Astfel, potrivit Atomico, startup-urile europene vor strânge în acest an un total de 42 de miliarde de dolari, mai puțin de jumătate comparativ cu anul 2021 sau chiar cu 2022.

În 2021, startup-urile europene au strâns o sumă record de 100 de miliarde de dolari, iar în 2022, suma s-a redus la 82 de miliarde de dolari, însă tot peste nivelul așteptat pentru acest an.

Totuși, echipa Atomico spune că 2023 se conturează a fi al treilea cel mai bun an pentru investițiile în startup-uri, valoarea fiind de 4 ori peste cea din 2014, de exemplu.

State of European Tech: O creștere sănătoasă, de fapt?

De altfel, echipa Atomico este de părere că anii 2021 și 2022, în care vedem aceste sume record în ceea ce privește investițiile, sunt ani atipici, ei fiind alimentați de pandemie și de rate scăzute ale dobânzilor din acei ani, de un grad mult mai mare de folosire a tehnologiei și de crearea unor noi startup-uri. Așadar, în opinia Atomico, dacă ar fi să scoatem din ecuație acei doi ani, observăm în 2023 o creștere a valorii finanțărilor startup-urilor comparativ cu 2019 și 2020, și chiar una mai sănătoasă.

Un alt semn pozitiv privind viitorul ecosistemului tech european pe care îl semnalează Atomico este dat de faptul că valoarea totală a acestuia, care combină valoarea atât a companiilor tech private cât și a celor publice (listate pe bursă), s-a întors la valoarea record din 2021, de 3.000 de miliarde de dolari, după o scădere de 400 de miliarde de dolari în 2022.

Provocările lui 2024

În plus, în ciuda provocărilor macroeconomice, fondatorii și investitorii privesc cu încredere spre viitor. Circa 23% dintre respondenții la chestionarul pe care Atomico l-a avut înainte de lansarea acestui raport s-au declarat mai puțin optimiști decât în urmă cu un an, în timp ce 45% dintre respondenți și-au exprimat optimismul pe privire la ce rezervă anul viitor pentru fondatori și investitori.

Printre provocările pe care le văd oamenii din ecosistem pentru următoarele 12 luni, cele mai pregnante sunt legate de recesiune, inflație, lipsa finanțărilor, instabilitatea geopolitică, competiția pe care o reprezintă SUA și China, reducerea talentului disponibil în IT, schimbările legislative.

Raportul Atomico din acest an notează faptul că anul 2023 va marca cel mai mic număr de unicorni europeni (companii care ating pragul de 1 miliarde de dolari ca evaluare), la finalul lui octombrie fiind numai 7 companii care au atins acest nivel. Numărul reprezintă un contrast foarte mare comparativ cu cel din 2021, de 107 unicorni.

Totodată, încă din raportul Atomico publicat în 2022, echipa a vorbit despre unicornii a căror valoare s-a redus după ce au atins pragul de 1 miliard de dolari (de-horned unicorns). În 2022 erau 58 de companii în această situație, în acest an fiind 50 de companii care au pierdut din valoare.

Și chiar dacă nu mai visează neapărat ca firmele lor să devină unicorni, sunt tot mai mulți fondatori europeni de startup-uri, numărul lor fiind chiar mai mare decât al americanilor care iau în considerare acest parcurs profesional.

În prezent, Europa are peste 41.000 de startup-uri early-stage, iar în următorii 5 ani se estimează ca încă 25.000 de startup-uri să apără în ecosistemul european de startups.

Atomico-state of European Tech Report 2023 by start-up.ro on Scribd