Lectură de 8 min

REVIEW Asus Zenfone 11 Ultra - flagship pentru iubitorii de Android

Abonează-te pe  
Asus Zenfone 11 Ultra oferă o experiență de utilizare aproape de cea nativă a Google și aduce specificații excelente la un preț bun, dar nici nu iese cu ceva în evidență neapărat. Aflați mai multe din review-ul start-up.ro

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Seria Zenfone de la Asus tot timpul mi-a fost simpatică deoarece am apreciat creativitatea și încercarea de a face ceva nou. A fost Zenfone 8 Flip cu acea cameră de pe spate care se întorcea spre tine pentru selfie-uri, apoi 9 si 10 au fost telefoane performante, dar compacte și mișto de utilizat. Tot pe seria Zenfone am văzut acea stabilizare cu gimbal, utilizarea butonului de power ca smart key pentru funcții suplimentare.

Cu Zenfone 11 Ultra Asus pare că s-a conformat standardelor actuale și cred că putem spune RIP telefoane mici. Zenfone 11 Ultra nu mai are o diagonală de 5,9 inci ca modelele anterioare, ci e un mamut la 6,78 de inci, în linie cu toate flagship-urile de pe piață.

De ce asta? Pentru că asta cere publicul acum: ecrane mari, margini drepte. Personal cred că și pentru că probabil ROG Phone e un telefon mai atrăgător pentru publicul larg, însă poate unii potențial clienți erau dați în spate de estetica de gamer și poate că nu doreau toate acele funcții extra de gaming.

Zenfone 11 Ultra seamănă foarte mult cu ROG Phone 8 Pro atât la design, cât și la specificații. Cu toate acestea ROG Phone 8 Pro rămâne telefonul pentru gameri deoarece are două porturi USB-C, accesorii precum acel cooler, butoane tactile pe lateral și un sistem de răcire mai performant.

Așadar, dacă ai dorit vreodată să-ți iei un ROG Phone dar nu te interesa gamingul, acum ai ocazia cu acest Zenfone 11 Ultra. Hai să trecem rapid în revistă designul.

Zenfone 11 Ultra vs ROG Phone 8 Pro

Zenfone 11 Ultra ar putea face parte din acea categorie de copiază, dar fă-o puțin diferit ca să nu se prindă deoarece acest telefon arată la fel ca ROG Phone 8 Pro doar că modulul camerei este complet dreptunghiular, nu are brandingul ROG și nu are acel al doilea port pe lateral.

Cu toate acestea, Zenfone 11 Ultra are un design elegant, modern și se simte foarte premium în mână, marginile ecranului sunt drepte, dar cele de pe spate sunt ușor îndoite. Avem sticlă pe față și pe spate și în partea de jos aceste inserții argintii. Modelul acesta este cel misty grey și personal cred că arată foarte bine și-mi place mult contrastul cu rama neagră. Dacă ar fi fost după mine aș fi făcut butoanele altă culoare pentru un contrast interesant.

Acesta este modelul pe negru și mai există o variantă pe bleu foarte frumoasă și aceea. Modulul camerei este destul de mic pentru 2024 și ascunde trei camere foto, iar în partea de jos avem toate porturile: USB-C pentru încărcare, sertarul pentru SIM și da, mufa pentru căști.

Ecranul este mare și-mi pare rău că nu va exista un Zenfone 11 Mini, însă trebuie să recunosc că acest display este unul de calitate și foarte bun pentru consum media. În esență este același de pe ROG Phon 8 Ultra, adică un OLED cu rată de refresh variabilă 1-120 Hz și overclock la 144 Hz, nu la 165 Hz cum era ROG, este calibrat din fabrică cu acuratețe mare a culorilor și cu o luminozitate maximă de 2500 de niți, însă mai important zice Asus este că are o luminozitate susținută globală de 1600 de niți, adică zic ei mai mare decât S24 Ultra cu 1376 de niți, iPhone 15 Pro Max cu 1200 niți.

Eu îți zic că da este luminos, însă mai important este că e foarte bun pentru consum media, indiferent că e gaming sau filme și e o plăcere să-l privești. Totuși, am sesizat pe acest model ca are tendința să estompeze prea mult luminozitatea atunci când e în modul Auto.

Marginile negre ale ecranului sunt mici și aproape toate la fel cu 1,6 mm sus și pe lateral și 2,1 mm jos. Practic avem un ecran din margine în margine. Are și două difuzoare care se aud bine și au volum mare. Înainte să trec mai departe vreau să mai menționez că e un telefon mișto, îmi place cum arată, dar e cam alunecos și greu de utilizat cu o mână, însă are în cutie o carcasă de plastic care-l face mult mai aderent. Vestea proastă este că în aceeași cutie nu se mai află un încărcător.

Specificații

La specificații e clasicul de Snapdragon 8 Gen 3, 16 GB RAM și 512 GB stocare, însă există și un model cu 12 GB RAM și 256 GB stocare. Bateria este mare la 5500 mah și se poate încărca rapid la 65 de wați.

Am rulat testele clasice și jocurile clasice și rezultatele au fost pe măsura așteptărilor cu scoruri în 3D Mark la fel ca ROG Phone 8 Pro și un framerate bun și constant în jocuri. Jocurile merg foarte bine, iar de multitaksing și utilizarea normală nici nu mai zic. În timpul utilizării mele nu am observat să se încingă și în jocuri a stat între 35-40 de grade.

Autonomia? Nu am folosit suficient de mult telefonul încât să mă pronunț concret despre asta, dar e un telefon de două zile de funcționare moderată și o zi dinaia full. ROG Phone 8 Pro cu o baterie la fel de mare a avut un scor de 19,5 ore de funcționare în PCMark, ceea ce e foarte bine și cred că și acest model tot acolo ar fi. În testul Asus a ținut 26,4 ore cu un regim mixt de utilizare. O chestie interesantă la baterie este că are o funcție numită bypass charging, ceea ce înseamnă că atunci când te joci sau când te uiți la un film dar nu mai ai baterie poți să-ți conectezi telefonul la priză, dar fără să încarce bateria și astfel fără supraîncălzire.

Software și funcții AI

Dacă ești fan Android curat și Pixel atunci Asus Zenfone 11 Ultra ar putea fi pentru tine deoarece poți să-l folosești cu setările standard de Android sau să-l personalizezi puțin în stilul Asus. Eu am preferat modelul stock Android și dacă nu-l vezi de la spate l-ai puta confunda cu un Pixel. Altfel, nu putea fi un telefon lansat în 2024 fără funcții AI și acest model are posibilitatea de a transcrie după o înregistrare vocală în anumite limbi precum Engleza, Franceza sau Chineza, dar nu și româna, bineînțeles. De asemenea, poate traduce în timp real o convorbire telefonică, în mod similar cu S24 Ultra și ai putea să-l folosești pentru conversații simple precum vreau să fac o rezervare la restaurant.

Are un AI pentru căutarea în galerie și găsește mai rapid poze cu anumite cuvinte precum cat, window și altele. Același search ai putea să-l faci și în settings ca să găsești mai ușor ce cauți. În aplicații poți să cauți fără să știi numele exact.

Totuși, alte două funcții mi-au plăcut la Zenfone 11 Ultra: smart key și video genie. Smart key e mai vechi, dar e bine că există și aici și poți atribui butonului de power funcții suplimentare precum deschiderea unei aplicații, pornirea Wi-Fi și așa mai departe. Eu am un dublu tap să deschidă camera și să facă o poză și o apăsare lungă pentru închidere. Foarte tare.

A doua funcție se numește video genie și este menit să lase să te bucuri de video fără să fii deranjat. Poți bloca apeluri, mesaje și mai există o funcție interesantă pentru neplătitorii de YouTube Premium, background listening. Activând funcția poți să închizi ecranul telefonului și playback-ul să nu se oprească în aplicația de video, fie youtube sau Netflix.

Per total, software-ul e bun, nu are bloatware, e ce ai vrea de la un smartphone, iar funcțiile AI sunt de bun simț, funcționează bine.

Camere foto

La capitolul foto și video încep să apară și primele dezamăgiri pentru mine și poate diferențe față de alte flagship-uri de pe piață. Poate filma 4K la 60 FPS și 8 K 24 doar cu camera principală. Nu are filmare 4K pe camera telefoto și nici pe selfie. Pe partea de fotografie am avut și unele probleme de focalizare, însă asta poate se rezolvă cu un update.

Camera principală este una de 50 MP cu senzorul clasic Sony IMX890 și cu acel sistem de stabilizare de tip gimbal al Asus pe 6 axe, iar HyperSteady chiar este smooth și poți filma în mișcare fără probleme. Zilele astea nu am avut cea mai bună vreme, însă pozele pe care le-am făcut cu camera principală au ieșit bine. Oferă un zoom digital fără pierdere a calității 2x, iar noua funcție introdusă pe telefon portrait video merge foarte bine la calitate 4K cu camera principală și FHD pe cea telefoto. Portrait Video nu funcționează pe camera de selfie.

Ultrawide-ul este cel clasic de 13 MP care face o treabă bună când ai suficient de multă lumină. Nimic special aici. A treia cameră este cea telefoto de 32 MP cu zoom optic 3x și digital până la 30x. Pozele ies ok fără să se remarce într-un fel pozitiv sau negativ, însă nu mi-a plăcut că nu pot filma 4K cu acest obiectiv. În schimb, zoomul chiar dacă mai mic decât alte telefoane care se duc la 100x, este bun la 30x și prefer asta decât imagini neutilizabile la 50 sau 100x.

Camera de selfie este tot de 32 MP și e decentă și se descurcă bine și în situații cu lumină mai scăzută.

Altfel pozele de noapte ies bine datorită acelei stabilizări bune care permite o expunere mai lungă. Apoi mai ai modurile clasice asus de light trail, dar și moduri pro pentru poze și video, însă nu pare că poți filma LOG sau să tragi RAW.

La foto și video este așa un mix. Pe o parte face unele lucruri bine, pe de altă parte sunt niște elemente care lipsesc și care ar trebui să fie acolo dacă Asus chiar vrea să se bată cu ceilalți pe acest segment de flagship.

Concluzie și preț Asus Zenfone 11 Ultra

Înainte să trag o concluzie, hai să vă zic și prețurile. Modelul acesta testat de mine cu 16 GB RAM și 512 GB stocare are un preț de 5499 de lei, iar modelul cu 12 GB RAM și 256 are un preț de 4999 de lei. Totuși, dacă v-a plăcut ce ați văzut și vă interesează din 14 martie până pe 14 aprilie e o ofertă de early bird în magazinul online Asus cu o reducere de 500 de lei.

Îmi pare rău că nu mai există un Zenfone mic, însă nici 11 Ultra nu e rău. Designul îmi place e elegant, ecranul e mare și bun pentru consum media, are autonomie mare, software curat și frumos și o cameră principală bună. Pe de altă parte nu-mi place că nu mai ai încărcător în cutie, camerele ultrawide și telefoto sunt meh. Deci dacă nu ești un fanatic al fotografiei și filmării cu telefonul atunci Zenfone 11 Ultra e foarte bun pentru tine, iar prețul e bun. Personal cred că mi-aș lua varianta mai ieftină deoarece nu am nevoie de atât de mult spațiu de stocare.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: