Lectură de 5 min

REVIEW Xiaomi Pad 6- tabletă cu de toate la un preț potrivit

Abonează-te pe  
Xiaomi Pad 6 este o tabletă surprinzătoare, mai ales în categoria sa de preț. Citește mai departe sau urmărește clipul pentru a afla de ce

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Xiaomi Pad 6 arată ca un telefon Xiaomi 13 care a crescut peste noapte. Avem același look cu margini drepte, colțuri rotunjite și un modul de cameră pătrat măricel și care iese în evidență. Deși aici nu era necesar deoarece avem o singură cameră și Xiaomi sigur ar fi putut să facă un modul discret.

Xiaomi Pad 6 are un display de 11 inci și un design din aliaj de aluminiu, cu o grosime de 6,51 mm și cântărește 490g. Deci vorbim de o tabletă subțire și destul de ușoară, perfectă pentru consum media, browsing și gradul mare de portabilitate o face potrivită pentru călătorii.

E plăcut de ținut în mână și de utilizat. Marginile negre ale display-ului sunt rezonabil de mici, astfel încât să nu ai atingeri accidentale, dar în același timp să te bucuri de un display mare într-un corp mic. Pe margine avem o cameră frontală pentru selfie-uri și pentru apeluri video. Pe laterale avem câte două difuzoare pe fiecare și un buton de power și unul pentru volum. Spatele are un finiș mat și nu prea lasă să se vadă amprente. Acolo vedem și trei pini conectori pentru tastatura externă, de care vom vorbi mai târziu. Pe modulul de cameră ai camera foto de 13 MP, un microfon și un bliț.

Per total, este o tabletă frumușică și construită cu materiale de calitate. Ecranul este unul de 11 inci, cum ziceam, cu o rezoluție QHD și o rată de refresh mare de 144 Hz. Imi plac multele opțiuni pentru setarea display-ului și poți alege să afișeze culorile într-un mod realist, mai saturat, în gamutul sRGB, P3 și te poți juca cu diferitele nuanțe. Eu am mers pe Original Pro deoarece mi se pare că face o treabă foarte bună prezentând culori naturale, fără a exagera cu saturația. Altfel îmi place foarte mult și reading mode prin care imaginea primește un tint gălbui și noise artificial, menite să recreeze senzația de hârtie. E în special util când citești articole pe internet sau pentru ebooks.

Ecranul este foarte bun pentru consum media și jocuri. M-am uitat la seriale, clipuri pe YouTube și am ascultat multă muzică. Este o tabletă foarte bună pentru consum media: m-am uitat la clipuri pe YouTube când spălam vase sau făceam alte treburi, am ascultat muzică dimineața în timp ce mă pregăteam. Și am urmărit un serial sau un film în timp ce mâncam sau în pat înainte să adorm. Din punctul ăsta de vedere nu am ce să-i reproșez și imaginile arată excelent, iar sunetul este unul bun și cu un volum generos. Și pentru gaming e bună, însă te poate obosi după o perioadă. De aceea pentru jocuri aș prefera o husă cu stand și un controller dacă e cazul.

Accesorii Xiaomi Pad 6: stylus, husă, tastatură

Apropo de asta hai să vă povestesc pe scurt și de accesoriile cu care a venit tableta la test. Smart Pen-ul Xiaomi, acum la a doua generație, poate fi util dacă ai o pasiune pentru desen sau ilustrație. Smart Pen poate fi folosit pentru a lua notițe, pentru a desena.

Stiloul are o sensibilitate la presiune de 4096 de niveluri și o autonomie de 150 de ore. E ușor, plăcut de utilizat și tableta răspunde imediat la scris. Acesta are două butoane: cel principal lansează imediat aplicația Notes, astfel încât să notezi ceva rapid. Al doilea buton poate fi folosit pentru a face un screenshot al unei zone.

Smart Pen suportă încărcare magnetică și preia energie de la bateria lui Pad 6 atunci când este atașat la acesta. Xiaomi spune că un minut de încărcare asigură până la șapte ore de autonomie.

Această husă cu tastatură externă este utilă pentru cei care vor mai mult decât consum media cu o tabletă. Aceasta are 64 de taste și cu o cursă destul de bună pentru acest gen de 1,3 mm. Se scrie bine și rapid. Singura neplăcere este că nu are suport pentru limba română, deci pentru mine ar fi inutilă deoarece eu scriu zilnic cu diacritice. Ce ai putea să faci este să scrii pe tastatură și să lași gboard activ pe ecran și să alegi sugestiile cu diacritice. Dar mi se pare că astfel pierzi mult timp și pierzi din spațiul pe ecran. În rest, husa este de calitate și are un magnet puternic.

Dacă nu ai nevoie de o tastatură atunci îți recomand husa aceasta ce protejează tableta, dar și acționează ca suport. 80% din timp am folosit-o astfel.

Autonomie și software

Revenind la tabletă, aceasta are o baterie de 8.840 mAh și ar trebui să fie suficientă pentru 65 de ore de redare a muzicii, sau 16 ore de redare video sau 27 de zile în standby. Eu am încărcat-o la 3-4 zile și o foloseam dimineața, pe la prânz făceam ceva browsing sau gaming, iar searam mai urmăream clipuri pe YouTube. Am vrut să lucrez, dar faptul că tastatura nu are diacritice m-a convins să nu fac asta. Xiaomi Pad 6 suportă încărcare rapidă la 33 de wați.

Este pentru prima dată când folosesc o tabletă Xiaomi și nu știam exact la ce să mă aștept de la software. Xiaomi Pad 6 rulează pe MIUI 14 aplicat pe Android 13. MIUI pentru tablete nu este foarte diferit de MIUI pentru telefoane, dar vine cu câteva lucruri specifice tabletelor, afișarea pe două coloane în unele aplicații și multi-tasking îmbunătățit.

În cea mai mare parte, software-ul este bun și funcționează corect, însă au fost și lucruri care nu mi-au plăcut. De exemplu, nu pot să fac resize la widgeturi de Google pentru a întinde bara de căutare pe tot ecranul.

Altfel sistemul a fost optimizat pentru multitasking. O apăsare lungă pe o aplicație dezvălui opțiunile pentru Split Screen și Floating Window. Există, de asemenea, o comandă rapidă Floating Window (fereastră plutitoare) mereu vizibilă în partea de sus a tuturor cardurilor.

În partea de jos poți vedea două linii gri. O glisare pe acestea va dezvălui docul împreună cu aplicațiile deschise recent. Astfel încât să treci mai repede dintr-o parte în alta.

Split screen funcționează în ambele orientări și poți avea până la două ferestre plutitoare în același timp. Deci ai putea avea 2 aplicații în split screen și 2 în floating windows, astfel încât să lucrezi cu patru aplicații în același timp. Eu nu-i văd folosul în avea atât de multe aplicații deschise în același timp, dar m-am gândit că e o informație relevantă pentru tine.

Concluzie

Xiaomi Pad 6 oferă performanțe mai mult decât decente în această gamă de preț, chiar dacă nu are cele mai recente componente. Procesorul Snapdragon 870 este suficient pentru o navigare fluidă și o experiență de multitasking eficientă, precum și pentru jocuri. Tableta are 6 sau 8 GB RAM și 128 sau 256 GB spațiu de stocare.

Pad 6 are două camere foto care sunt foarte ok pentru acest produs. Imaginea arată bine și camera frontală este decentă pentru apeluri video. Tableta are funcția FocusFrame ce te menține centrat în timpul apelurilor video chiar dacă te miști. Iar dacă o altă persoană apare în cadru, unghiul de vizualizare se va extinde. Pozele ies bine pe timpul zilei cu multe detalii și am rămas surprins de calitate. Însă dacă nu ai suficient de multă lumină atunci lucrurile se degradează: zgomot în imagine, cadre ratate etc.

Bun, ca să închei, Xiaomi Pad 6 e o tabletă mișto care mi-a plăcut. Niciodată nu mi-am cumpărat o tabletă pentru că nu prea îi vedeam rostul, însă e bună la casa omului. Sincer, sunte tentat să cumpăra un Pad 6 deoarece e perfectă pentru ce am eu nevoie: consum media , ecran mare, sunet bun, performanță satisfăcătoare și preț bun. Xiaomi Pad 6 are un preț de cam 1700-1800 de lei în acest moment și în categoria asta de preț este cam cea mai bună variantă din ce am văzut și eu în magazinele din România.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: