Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Abonează-te aici
Acest articol a apărut ca o scrisoare trimisă cititorilor start-up.ro în newsletter-ul care se trimite luni. Te poți abona aici.
În weekend-ul trecut am fost la un eveniment de tradiție în București, unul care îmbină micile afaceri, HoReCa, muzica - Femei pe Mătăsari. La unul dintre standuri un brand mic de accesorii vindea patch-uri pe care scria "Fiți buni cu visătorii". M-a inspirat. Pentru că oamenii în general și antreprenorii, în special, pot fi ușor judecați drept visători. Pe când această caracteristică nu este una negativă, ci din contră, pozitivă.
Cu toate acestea, cred că este extrem de important să fim onești cu noi înșine. Cu ceea ce vrem să fim și cu ceea ce suntem.
Într-un interviu citit la începutul anului investitorul și antreprenorul american Mark Cuban vorbea despre onestitate față de sine, care poate face un antreprenor să fie mai de succes. Aș zice că se aplică și în general în viață.
El spune că una dintre cheile succesului e să fii "irațional de optimist despre viitor" în timp ce ești "extraordinar de rațional și rece despre ceea ce cunoști, skill-uri și efort". E o contradicție aparentă, nu?
El menționează că unul dintre lucrurile pe care-l fac antreprenorii des e să se mintă pe sine. Să-ți spună că vor reuși, că afacerea lor va avea succes, că nu au cum să fie opriți. Iar acest lucru e esențial pentru un posibil succes al afacerii. Le spun antreprenorilor mereu să fie entuziasmați de munca pe care o fac, pentru că nu va fi nimeni altcineva mai entuziasmat decât ei. Iar dacă există oameni externi care sunt mai încântați de afacerea aceea decât cel sau cea care a creat-o, avem o problemă.
Dar în acest context al optimismului față de ceea ce vine în viitor, trebuie să fii extrem de realist cu tine. Cred că una dintre marile greșeli pe care le facem ca oameni e să nu fim sinceri cu noi. Cu ceea ce suntem, cu ceea ce putem, cu ceea ce mai avem de învățat.
Așadar, Mark Cuban spune astfel. "Ca antreprenori trecem prin același proces. Ne spunem că suntem cei mai buni. Că toată lumea ne iubește. Nu există să nu-ți placă produsul meu. Evident că nu e adevărat. Când ești antreprenor, trebuie să înțelegi cum să-ți dai un șut în fund înainte ca cineva să o facă pentru tine. Trebuie să te uiți la companie și să fie brutal de onest și să înțelegi ce faceți bine și ceea ce nu faceți bine. Care sunt provocările noastre? Cum trecem peste ele?".
Iată contradicția pe care trebuie să o purtăm cu toții. Să fim optimiști, dar realiști în prezent. Nu e despre a fi lipsit de motivație, ci din contră, să vedem motivația cu ochi limpezi.
Din acest motiv sunt câteva întrebări pe care eu personal mi le pun mereu.
1. Ce fac bine astăzi și trebuie să continuu să o fac?
2. Care sunt punctele la care sunt slab și pe care trebuie să le îmbunătățesc?
3. Care este poziția în care mă simt confortabil?
4. Ce și cât vreau mai mult?
5. Dacă vreau mai mult, conștientizez ce înseamnă acest lucru și care sunt avantajele și dezavantajele cu care acest mai mult vine?
6. Care sunt punctele mele slabe?
7. Ce fac alții mai bine?
8. Ce pot învăța de la alții în fiecare zi?
Așadar, mesajul de astăzi este despre a fi extraordinar de optimiști despre viitor, dar cu o doză extraordinară de realism în prezent.
Pentru că dacă vrei să fii bun cu visătorul din tine, trebuie să fii și realist cu el. Să nu-l oprești, dar să-l provoci.
Provoacă-ți visătorul azi și uită-te în oglindă cu realism.