Startup Elites a fost o tabără dedicată antreprenorilor care sunt la început de drum în lumea afacerilor, sau care doresc să afle noi informații ce-i pot ajuta să facă următorul pas în creșterea afacerii lor.

Alături de cei 22 de participanți la Startup Elites 20223 s-au numărat mentori și traineri cu experiență din design thinking, comunicare, product market fit, marketing și branding, investiții, programe de accelerare, vânzări.

Cele 4 zile ale taberei de antreprenoriat au adus informații practice, teoretice, lecții învățate în propriile afaceri, precum și pași clari pentru lansarea unei afaceri.

Delia Olteanu, Manager Strategie Segment IMM, Business Banking în cadrul ING Bank România a discutat cu participanții despre sănătatea financiară a unei afaceri.

În cadrul unui workshop interactiv, participanții nu doar că au avut ocazia să afle noi informații, ci să și pună întrebări și să descopere când și cum un IMM poate să obțină o finanțare bancară.

Sănătatea financiară a unei companii

Astfel, tinerii au aflat despre conceptele la care se uită o instituție bancară, precum:

  • Cashflow
  • Capitaluri
  • Litigii
  • Salarii
  • Incidente de plată
  • Furnizori
  • Vechimea companiei
  • Clienți
  • Istoricul antreprenorului
  • Datorii la bănci și creditori
  • Profitabilitate operațională
  • Datorii la buget

De asemenea, reprezentanta ING Bank România a explicat că banca investește în dezvoltarea noii funcții din platforma ING Business care oferă un instrument de sănătate financiară antreprenorilor.. Astfel, aceștia pot să analizeze cum performează și cum se raportează la competitorii lor din perspectiva sănătății financiare a afacerii lor.

“Calitatea participanților, inteligența acestor copii, pentru că unii vin de pe băncile școlii, este de un nivel ridicat și mi-a plăcut foarte mult să fiu aici”, a declarat Delia Olteanu după workshop-ul de la Startup Elites 2023.

Pe lângă workshop-ul susținut de Delia Olteanu, tinerii antreprenori care au lucrat la finisarea ideilor lor de business sau la îmbunătățirea afacerilor deja existente în cadrul taberei, au fost asistați de doi specialiști din cadrul ING Bank România care au colaborat cu ei la identificarea de soluții pentru afacerile lor sau pentru a le explica, 1 la 1, modul în care pot construi o afacere sănătoasă.

“Am fost impresionată de mentorii pe care i-am întâlnit, tineri cu experiență și cunoștințe în domeniul antreprenoriatului. Cu siguranță, aș mai participa la astfel de sesiuni de învățare și schimb de idei. Participanții au fost tineri ambițioși și motivați să schimbe lumea prin antreprenoriat. Au avut diverse pregătiri profesionale și sunt interesați să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte”, a spus Anda Nicolae, Expert Strategie Clienți IMM la ING Bank România și unul dintre cei care i-au ajutat pe participanți să înțeleagă mai bine oportunitățile din piață.

“A fost un eveniment foarte bun, atât speakerii, cât și participanții fiind bine aleși, atmosfera generală fiind una destinsă. Pentru participanți experiența a fost una cu mare valoare adăugată, mai ales prin prisma faptului că au putut să intre în contact direct cu antreprenori cu experiență”, a spus și Marius Opriș, Coordonator Zonal IMM la ING Bank, care i-a asistat în timpul Startup Elites 2023 pe participanți să găsească noi metode de finanțare pentru afacerile sau ideile lor de business.

Mesajul către antreprenori

start-up.ro i-a provocat pe reprezentanții ING Bank România prezenți la Startup Elites să transmită și un mesaj antreprenorilor la început de drum.

“Unui antreprenor i-aș spune două lucruri. Experiența altor antreprenori și experiența oamenilor care au lucrat în industrie de foarte multe ori poate fi foarte valoroasă. Evident, nu peste experiența practică, dar de aici trebuie să înceapă. Pentru că experiența ne ajută, dar trebuie să învățăm de undeva pentru că acesta este mediul perfect de unde își pot lua toate informațiile de care au nevoie înainte să se apuce cu adevărat să construiască business-ul lor”, a spus Delia Olteanu

„Fii pasionat de ceea ce faci și nu te lăsa descurajat de obstacole, caută oportunități de finanțare și parteneriate care să îți susțină viziunea și să îți ofere acces la resurse și experiență”, a spus Anda Nicolae.

“Fiecare antreprenor are drumul său unic. Poți planifica oricât, poți să te pregătești cât poți, poți să alegi o bancă și apoi poți pur și simplu să-i dai drumul. Lasă piața să-ți fie cel mai bun mentor”, a transmis și Marius Opriș.

Tabăra Startup Elites a fost un eveniment de 4 zile care a strâns 22 de participanți ce sunt la început de drum. Scopul a fost de a rafina ideile de business și de a pleca la drum cu un nou bagaj de cunoștințe și motivație.

Printre mentorii prezenți la tabără îi amintim pe Adrian Cioroianu (Trainer Executive - Acknowledge Romania), Alexandru Geamănu (Cofondator Zăganu), Alexandru Moldovan (Specialist în Comunicare Nonviolentă), Alina Bălan (Design Thinking Facilitator), Andrei Dudoiu (Managing Partner Seedblink), Ciprian Borodescu (Head of Algolia România), Claudiu Jojatu (CEO și cofondator Milk & Cookies Studio), Irina Scarlat (Product Growth Mondly), Laura Sardescu (Cofondatoare Neakaisa.ro), Matei Psatta (Cofondator Blindspot) și Paul Călin (Project Manager - Startarium).


Proiectul „Antreprenori” este susținut de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.