Samsung Galaxy S24, varianta standard a gamei de anul acesta. Quinoa tuturor telefoanelor. Ar trebui să-l alegi, e bun, e rapid, face poze de calitate. Dar tu te duci pe S24 Ultra și telefoane mari.
Design Samsung Galaxy S24
Samsung Galaxy S24 e un telefon mic după toate standardele de azi. Seamănă foarte mult cu un iPhone 13 Mini, iar acest lucru mie mi-a plăcut. E tot ceea ce era Mini, dar fără să fie cu rabat de calitate.
Telefonul are o grosime de 7,6 milimetri, marginile sunt plate din aluminiu și colțurile rotunjite, linia de design tradițională astăzi aș putea spune. Cântărește doar 167 de grame și se simte ușor în mână.
Spatele e din sticlă - Gorilla Glass Victus 2, iar pe față avem exact același lucru. Modelul pe care l-am avut eu e în acest galben crem. Dacă S24 Ultra e un monstru măricel, S24 e un telefon compact, cu margini subțiri, o cameră punchole și modulul de 3 camere nestilizate, deja clasic pentru Samsung. Își trage inspirația foarte mult din designul clasei A de la Samsung, dar mai rafinat și mai elegant.
Față de modelele mai scumpe nu ai aceeași rezistență a ecranului, pentru că nu vorbim de ultimul model de Gorilla Glass. Dar asta nu înseamnă că are o praștie de ecran.
Din punctul meu de vedere e un telefon aproape perfect ca dimensiune pentru cei care nu vor terminale mari. Se simte bine în mână, nu alunecă puternic, stă în picioare pe birou și works wonders în buzunare.
Da, știu ce o să zici. Samsung nu a mai venit cu nimic nou la design de ceva vreme. Ne uităm stânga dreapta și vedem OnePlus, Xiaomi, Oppo care vin cu tot felul de giumbușlucuri de design. Samsung s-a păstrat foarte clean, aproape banal în ultimii ani. Acest lucru nu mă deranjează. E exact atât telefon de cât ai nevoie.
Ecranul de 6,2 inci
Dar ecranul e șmecheria aici. Are doar 6,2 inci. Avem o rezoluție nițel mai mică față de telefoanele mai mari. 1080 x 2340 de pixeli, adică un Full HD+, iar densitatea pixelilor e 416 față de peste 500 la celelalte modele mai scumpe și mai mari. Aveai nevoie pe acest telefon de așa ceva? Sincer, nu. În niciun caz.
E un ecran rapid, cu rată de refresh de 120 de Hz și culori vii. Am văzut discuția online, am văzut ce a menționat și colegul meu Florin Cașotă în review-ul său la S24 Ultra, dar S24 simplu nu a avut o problemă legată de culori. Negrul e negru, ba chiar telefonul mă deranjează vag pentru că este prea saturat, o meteahnă pentru mine de la Samsung de foarte mulți ani.
La ecran eu aș vrea totuși să mă opresc un pic pentru că vreau să mă leg de dimensiune. Ai limitările tale din cauza dimensiunii, dacă ai degete butucănoase vei avea probleme. Și am identificat niște lucruri un pic deranjante.
Pentru că ecranul e mic și rezoluția mare, iar optimizarea nu mi s-a părut ideală, dimensiunea scrisului în meniuri și în aplicații e destul de mare. M-am dus în setări și am dat Fontul la minimum, ceea ce poate fi problematic pentru mulți oameni. Dar dacă intru în anumite aplicații față de un telefon cu ecran mai mare vezi cam jumătate din informația scrisă. Asta nu e ideal și am simțit-o din primul moment. Intram în Youtube Studio, aplicația de Creatori de la YouTube, și vedeam 4 cuvinte dintr-un titlu de 8 cuvinte. Cu toate încercările mele, acest lucru a fost deranjant.
De asemenea, tastatura standard de pe Samsung e o plăcere, dar depinde foarte mult de dimensiunea mâinilor. O voi lăuda un pic mai încolo.,
Performanțe - procesor Exynos 2400
Când vorbim de performanțe, S24 diferă de S24 Ultra prin faptul că are procesul propriu Samsung, Exynos 2400. Nu voi insista prea mult pe partea aceasta tehnică, ci te voi invita să intri tot aici pe start-up.ro în review-ul colegului meu Florin Cașotă la S24 Ultra pentru că el a făcut o comparație pe benchmarking cu aceste două terminale și rezultatele au fost surprinzătoare.
Exynos 2400 e un procesor la 4 nanometri și care a funcționat foarte bine în taskuri diverse, de la cele mai simple, la filmări de lungă durată și jocuri. Legat de încălzirea terminalului, aceasta nu a fost extremă și nu m-a deranjat. Telefonul a putut fi ținut în mână și după jumătate de oră de gaming, fără să fie deranjant. În plus, probabil că vei avea și o carcasă peste el care va ajuta.
Varianta pe care am testat-o eu are 128 de GB, adică entry level-ul. Din punctul meu de vedere acesta e nivelul minim de memorie. Am consumat deja 48 de GB, în condițiile în care sistemul de operare mănâncă 23 din start. Dacă pui și filmări 4K sau multe clipuri, s-ar putea să ai probleme pe termen lung. Avantajul e măcar că pozele poți să ți le pui în backup. Memoria RAM e de 8 GB și telefonul nu a dat semne că are nevoie de mai mult. Mai ai și 4 GB de ZRAM disponbili.
Cum se comportă acest terminal mic? Ca un flagship. Și e o raritate. Sony 5V, deja defunctul Asus Zenfone, iPhone nu mai are seria Mini. Așa că vei găsi puține telefoane de dimensiunea aceasta și care să îmbine performanța, ecranul, camerele. Timp de câteva zile, eu, un pasionat de telefoane mici dacă am posibilitatea aceasta, am devenit un fan al acestui model. Știu că este unul care va fi în mare ignorat, iar oamenii se vor duce spre Plus sau Ultra, dar dacă vreți un telefon mic, acesta e pentru voi. Jocuri, camere impecabile în toate condițiile de lumină, AI care poate fi de ajutor.
Bateria are 4.000 de miliamperi și este decentă. Aici ar fi un punct destul de sensibil al terminalului. Într-un consum mix de 5G și WiFi, jocuri și camere, bateria duce de dimineață de la 100% până seara pe la ora 11-12. De cele mai multe ori am avut terminalul pe luminozitate maximă, dar fără să am bifată funcția de Extra Brightness, cu 5G și înainte să mă culc îl puneam la încărcat cu vreo 10% rămași. Nu e excepțional deloc, asta vei găsi la modelele mai mari, ci este un telefon decent pentru zilele noastre. Plus că are încărcare la 25 de wați și 15 wați wireless. 50% în 30 de minute e un nivel relativ prost pentru lumea modernă, dar deja Samsung ne-a obișnuit că nu intră în lupta asta pentru wați.
Camere foto
La camere foto telefonul este identic cu S24+, dar sub S24 Ultra, așa cum ne-a obișnuit Samsung. Față de camera de 200 de megapixeli o avem pe cea de 50 megapixeli wide, mai avem un telefoto de 10 megapixeli și un ultrawide de 12 megapixeli. Camera frontală este identică pe toate cele 3 telefoane din gamă, 12 megapixeli.
Un lucru pe care-l face Samsung foarte bine și din ce în ce mai natural este să intervină cu inteligență artificială și procesare software pe fotografii. Și o face excelent. În timpul zilei culorile au fost naturale, iar noaptea găsește o lumină excepțională, fără să fie nenaturală. Am fotografiat în camere întunecate noaptea, pe stradă la lumina farurilor și imaginile au fost editate foarte stabil de către software.
Modul Night folosit cum trebuie aduce niște culori mai naturale ale cerului, de exemplu, nu atât de procesate. Dacă folosești camera pe automat are tendința de a prelua din lumina pe care o găsește la nivelul tău și schimbă nuanțele de culoare ale cerului.
Îmbinarea de inteligență artificială, Motion Photo activat și modul automat de pe Samsung sunt perfecte pentru cineva ca mine care nu are talent la fotografie. E un point and shooter foarte bun acest telefon, iar lipsa camerei de pe Samsung S24 Ultra nu e un minus, pentru că realist nu o vei folosi prea des.
Also, un amănunt absolut stupid care-mi place la Samsung, dar care arată maturitate de dezvoltare a softului: feedback-ul haptic pe care îl simți atunci când apeși shutterul pentru fotografie și feedback-ul în momentul realizării imaginii. E aproape ca și cum ai aștepta un moment foarte scurt după o cameră cu film. Am apreciat asta. Trebuie să încercați ca să vedeți despre ce vorbesc.
Pe video stabilizarea este mai mult decât decentă inclusiv în lumină scăzută. Probabil e cel mai bun telefon mic pentru foto video.
Software
Înainte de a vorbi despre preț și să am și o conzuzie, nu voi insista prea mult pe software pentru că vă voi trimite din nou spre review-ul lui Florin la S24 Ultra unde a detaliat funcțiile de AI. De asemenea, mai avem un short unde acestea sunt detaliate.
Aici vreau să zic de tastatură. În lumea asta există două tastaturi mobile pe care le pot folosi. Aia de pe Apple și asta de pe Samsung. Gboard e decentă, dar chiar și pe flagship-uri are un feedback enervant. SwiftKey nu este my cup of tea. Băi, dar Samsung a reușit să optimizeze tastatura asta ceva de speriat, e minunată, reacțiile sunt imediate și feedback-ul haptic nu-ți sare telefonul din mână.
Singura problema e că uneori e cam mică pe acest terminal.
Altfel, uneori lumea se întreabă că băi, de ce lauzi atât Samsung. Și da, sunt producători care fac chestii mai mișto. Pe baterie, pe design. Dar Samsung are o abordare conservatoare și ok. Iar la software se vede optimizarea. De la securitatea prin Knox la integrarea cu Samsung Pass, la faptul că totul funcționează excelent, lucrurile pe Samsung se simt mature. Mulți producători au propriul lor cont în care trebuie să te loghezi, dar în afară de Apple, Huawei și Samsung, restul încă se mai chinuie să le facă folositoare.
Iar legat de AI… funcția aia de rescriere de pe tastatură este the utlimate mail machine și nu văd de ce Apple nu ar copia-o imediat la următorul sistem de operare. Pentru că poate face terminalul unul care să te ajute fără să te încurce.
Preț Samsung Galaxy S24
Varianta aceasta pe care am testat-o eu costă 4.500 de lei în momentul de față. Varianta cu 256 GB stocare costă 4.800 de lei și pe aceea o recomand. Pentru 300 de lei în plus cumperi liniște.
Și revin la începutul meu. Ai nevoie de această farfurie discretă de quinoa care sosește în patru culori - Cobalt Violet, Amber Yellow, Onyx Black, Marble Gray? Evident, depinde de tine. Dacă ți se pare, așa cum sunt eu, că Ultra e un pic prea mare. Dacă orice ecran peste 6,5 inci e un pic exagerat. Dacă nu ai încredere în Sony cu 5 V și nici nu ești destul de curajos să cumperi Asus Zenfone pentru că nu ai folosit decât laptopuri de la acea companie, atunci S24 e un best buy. E un telefon cute și pe care ajungi să-l iubești. Stă bine în buzunar, stă bine în mână și da, arată ca un iPhone, nu e cel mai creativ telefon din lume, dar care mai sunt acum?
De ce nu e pentru tine telefonul acesta? Ești ok cu display-uri mari. Vrei baterie cu autonomie mai mare. Vrei un S Pen cu care să notezi lucruri.
În fiecare an în care am avut de testat Samsung-uri din seria asta eu am ales varianta mai mică. S24 Plus mi se pare boring și cu ecran prea mare pentru mine, iar S24 Ultra overkill sau prea greu. S24 poate fi descris printr-un singur cuvânt.
Boboc.