Această inițiativă marchează democratizarea accesului la informații precise și de actualitate despre industria locală de prelucrare, în conformitate cu metodologia globală furnizată de S&P Global.
BCR România PMI măsoară performanța industriei prelucrătoare prin evaluarea comenzilor noi plasate de populație, prin determinarea nivelului stocurilor, a capacității de producție, a livrărilor furnizorilor și a ocupării forței de muncă.
România, singura economie majoră din Europa Centrală și de Est fără un asemenea indicator până acum
Pentru prima oară disponibil în România, indicele PMI reprezintă un instrument esențial pentru toate instituțiile financiare, pentru băncile centrale, autorități locale și guverne, dar și pentru investitori și companiile din toate sectoarele economice, oferind o bază fiabilă în procesele decizionale strategice și în formularea de politici economice coerente.
România a fost până acum singura economie majoră din Europa Centrală și de Est care nu a beneficiat de un indicator PMI.
"Pentru BCR, lansarea PMI pentru România este un proiect de țară, la care contribuim în mod direct. Indicele indică starea generală de sănătate a economiei și este un instrument busolă pentru toate părțile interesate. Instituțiilor financiare le permite o mai bună evaluare a riscurilor și o planificare financiară mai eficientă. Autorităților le oferă o bază factuală pentru elaborarea politicilor care se aliniază la condițiile economice reale, în timp ce, pentru companii, valorificarea acestor informații înseamnă optimizarea operațiunilor, o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare și îmbunătățirea strategiilor de investiții.
Ținând cont de imaginea de ansamblu pe care o oferă indicele PMI, dar și de complexitatea informațiilor, suntem încântați să anunțăm că România beneficiază de un instrument de analiză și prognoză esențial pentru orice economie dinamică. Mai mult decât atât, implicarea noastră în BCR România PMI arată modul în care credem și investim în România. Modul în care BCR susține România să își poată îndeplini potențialul economic superior, astfel încât fiecare român să se bucure de prosperitate reală", a declarat Ciprian Dascălu, Economist Șef BCR.
“România continuă să aibă o economie bazată pe exporturi de materie primă, lucru sesizat și în anul 2023, an în care, spre exemplu, produsele chimice sau mărfurile manufacturate au reprezentat creșteri semnificative ( între 13% și 17%) la import. Prin urmare, consider că viitorul României trebuie să însemne finanțarea companiilor din diverse industrii prelucrătoare, susținerea creării de locuri de muncă și mai ales formarea resursei umane adecvate în domeniile industriale, iar acest index pe care îl realizăm în România împreună cu BCR, tocmai aceste concluzii transmite. Vom continua să analizăm diversele componente ale economiei românești și vom veni întotdeauna cu soluții și propuneri concrete de politici publice”, a declarat Florin Jianu, Președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Purchasing Managers' Index (PMI) este un indicator economic bazat pe o cercetare amplă și a fost conceput pentru a oferi o perspectivă reală asupra condițiilor mediului de afaceri. Indicele PMI este utilizat la scară largă pentru a anticipa schimbarea tendințelor economice în datele oficiale, cum ar fi PIB-ul, sau, uneori, ca un indicator alternativ al performanței economice și al condițiilor de afaceri, atunci când datele oficiale au întârzieri în publicare, o disponibilitate redusă a informațiilor sau când există probleme legate de calitatea datelor. PMI este dezvoltat la nivel global de S&P Global, iar acest lucru este valabil și pentru BCR Romania PMI.
"Suntem încântați să lansăm primul PMI (Purchasing Managers' Index) pentru România, care acoperă informații semnificative și ne asigură o imagine mai completă asupra economiilor din Europa Centrală și de Est, oferind un set de date precise, actuale și de înaltă calitate pentru a sprijini procesul decizional al instituțiilor financiare, investitorilor și întreprinderilor. Ne așteptăm ca BCR Romania PMI să se impună rapid ca un indicator cheie în calendarul economic național", a declarat Luke Thompson, director general la S&P Global Market Intelligence.
Cum se măsoară BCR România PMI elaborat de S&P Global
BCR Romania PMI este elaborat de S&P Global pe baza răspunsurilor la chestionarele trimise managerilor și directorilor de achiziții, dintr-un eșantion de aproximativ 400 de companii din industria de prelucrare. Grupul de respondenți este stratificat în funcție de sectorul acoperit și de mărimea forței de muncă a companiei, pe baza contribuțiilor la PIB, iar colectarea datelor a început în iulie 2023.
Răspunsurile la sondaj sunt colectate în a doua jumătate a fiecărei luni și indică direcția de schimbare față de luna precedentă.
Se calculează un indice de difuzie pentru fiecare variabilă din sondaj. Indicele reprezintă suma dintre procentul de răspunsuri "mai mari" și jumătate din procentul de răspunsuri "neschimbate". Indicii variază între 0 și 100, o valoare de peste 50 indicând o creștere generală față de luna precedentă, iar sub 50 o scădere generală. Indicii sunt apoi ajustați sezonier.
Cifra principală este indicele Purchasing Managers' Index (PMI). PMI este o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzile noi (30%), Producția (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%).
Pentru calculul PMI, indicele termenelor de livrare ale furnizorilor este inversat, astfel încât să se deplaseze într-o direcție comparabilă cu ceilalți indici.
Indicele BCR România PMI are o frecvență de difuzare lunară și este publicat în prima zi lucrătoare a fiecărei luni. Sondajul va fi publicat de S&P Global și analizat de publicații economice internaționale, iar un raport lunar BCR Romania PMI va fi disponibil și pe www.bcr.ro.