Scopul principal al Laser Valley Innovation Bootcamp este de a facilita colaborarea între cercetătorii din Institutele Naționale de Cercetare - Dezvoltare, antreprenori și studenți, pentru a genera noi proiecte cu potențial inovator sau pentru a avansa inițiative existente.
Câștigătorii Laser Valley Innovation Bootcamp 2024
Locul I / Steady Cut
Proiectul de dezvoltare a unui bisturiu laser cu amortizare activă a tremurului mâinii, util în operații complexe și de lungă durată care necesită o precizie foarte mare. Tehnologia de amortizare a mișcărilor mâinii poate avea aplicații și în alte domenii.
Locul II / Roblue Engineers
Echipa formată din studenți de la UPB a dezvoltat un robot complet autonom, alimentat cu baterii, pentru curățarea plajelor. Robotul va fi modular pentru a putea fi utilizat și în alte scopuri.
Locul III / Partial Eclipse
Proiectul vizează dezvoltarea unor ochelari pentru persoane alergice la soare (fotosensibile), cu senzori integrați în ramă și lentile cu filtre speciale care blochează lumina nedorită.
Locul IV / Acoustic Panels
Proiectul propune dezvoltarea unor panouri acustice subțiri și ușor de montat, pentru izolarea fonică a apartamentelor, caselor, halelor sau corturilor de evenimente, cu potențial de aplicare și în domeniul auto sau militar.
Locul V / ColabMe
Proiectul unui laborator virtual sustenabil pe care elevii îl pot folosi, printr-o aplicație mobilă, pentru a învăța și aplica practic lucruri învățate la materii precum chimie, fizică sau biologie.
Premiu special / Social-e
Acest proiect își propune să stimuleze învățarea prin jocuri interactive și evenimente offline. „Vrem să-i scoatem pe elevi de pe internet, din online”, a spus echipa fondatoare alcătuită din elevi de liceu.
A doua zi a bootcamp-ului a fost dedicată lucrului în echipă, workshop-urilor sustinute de către Alina Cătălina Banuleasa (Idea validation with Idea Morph), Liviu Gherghescu, Adrian și Răzvan Crăciunescu (Prototyping and building MVPs) și Roxana Lupașcu și Alexandru Codres (funding spinoffs and reaching financial sustainability),
Peste 20 de mentori au oferit echipelor feedback și i-au ajutat își finalizeze prezentările proiectelor pentru ziua 3 - Demo day.
În ultima zi a Laser Valley Innovation Bootcamp 2024, 11 echipe și-au susținut prezentările. Evaluarea proiectelor a fost asigurată de un juriu compus din: Raluca Ganea (Growceanu), Anca Luca (BCR), Liviu Gherghescu (BCR), Răzvan Crăciunescu (UPB), Roxana Lupașcu (MSP), Mihai Sfintescu (Abilito Capital) și Marius Mitroi (UEFISCDI).
„Laser Valley Innovation Bootcamp 2024 se transforma într-o rampă de lansare pentru cercetători și studenți, locul unde inovațiile tehnologice devin afaceri disruptive. Echipele interdisciplinare au colaborat intens timp de trei zile, aducând idei la viață pentru a rezolva provocări locale și globale. Tot ce ne dorim este ca toți cercetătorii să utilizeze această oportunitate pentru a transforma cercetarea fundamentală în companii de succes și soluții sustenabile" , a spus Ionuț Stanimir, Director de marketing și comunicare, BCR
Ce au câștigat participanții Laser Valley Innovation Bootcamp 2024?
Cele cinci proiecte câștigătoare vor primi sprijin și sesiuni de mentorat personalizat (în coordonarea echipei MSP). Echipa de elevi care a câștigat mențiunea va beneficia de sesiuni de mentorat tehnic și de dezvoltare de business oferite de Liviu Gherghescu (Head of Architecture - BCR) și de oportunitatea de a colabora direct cu un proiect derulat în parteneriat cu BCR, cu susținerea lui Mihai Cepoi (CEO & Founder - Jobful), axat pe orientarea în carieră în rândul elevilor de liceu din România.
În plus, acestea vor primi invitații în cadrul evenimentului dedicat transferului tehnologic, organizat de către Launch Romania, BCR și MSP în data de 1 octombrie, în București, ca eveniment satelit oficial al conferinței How to Web.
„Laser Valley Innovation Bootcamp este un playground pentru minți excepționale, la finalul căruia celebrăm proiecte extrem de serioase. Bootcamp-ul pleacă de la probleme pe care le resimtim fiecare dintre noi, într-un ritm accelerat te forțează să îți formezi o echipa și să faci progres în 2 zile cat ai face într-o luna. Este un spațiu excelent pentru testare, validare si a te conecta cu oameni complementari skill-urilor pe care le ai. Evenimentul simulează cooperarea pe care mediul de business, cel de cercetare și cel academic ar trebui să îl aibă pentru inovație, o economie mai puternica și progres. Proiectul în sine, ne așteptam, sa aibă un efect de bulgăre care să unească cele 3 medii, sa le dea inerție și de unde sa vedem nascandu-se următorii unicorni ai EE.”, a spus Andrei Cojan, Coordonator comunitate, Launch Romania.