La nivel global, companiile încep să acorde o atenție sporită sănătății mintale a angajaților, iar departamentele de Resurse Umane diversifică strategiile astfel încât sănătatea și starea de bine a personalului a devenit o prioritate la locul de muncă.

După 8 ani de experiență în implementarea unor programe de conștientizare a sănătății mintale, startup-ul românesc Hilio, o platformă de servicii de sănătate psiho-emoțională și wellbeing a dezvoltat WELLSCORE împreună cu o echipă de experți, care, pe baza expertizei de sute de ore de psihoterapie, psihologie organizațională sau psihiatrie au creat un instrument digital care ajută companiile să evalueze sănătatea mintală și starea de bine a angajaților.

Experții Hilio au implementat până acum programe de evaluare a stării de bine în peste 100 de companii din România, iar peste 400.000 de angajați au primit acces în ecosistemul de specialiști acreditați Hilio.

Conform celor mai recente rapoarte despre sănătatea mintală a angajaților din România:

  • 84% dintre angajați înțeleg că trebuie să facă mai mult pentru starea lor de bine
  • 16 din 100 de zile lucrătoare sunt neproductive pentru un angajat cu probleme de sănătate mintală
  • 65% dintre angajați consideră că locul de muncă este principalil factor de stres
  • 1 din 4 angajați se așteaptă ca angajatorul să le ofere soluții de well-being și sănătate mintală
  • 25% dintre români se confruntă cu cel puțin un episod de anxietate într-un an
  • 45% dintre români au probleme cu somnul

Instrumentul de radiografiere a stării de bine implică 11 indicatori care analizează calitatea vieții angajaților și impactul acesteia asupra modului de lucru și atitudinii față de ceilalți.

Fiecare indicator joacă un rol extrem de important în viața fiecărei persoane și, implicit, în viața organizației care este formată din oameni și echipe. Astfel, Hilio Wellscore este organizat sub forma unui chestionar online pe platforma hilio.com/ro, iar fiecare indicator cuprinde o serie de întrebări atribuite acestora și un interval de punctaj specific.

Printre cei 11 indicatori analizați sunt: Anxietatea, Depresia, Burnout-ul, Insomnia, Starea de bine, Trăsăturile dominante de personalitate și Relațiile de cuplu și familie.

Pe lângă faptul că instrumentul oferă informații relevante companiei, fiecare angajat care completează WELLSCORE are propriul raport asupra stării sale de sănătate psiho-emoțională.

În felul acesta, Wellscore funcționează ca un „set de analize generale, dar dedicat sănătății mintale”, care ajută pesoana să prevină sau să trateze din timp problemele de natură psiho-emoțională. Informațiile transmise companiei sunt anonimizate de către Hilio, astfel încât angajații să se simtă protejați de posibilele discriminări atunci când completează acest chestionar.

“Nu poți dezvolta programe de sănătate mintală și well-being în companii dacă nu cunoști realitatea de acolo. Și pentru că fiecare organizație este diferită, iar problemele oamenilor care o alcătuiesc sunt diverse, am construit acest instrument care să servească drept punct de start pentru orice initțativă din zona de well-being și sănătate mintalî. În plus, Wellscore poate fi folosit oricând pe parcursul desfașurării diferitelor programe sau inițiative de sănătate și well-being pentru a măsura impactul acțiunilor și a lua decizii în cunoștință de cauză”, adaugă Mihai Bran, medic psihiatru, co-fondator Hilio.

Prin intermediul WELLSCORE, companiile pot înțelege care este nivelul stării de bine al angajaților, pot genera strategii sănătoase pentru a combate stresul la locul de muncă și pot oferi beneficii care statisfac nevoile angajaților și previn afecțiunile asociate sănătății psiho-emoționale.