Lectură de 12 min

Samsung Galaxy S24 Ultra - telefon top cu de toate?

Abonează-te pe  
Samsung Galaxy S24 Ultra este cel mai nou flagship al coreenilor și se anunță a fi un telefon bun pe care nu l-ai regreta dacă-l cumperi, însă nu este perfect.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

O să renunț la introducerea clasică și o să intru direct în subiect și în anumite controverse legate de acest smartphone.

Este ecranul mai puțin colorat, mai spălăcit? Puțin, dar nu atât de mult încât să nu-l cumperi. Mie în continuare ecranul Samsung mi se pare unul excelent cu o luminozitate mare și coloristică frumoasă, însă într-adevăr diferența dintre modul vivid și cel normal e aproape insesizabilă. Pe mine nu mă deranjează deloc, însă i-am dat telefonul unui utilizator de S22 și imediat a observat scăderea în saturație a culorilor de pe homescreen. Eu personal chiar nu văd o problemă cu asta deoarece display-ul arată în continuare grozav. Dacă ești în dubii mergi în magazin și vezi dacă îți place.

Funcțiile de AI. Da, în acest moment, pentru români aceste funcții sunt mai mult hype decât utilitate deoarece nu au limba română integrată, însă cei de la Samsung ne-au declarat că se lucrează la asta și ar urma să fie implementată cândva anul acesta. Pentru mine cea mai utilă funcție în acest moment este cea de rezumare al unui articol și cea de transcriere a unei înregistrări audio în engleză. Însă și traducerea în alte limbi din engleză m-ar putea ajuta în călătorii în țări unde nu se vorbește prea des engleză precum Vietnam sau Japonia.

De asemenea, un lucru pe care l-am aflat ulterior sesiunii de hands on, aceste funcționalități vor fi gratuite până în 2025, ceea ce sugerează că de la anul utilizatorii vor trebui să plătească pentru ele. O decizie cel puțin dezamăgitoare, mai ales că plătești foarte mulți bani pe un asemenea telefon premium. Vorbesc mai în detaliu despre toate funcțiile mai târziu, dar acum am vrut doar să adresez acest fapt.

Avem de-a face cu un downgrade la cameră deoarece nu mai avem zoom optic 10x, ci unul 5x? Tehnic să zicem că da, practic nu. Un zoom optic 5x este mult mai util decât unul 10x, chiar poți face niște portrete excelente la 5x, ai suficient zoom încât să prinzi detaliile unei construcții și așa mai departe.

S24 Ultra - ecran & design

Acestea lucruri fiind adresate hai să vorbim despre design și ecran. S24 Ultra este un telefon frumos. E plăcut să-l privești și e foarte fain să-l folosești. Ecranul plat cu marginile negre foarte mici îl face să arate mai mare decât este și îi conferă un aspect și mai premium. Cadrul este acum din titan, iar camerele de pe spate au rămas la fel de discrete ca în trecut. Bineînțeles este încorporat un stylus și chiar dacă nu-l folosești zilnic poate fi util pentru fotografie, să iei notițe, să scrii ceva pe ecran ca să nu uiți și așa mai departe. Are două difuzoare și culoarea aceasta, gri titan, mie îmi place foarte mult și-mi aduce aminte de ultimul Note 20 Ultra pe bronz.

În continuare este un telefon mare, greu de utilizat cu o singură mână și care abia încape în unele buzunare de blugi bărbătești. Asta e sacrificiul pe care-l faci când alegi un telefon cu ecran mare.

Am doar două critici la nivel de design: faptul că este alunecos și mai ales iarna când ai pielea mai uscată poate să-ți scape din mână și faptul că deși nu are un modul de cameră mare nu stă bine pe masă și se mișcă destul de tare, dacă încerci să scrii ceva așa. Pe de altă parte, ambele plângeri s-ar putea rezolva cu utilizarea unei huse.

Ecranul. În opinia mea ecranul arată fantastic și după cum ne-am obișnuit, display-urile AMOLED ale Samsung sunt foarte bune și acesta are o luminozitate maximă de 2600 de niți adică nu e nicio problemă în a utiliza telefonul în soare puternic. Faptul că e plat și are marginile negre foarte mici îți dă impresia că ai doar ecran în față, ceea ce e foarte cool. Are acel strat anti-reflexii care mai estompează culorile, însă eu zic că merită deoarece poți să vezi mai bine pe ecran atunci când îl vei folosi vara. De asemenea, display-ul este protejat de sticlă Gorilla Glass Armor, care de data asta chiar e mai rezistentă decât celelalte, conform testului lui JerryRig Everything care ne arată că ecranul se zgârie mai greu decât în trecut.

Așadar, display-ul e foarte bun pentru consum media, multitasking și gaming și chiar e o plăcere să folosești acest telefon.

Cum se aude?Și la sesiunea de hands on și la întrebarea din Community posts m-ați întrebat cum se aude telefonul. Are două difuzoare și mult volum, se aude bine și la maximum, însă mi-aș fi dorit puțin mai mult bass. De asemenea, are Dolby Atmos și Dolby atmos for gaming.

Performanță: Snapdragon 8 Gen 3 vs Exynos 2400

Dacă anul trecut am avut toate telefoanele din seria S cu Snapdragon, anul acesta avem iar o diferență. Ultra vine cu Snapdragon 8 Gen 3, S24 si S24 Plus au Exynos 2400 integrat. De ce? Nu știm, însă poate ține de costuri, logistică, disponibilitate produse și așa mai departe.

E o diferență între ele? Vei regreta dacă alegi un model cu Exynos 2400? Hai să vedem ce zic testele, apoi o să vă zic și părerea mea. Am rulat GeekBench 5 pe S24 Ultra și pe S24 normal care are Exynos 2400 și surpriză, Exynos a învins de fiecare dată Snapdragon 8 Gen 3 atât pe single core, cât și pe multicore. Am făcut trei teste cu fiecare și Exynos a obținut scoruri mai bune cu peste 30% în single core și cu 16% mai mult în multicore.

Se schimbă povestea în 3DMark? Hai să vedem. În testul Wild Life Extreme, S24 Ultra are cele mai bune scoruri în jurul a 4900, 5100 de puncte, pe când S24 stă în jurul a 4200 de puncte. Deci pe partea grafică să zicem că Snapdragon 8 Gen 3 are un avataj. În ceea ce privește performanța și încălzirea, conform aceluiaș 3D Mark, S24 Ultra rulează la o performanță mai ridicată pentru mai multe ture și rămâne puțin mai rece cu 43 de grade celsius, în timp ce S24 ajunge la 46 de grade celsius. Însă aici trebuie luat în considerare și spațiu și faptul că sistemul de răcire al lui S24 probabil este mai mic.

În utilizarea de zi cu zi nu pot să spun că am observat o diferență sesizabilă de performanță între cele două. Deci poate nu ar trebui să-ți fie frică de Exynos 2400.

Altfel, S24 este foarte performant și nu am sesizat nicio poticnire, indiferent că vorbim de gaming sau de multitasking. Snapdragon 8 Gen 3 este un procesor reușit cu scoruri foarte bune în benchmarking, dar și în utilizarea reală și nici nu prea se încinge. Zic nu prea deoarece am sesizat că telefonul s-a încălzit atunci când l-am folosit mai intens pe partea de fotografiere și filmare. E și normal ca atunci când îl testez să petrec în aplicația de cameră mai mult de 30 de minute efectuând diferite teste. Telefonul s-a încălzit puțin dar nu e îngrijorător, însă și vremea a ajutat fiind doar 10 grade afară. Să vedem cum se va descurca la 30 de grade. Am filmat și 10 minute la rezoluție 8K și telefonul nu s-a încălzit.

Altfel telefonul e foarte smooth în utilizarea zilnică și aici ajută și rata de refresh, dar și optimizarea software.

Autonomia este foarte bună și venind de la iPhone 14 Pro am fost ușurat să constat că nu trebuie să-mi încarc telefonul la fel de des, iar S24 Ultra ține o zi fără probleme, chiar și 2 cu o utilizare moderată. În testul de autonomie al PcMark am obținut aproape 15 ore de funcționare. Eu zic că dacă ai un screen on time de 3-4 ore zilnic cred că poți să te bucuri de S24 Ultra timp de 2 zile cu o singură încărcare.

Apropo de încărcare, telefonul nu e cel mai rapid la acest capitol, iar potrivit Samsung se încarcă la 45 de wați, deși eu am văzut valori de cam 35 de wați, însă nu am folosit încărcătorul oficial Samsung pentru că nu mai este inclus în cutie.

Camere foto S24 Ultra

Un lucru despre care Samsung nu vorbește suficient de mult și cred că este o oportunitate ratată este despre cât de bine face portrete acest telefon. Mi se pare cel mai bun de pe piață la momentul actual în ceea ce înseamnă portrete, fie că vorbim la 1x sau la 3x sau 5x sau chiar pe video. În opinia mea, modul portret al Samsung este mai bun decât cel de pe iPhone 14 Pro, cu o decupare mai bună pe alocuri și culori ceva mai naturale și cu un ton al pielii mai aproape de realitate. Bineînțeles, încă nu este perfect, dar e bine.

Altfel, telefonul scoate poze bune cu culori naturale, contrast bun, balans de alb corect, diferențe mici între camere și filmează foarte stabil și cu multe detalii. Îmi place mult bokeul din imagini de pe camera principală, chiar dacă pozele nu sunt realizate în modul portret.

Și noapte telefonul se descurcă foarte bine cu camera principală, în cele mai multe cazuri, dar nu la fel de bine cu camera ultrawide sau cea telefoto 5x. Apropo de asta, noua camera de 50 MP telefoto se descurcă foarte bine cum ziceam în portrete, dar și în peisaje când ai nevoie să surprinzi detalii. Singurul lucru care nu-mi place este că deschiderea maximă a diafragmei pe această cameră este de f/3.4, pe când competitorii au camere cu zoom 5x la f/2.8, iar asta se poate observa în pozele realizate în lumină scăzută.

În rest, ai modurile obișnuite de fotografiere și filmare ale Samsung cu Single Take, Dual Rec, slow motion și modurile Pro. Ce este nou anul acesta este faptul că poți transforma orice clip într-unul slow motion printr-un tap pe ecran. Calitatea este decentă, însă dacă aș fi în locul tău aș folosi aplicația de slow motion dedicată pentru asemenea clipuri.

Poți filma 8K la 30 de FPS, însă poate mai interesant pentru mine este faptul că acum poți filma și 4K la 120 FPS cu camera principală. Până acum doar Sony avea asta pe telefoanele lor, însă japonezi au 4K 120 pe toate camerele. Ca să filmezi astfel trebuie să folosești aplicația Pro Video.

Apropo de Pro, o funcție de care eram entuziasmat este introducerea unor filtre ND digitale în Expert RAW. Asemenea filtre sunt în special utile pentru filmare deoarece reduc expunerea și astfel poți să filmezi în continuarea cu o deschidere mare a diafragmei la o viteză de declanșare mică pentru un blur natural. Ei bine, Samsung a implementat filtrele ND doar în poze, nu și filmare. Dezamăgitor. Sigur, poți folosi telefonul pentru a face poze cu expunere lungă folosind astfel de filtre, însă ca pasionat de video sunt dezamăgit că nu le pot folosi și la filmare.

Filmările sunt foarte smooth pe toate camerele, chiar și pe cea de selfie, iar eu sunt mulțumit și de modul portrait video. Camera e rapidă, nu se blochează și trecerile pe video sunt destul de line între camere. Singura chestie este că durează puțin până sunt procesate pozele. Apropo de asta, poți face poze de 200 MP cu cea principală, 50 MP cu cea principală și cu cea telefoto 5x dar și 24 MP cu modul Expert RAW.

Când vine vorba de editarea pozelor, odată cu update-ul One UI 6.1 la fotografii poți vedea diferite sugestii de îmbunătățire a fotografiilor. La cam toate pozele am văzut opțiunea numită remaster, care practic e o editare rapidă - un plus de luminozitate, sharpness. Nu e grozavă și unele poze chiar le strică. Alte funcții mai utile sunt remove shadows și reflections. Aici te mai ajută să scapi de elemente nedorite din imagini. La reflexii se descurcă ok, dar cu umbre mai are de lucrat.

Însă mai departe poți să încerci AI-ul care te ajută să scapi de elemente nedorite din poză, să muți un om în cadru, sau să mărești fundalul. Dacă sunt lucruri simple se descurcă ok, însă mai dă și rateuri și poate pe un ecran mic mai treci cu vederea, însă le vei observa pe un ecran mai mare. Sunt de părere că tehnologia încă nu a ajuns la un nivel satisfăcător de bun, dar e un început, însă eu nu aș cumpăra acest telefon doar pentru aceste funcții.

Software și AI

Funcțiile AI ale Samsung se pot împărți în trei categorii: traducere și transcriere, analiză text și editare foto. Pe editare foto deja am vorbit și nu am fost impresionat. Pe traducere în schimb am fost foarte plăcut impresionat și telefonul se descurcă bine cu o acuratețe de cel puțin 90% în testele mele. Am întrebat tot felul de lucruri în engleză și l-am pus să-mi răspundă în italiană, spaniolă sau portugheză. Merge excelente. Deci am încredere că s-ar descurca bine și în japoneză sau coreană, de exemplu.

Pe partea de analiză de text te-ar putea ajuta prin rafinarea unor mesaje: vrei ca un mail să sune mai profi sau vrei să pari mai sofisticat sau mai shakespirian decât ești în realitate. Funcția merge în mailuri, mesaje și așa mai departe. Deocamdată tot doar în engleză sau alte limbi. Utilitate mică.

Pe partea de notițe te poate ajuta și cu texte în limba română pentru rezumare, pentru formatare și chiar cu gramatica. De exemplu, poate detecta dacă nu pui ghilimelele corect. Aici ar fi util pentru texte lungi sau pentru a-ți transforma notițele scrise cu S Pen în text lizibil de toată lumea.

Cu browserul Samsung Internet poți rezuma articole lungi chiar și în română, însă și traduceri. De exemplu aș putea citi acum Le Figaro sau El Pais cu traducere în engleză. Aș putea face asta și pe Chrome cu autotranslate, dar e bine că e și aici.

Cu Voice recorder ai putea să înregistrezi conversații, interviuri și apoi cu AI-ul să faca transcrieri. Țin minte că atunci când m-am apucat de meseria asta transcriam interviurile manual și-mi lua foarte mult timp. În ultimii ani au apărut tot felul de unelte pentru transcrieri, inclusiv pentru limba română, care fac o treabă destul de bună. Acum și Samsung face asta pe aceste limbi și mie mi-ar putea fi de folos.

O altă funcție despre care s-a vorbit mult și în prezentarea telefoanelor este Circle to search cu ajutorul ei poți căuta orice vezi pe ecran, fie că e un video sau o imagine. Astfel poți să cauți o șapcă, un obiect de design, o imagine sau un cuvânt. Aceasta este o funcție Google care va veni și pe telefoanele Pixel în curând, dar probabil și pe alte telefoane Android cândva anul acesta.

Cam asta e cu AI-ul. Este mind-blowing? Nu, este util? Da, de multe ori da și mă bucur că este inclus pe acest dispozitiv și ca va veni și pe altele printr-un update. Aș plăti pentru aceste funcții un abonament lunar? În acest moment nu. Cred că aș plăti doar atunci când aș călătorii într-o țară unde știu că nu m-aș descurca doar cu engleza și aș avea nevoie de un translator.

Altfel, OneUI 6.1 funcționează bine, nu am văzut buguri, aspectul e simpatic, are și un nivel de personalizare destul de ridicat.Software-ul este bine optimizat, animațiile sunt foarte fluide și toată experiența de utilizare a telefonului este una de calitate. Mie personal chiar mi s-a părut mai smooth decât iPhone 14 Pro. Teoretic rata de refresh a telefonului este de la 1 Hz la 120 Hz, însă din ce am observat eu cel mai des sare între 24 Hz și 120 Hz și 60 Hz în gaming.

Concluzie Samsung S24 Ultra

Review-ul nu este plătit, opiniile sunt ale noastre și formate în urma testării, Samsung nu vede textul sau clipul înainte, însă ce pot să spun este că e greu să nu-ți placă S24 Ultra: ecranul este excelent, designul este unul premium, software-ul e foarte smooth, camerele sunt printre cele mai bune, iar S Pen-ul e acolo când ai nevoie de un plus de productivitate. Nu e perfect și sunt lucruri de îmbunătățit, dar asta e valabil tot timpul și la orice dispozitiv.

În acest moment, S24 Ultra este flagship-ul de bătut, însă mai sunt multe alte telefoane ce urmează să fie lansate și va fi interesat de văzut cum se compară. Urmează să ajungă în România OnePlus 12 care vine cu lucruri interesante, să vedem pliabilele de anul acesta și ce aduce nou Apple cu iPhone 16.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: