbim de un procesor care a fost deja pe terminale flagship, e o chestiune doar de economie. Un procesor care are deja un an va fi mai ieftin, deci producătorii pot face economii și să-ți ofere o experiență excelentă.
Senzorul principal este același care a fost amplasat pe OnePlus 11. Un telefon mai scump decât acesta. E o modalitate a producătorilor de a-și diferenția telefoanele. Dacă acela avea un procesor mai modern, camerele se transferă de la o gamă la alta.
Vorbim de un sistem principal de 50 de megapixeli wide, o cameră ultrawide de 8 megapixeli și una macro de 2 megapixeli. Camera de selfie are 16 megapixeli și este wide.
Personal mi-au plăcut aceste camerele în timpul zilei. Senzorul principal este un Sony IMX890. Pentru fotografii vorbim de o claritate și luminozitate foarte bună, dacă vorbim de modul portret bokeh-ul este conturat și poate fi modificat în post procesare, iar modul ultra wide nu mai este atât de wide, fiind limitat la 112 grade pentru rezultate mai naturale, fără mult distort. Culorile redate de cameră sunt foarte aprinse și culorile puternice. Personal mi se pare o cameră excelentă dacă vrei să faci imagini de zi cu zi, să faci content pe social media sau portrete. Ce îi lipsește camerei este modul Zoom. Chiar dacă faci asta, rezultatele sunt ciudate, cu natura reconstruită de procesor într-un mod neclar. Nu e un telefon de zoom, asta e clar. E un telefon de apropiere și portrete. Recunosc, aș fi vrut mai degrabă un zoom mai bun, decât o cameră macro. Nu știu de ce se insistă pe acest mod.
Pe noapte telefonul intervine puternic pe imagini și le transformă, uneori îmi aduc aminte puțin de imaginile scoase de Huawei. Sunt spectaculoase uneori, dar pot fi exagerat de nenaturale pentru unii. Dacă știi cum făcea Huawei fotografii noaptea, îți va plăcea și OnePlus.
Pe video poți filma în mod natural, ai stabilizare a imaginii pe care am văzut-o anterior pe Oppo, dar și AI Highlight Video care reușește să aducă lumină cumva pe personaj, întunecând fundalul. Este un mod bun dacă vrei să faci vloguri sau dacă vrei să filmezi pe cineva noaptea pentru conținut pe social media, fără să ai nevoie de lumini adiționale sau alte gimmick-uri.
OnePlus ne-a obișnuit cu un Android modificat care e foarte ușor de identificat. Știi tu, ceasul acela cu os cifră roșie. Avem un sistem de operare Android 13 modificat cu Oxygen OS 13.1. Da, e aceeași direcție ca la Oppo, cu niște funcții suplimentare. Avem un mod Zen care e basically un Do not Disturb care poate fi modificat ca să primești doar un anumit tip de notificări. De exemplu, dacă ești la muncă vrei să primești notificări doar de la anumite aplicații specifice. Sistemul de operare vine cu 3 ani de actualizări, ceea ce e impresionant.
De asemenea, sistemul de opeare poate să transforme telefonul într-o telecomandă pentru televizor, pentru proiector sau alte dispozitive din casă. Nu e o funcție la care te gândești prea des, dar e mișto să o ai.
Bateria OnePlus Nord 3 5G are 5.000 de miliamperi și se încarcă la 80 de wați cu un încărcător prezent în pachet. Ajunge la 60% în 15 minute și la 32 de minute la 100%, ceea ce e excelent. În schimb, autonomia nu e neapărat uluitoare. Vorbim de o zi, dacă nu ești atent cu rata de refresh, luminozitatea și 5G-ul. Chiar dacă 5.000 de miliamperi pare mult, procesorul nu este oricum unul dintre cele mai bune la păstrat autonomia bateriei.
În momentul în care scriu acest review telefonul costă 2.800 de lei în varianta de 256 GB stocare și 2.500 de lei în varianta de 128 de GB. Există la varianta mai scumpă un pachet promoțional cu căștile OnePlus Buds Nord 2 care sunt excelente din punctul meu de vedere. Le-am testat și pe ele puțin și au o izolare fonică extraordinară.
Ce mai găsești la preșul acesta? Xiaomi 12 Pro, OnePlus 9 Pro, Realme GT2 Pro, Pixel 6 Pro, OnePlus 10 Pro, Pixel 7, OnePlus 10T. Sunt destule telefoane în raza lui de preț, inclusiv un Sony Xperia 5.
Este cel mai ieftin telefon posibil? Nu. E genul ăla de telefon pentru cei care vor gaming, vor calități bune, vor să filmeze și să editeze pentru social media, dar nu vor să dea 5.000 de lei pe un terminal. Îl văd ca telefon principal care nu te face de rușine sau ca telefon secundar cu Android pentru cei care au iPhone și îl folosesc pe acela în mod normal.
Da, asemănările dintre OnePlus și Oppo sunt mari. Identitatea aceea originală de la OnePlus s-a mai diluat, dar hai să vă mărturisesc ceva. Nu mi-a păsat niciodată de asta. OnePlus a fost pentru mine un telefon care reușea să adune ce e mai bun pe piață, dar la un cost onest. Și să facă lucrurile să meargă fluid. Iar OnePlus Nord 3 face exact acest lucru.