Caracatițele, de exemplu, sunt unele dintre cele mai inteligente și complexe creaturi marine și au mai multe trăsături comune cu oamenii decât se credea în trecut. De exemplu, ele pot simți frica, durerea și pot fi chiar depresive.
Cele 300 de specii de caracatițe descoperite până în prezent se găsesc în fiecare mare și ocean, motiv pentru care este cu atât mai important să protejăm aceste ecosisteme fragile. Oceanele acoperă circa 70% din suprafața planetei, iar schimbările climatice le afectează cel puțin la fel de mult ca pe alte ecosisteme. Creșterea nivelului de dioxid de carbon, de exemplu, cauzează creșterea temperaturilor, care duc la topirea accelerată a ghețarilor și la acidificarea oceanelor.
Green Start-Up a stat de vorbă cu Alexandra Schnell, biolog marin și storyteller care a participat la realizarea documentarului „Secretele Caracatiței”, ce va fi difuzat în premieră pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, în România, pentru a afla mai multe despre importanța protejării oceanelor. Totodată, cercetătoarea ne-a povestit și care sunt cele mai fascinante trăsături ale caracatițelor, care pot ajuta la înțelegerea mai amplă a ecosistemelor marine.
Alex și-a dat seama că își dorește să studieze ecosistemele marine încă de la vârsta de cinci ani, fiind un copil care a crescut pe plajele din Sydney, Australia. „Am simțit că fac parte din ocean și mi-am dat seama că vreau să devin biolog marin încă de la vârsta de cinci ani, astfel că am studiat biologia marină, însă am fost interesată de comportamentele animalelor mai mult decât de orice altceva”, spune Alex pentru Green Start-Up.
Ea este de părere că sprijinirea companiilor și politicienilor care își aliniază obiective de mediu cu ale noastre este cel mai bun mod de a ajuta la salvarea mediului înconjurător și a speciilor de animale sau plante.