iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max
Noile iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max vor avea și un model creat din titan, ceea ce va duce la un dispozitiv mai ușor și cu margini mai subțiri decât la generațiile anterioare. Materialul are o culoare ce seamănă mai degrabă cu cea a cuprului, dar Apple se laudă cu faptul că materialul este mai rezistent și are o textură diferită de cea a aluminiului. Telefoanele din titan vor avea și culoarea neagră sau cea albastră.
iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max mai vin cu o schimbare. Apple renunță la comutatorul clasic și-l înlocuiește cu un buton, cum este cel de pe ceasuri. Acest buton va putea fi personalizat de către utilizator pentru anumite funcții. Deci Apple îți oferă mai multă flexibilitate cu Pro-urile. Butonul va fi setat standard pentru a avea aceeași funcție ca butonul de până acum, cea de Mute - Sunet. Dar poate fi personalizat, astfel încât să poți porni camera, să suni pe cineva sau să deschizi o aplicație favorită.
Noile telefoane au un procesor nou, adică A17 Pro. E primul cip cu tranzitori pe 3 nanometri. Procesorul telefonului are 19 miliarde de astfel de tranzistori, ceea ce duce la o performanță mai bună. Nu neapărat cifre care contează, dar Apple a explicat în cadrul evenimentului cum procesorul poate duce 3.500 de miliarde de operațiuni pe secundă. În limbaj simplu - nu vei simți asta în experiență, dar unele lucruri vor fi mai rapide, cum ar fi autocorrect-uri.
iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max au și ele conector USB-C de tip USB-3, cu viteze mai rapide de transfer. În plus, telefonul are și un GPU nou care are performanță mai bună, eficiență mai mare și e mai bun la tot ce înseamnă rendering. Un GPU de 22 de ori mai rapid față de generația anterioară. Asta va fi văzut în jocuri complexe, deci foarte rar. GPU-ul de la Apple are și ray tracing, pentru imagini mai clare și mai detaliate, cu umbre mai bine evidențiate.
Pro-urile sunt, de obicei, la fel de capabile, dar de dimensiuni diferite. În acest an, însă, Pro Max este, fără îndoială, telefonul mai avansat, datorită obiectivului său cu zoom periscop.
Diferența cheie dintre cele două telefoane este noul zoom periscop, exclusiv pentru iPhone 15 Pro Max.
Camera foto este una de 48 de megapixeli și are o performanță mai bună în luminozitate scăzută. Este o cameră cu zoom optic 5x la 120 de milimetri sau 6x, iar Apple ar putea merge mai departe prin zoom digital, similar cu Samsung și alții. Senzorul măsoară 1/2,9 inci, iar obiectivul va fi unul relativ luminos, la f/2,8.
Telefoanele îmbunătățesc și portretele pentru cei care ar fi fost nemulțumiți de performanțele de până acum. De asemenea, fotografii avansați pot alege distanța focală mai detaliat, de la 24 la 28 sau 35 de milimetri.
iPhone 15 Pro și Pro Max își păstrează ecranele de 6,1 și 6,7 inci, dar ecranul este mai luminos, și are margini mai subțiri. Acestea s-au micșorat de de la 2,17 mm la 1,55 mm, ceea ce înseamnă ca iPhone 15 Pro este un smartphone cu unele dintre cele mai subțiri margini.
iPhone 15 Pro va filma 4K la 60 Fps și dispozitivul poate înregistra automat pe o stocare externă, cum ar fi să conectezi un SSD extern direct la telefon ca să stochezi filmarea în timp ce o faci.
iPhone 15 Pro pleacă de la 1.000 de dolari, iar iPhone 15 Pro Max va costa de la 1.200 de dolari. Telefoanele sunt disponibile pentru precomandă de pe 15 septembrie și pentru vânzare de pe 22 septembrie.
iPhone 15 și iPhone 15 Plus - margini mai rotunjite și ecrane mai luminoase
Apple aduce noutăți și pentru modelel de bază de iPhone. Anul acesta avem un model de 6,1 inci și unul de 6,7 inci și ambele au Dynamic Island. Deci ce au avut Pro-urile de anul trecut au și modelel de bază de anul acesta. iPhone 15 va avea conector USB-C și încărcare wireless de tip MagSafe. Apple aduce conectorul USB-C și pe căștile cu fir.
Dynamic Island a fost extins cu suport pentru mai multe aplicații, inclusiv unele de livrare sau cele sportive, ca să verifici rezultatele la meciul favorit mai ușor.
Luminozitatea maximă pentru iPhone 15 va ajunge la 2.000 de niți. La nivel de design, există o diferență foarte foarte mică. Practic, spatele pentru iPhone 15 și iPhone 15 Plus se rotunjește înspre marginile de aluminiu. E o trecere mai fluidă decât la modelele de anul trecut, dar una care nu va fi observată de mulți oameni.
Camerele au fost și ele îmbunătățite. Avem tot un modul cu două camere ca anul trecut. Camera principală are 48 de megapixeli cu o distanță focală de 26 de milimetri. Evident, Apple integrează ajutorul software-ului și fotografia computațională pentru a îmbunătăți captarea luminii în imagini, ca să optimizeze fotografiile ca până acum. Practic, în mixul acesta de hardware și software, poți scoate imagini detaliate de 24 de megapixeli.
iPhone 15 și 15 Plus adaugă și o funcție de zoom 2X, despre care Apple spune că înlocuiește nevoia unei a treia camerei. Fotografiile folosesc 12 megapixeli pentru a scoate în evidență detalii. În filmări, camera de la Apple are zoom continuu și poate fi folosită și pentru portrete.
Ce face Apple este să ia câteva funcții de pe modelele Pro și să le aducă pe aceste modele mai ieftine cu ajutorul software-ului. Astfel, ai poze mai luminoase, portrete mai bune, imagini mai clare noaptea și videoclipuri mai fluide. Nu e o noutate, Apple face această tranziție pe toate modelele în ultimii ani.
iPhone 15 și 15 Plus vor avea procesorul A16 Bionic care a fost pe iPhone 14 Pro anul trecut. Autonomia anunțată a bateriei este de o zi. Telefonul vine cu cipul UltraBand pentru localizare de precizie, astfel încât să poți găsi cheile în interior sub canapea, dacă nu știi unde le-ai lăsat, de exemplu. Nimic extraordinar, dar Apple adaugă funcția anunțată și pe Apple Watch Series 9 aici.
Apple s-a lăudat și cu o funcție de îmbunătățire a calității apelurilor telefonice, aceasta izolează zgomotul de fundal ca să te auzi mai bine. De exemplu, dacă ești la piață și nu îi auzi pe cei cu care vorbești.
Prețurile vor porni de la 800 de dolari pentru iPhone 15 și 900 de dolari pentru iPhone 15 Plus.