Lectură de 6 min

REVIEW Sony Bravia 7 - trecerea la miniLED este câștigătoare

Abonează-te pe  
Sony renunță la denumirile greu de reținut pentru TV-uri și lansează Bravia 7, Bravia 8 și Bravia 9, televizoare cu panouri MiniLED și OLED. Astăzi avem la review Bravia 7, un TV midrange al companiei care vine dotat cu panou MiniLED

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Bravia 7 și Bravia 9 sunt TV-uri miniLED, în timp ce Bravia 8 este unul OLED. Astăzi vorbim despre mezinul seriei, Bravia 7 este urmașul spiritual al lui Sony X90L pe care l-am testat anul trecut, un TV Full Array LED de care am fost impresionat. Pentru 2024, Sony renunță la clasicul LED pentru miniLED, ce înseamnă asta pentru utilizator și cât de bun este acest model? Îți spunem noi în continuare.

La nivel de aspect modelul de anul acesta este identic cu cel de anul trecut cu aceleași rame argintii, spatele negru din plastic și piciorușele ce se pot amplasa în mai multe poziții: la mijloc sau în laterale și cu spațiu pentru soundbar sau lipit de comodă. Asta înseamnă că va avea loc cam pe orice tip de mobilă și faptul că are picioarele atât de late înseamnă că are și o stabilitate bună. Picioarele la modelul de anul trecut erau în formă de romb, de data aceasta sunt plate. E un televizor bine construit, de calitate, clasic, dar cam boring, dacă mă întrebi pe mine.

Din păcate, la nivel de conectică nu prea s-au schimbat lucrurile și avem în continuare doar două porturi HDMI 2.1 cu suport pentru 4K la 120 Hz, dintre care unul este eARC. ASta înseamnă că dacă ai un soundbar și două console una dintre ele va trebui conectată la un port HDMI care nu are suport 4K 120 Hz. În total are 4 porturi HDMI, 2 porturi USB, port ethernet și porturi pentru antenă, sunet digital out.

Deci la capitolul design și conectivitate nicio surpriză, deși mi-aș fi dorit să văd măcar trei porturi HDMI 2.1. Dar cum e imaginea? Eu am fost foarte curios deoarece am testat acest Bravia 7 imediat după Sony X90L și era mai proaspăt în mintea mea astfel încât să-l pot compara indirect.

Înainte să vorbim de imagine hai să vă povestesc și despre telecomandă. Are aceeași formă ca cea de anul trecut, dar pentru modelul de anul acesta s-a renunțat la baterii clasice, iar acum telecomanda se încarcă prin USB-C. Aspectul e ușor modificat cu puncte colorate pe acest negru ce mie mi-a adus aminte de produsele din plastic reciclat. De asemenea, are butoane dedicate pentru Netflix, Disney+, Prime Video, YouTube, Crunchyroll și serviciul de streaming Sony.

Dar probabil cel mai important, acum tastele sunt iluminate. Cum atingi tastatura acestea se luminează și e fantastic pentru mine deoarece pot controla foarte ușor televizorul atunci când e beznă. Autonomia ar trebui să ajungă la cam 4 luni de utilizare, iar o încărcare completă se face în două ore.

Revenind la imagine, vă spuneam că Sony Bravia 7 2024 are un panou miniLED ceea ce înseamnă că are LED-uri mult mai mici decât cele tradiționale și astfel pot fi controlate mai bine pentru a afișa o imagine mai de calitate. Un astfel de LED este mai mic decât un bob de orez sau un bob de susan. Drept urmare, Bravia 7 are de trei ori mai multe zone de local dimming și este cu 30% mai luminos comparativ cu X90L.

Primul lucru pe care l-am observat după ce am schimbat modelul de anul trecut cu cel de anul acesta este cât de puțin blooming are Bravia 7. Nu mă deranjează atât de mult bloomingul și-l pot accepta dacă imaginea arată bine, ceea ce era cazul la X90L din 2023, însă aici este evident că e redus la minimum. Ecranele negre cu logo-uri sau subtitările în scenele întunecante nu mai au atât de mult blooming și este mult mai bine controlat.

Le-am filmat separat, nu chiar în aceleași condiții și nu știu cât de bine se observă pe cameră, dar noul TV are un pic mai mult contrast și culori ușor mai aprinse. Și cred că aici se vede puterea miniLED-ului și a faptului că este capabil de un contrast mai mare având mai multe local dimming zones și poate fi și mai luminos.

Pentru că procesarea imaginii este la fel de importantă ca și hardware-ul, Sony a echipat Bravia 9 cu procesorul XR care este capabil să recunoască scene, dar și fețele oamenilor, chiar și din lateral pentru a optimiza fiecare cadru în parte și intenția regizorului.

Sony merge mai departe în direcția aceasta cu moduri calibrate de imagine pentru Netflix, Dolby Vision, IMAX Enhanced, dar și Prime Video. Atunci când accesezi un film de pe Netflix sau Prime Video sunt descărcate din cloud și setări specifice în funcție de panoul televizorului, dacă filmul este HDR, SDR și așa mai departe. De asemenea, calibrarea ține cont și de cantitatea de lumină din cameră, ce este detectată de un senzor și ajustează imaginea în funcție de asta.

Per total, Sony BRAVIA 7 are un contrast fantastic datorită panoului Mini LED, cu un negru profund și este foarte luminos. Luminozitatea maximă în HDR este incredibilă. Este suficient de luminos pentru a scoate în evidență cele mai strălucitoare highlights și sclipiri de lumină în majoritatea conținutului HDR. Poți urmări filme atât în timpul zilei, cât și pe timpul nopții și vei fi mulțumit.

Precizia culorilor este și ea foarte bună fantastică, fără probleme notabile. Iar eu unul apreciez foarte mult modurile de calibrare pentru Netflix, Prime, IMAX și am urmărit filme cu Dolby Vision pe Netflix, seriale pe Prime și filme pe serviciul de streaming al Sony care ar trebui să ofere cea mai înaltă calitate pentru streaming și am fost impresionat. Am văzut filmul 65 cu Adam Driver, serialul Ripley de pe Netflix sau The Boys pe Amazon Prime și totul arată excelent. Mie îmi place mult felul în care Sony procesează imaginea, cum se ocupă de detalii și culori. TV-ul afișează o imagine cu culori puternice, dar fără să te doară capul, poate să redea bine detalii din zonele întunecate, din umbre. Dacă vei decide să-ți cumperi acest TV pentru filme eu cred nu vei fi dezamăgit.

Totuși, din păcate, un dezavantaj al Sony BRAVIA 7 este unghiul de vizualizare, care este semnificativ mai slab deoarece nu dispune de tehnologia Sony "X-Wide Angle". Asta înseamnă că dacă ai o sufragerie mare unde vă adunați mai mulți să urmăriți un film, cei din margine probabil că nu o să aibă o experiență la fel de bună ca cei din centru.

Nici cu reflexiile nu se descurcă grozav și dacă ai o fereastră mare lângă cum e cazul la mine și te uiți dintr-un unghiu atunci o să vezi și lumina de afară. Totuși dacă ești centrat pe TV nu o să fie o problemă.

Sistemul audio încorporat este util, datorită wooferelor duale, tweeterelor duble montate lateral și funcțiilor precum optimizarea digitală a vocilor cu Voice Zoom 3. Însă per total, sunetul este destul de subțire și ascuțit. Eu tot timpul recomand utilizarea unui soundbar pentru o experiență bună de cinema la tine acasă.

Pe upscalling se descurcă decent, dar fără să impresioneze, cel puțin nu în aplicația Voyo pe care am folosit-o să urmăresc câteva meciuri de Euro 2024 și să văd niște Live TV. Multe canale TV nu arată bine la această diagonală prin Voyo

M-am și jucat pe acest TV bineînțeles pe PS5, dar am încercat puțin și conectat la PC. Există o setare pentru Game și alta pentru PC. Și aici HDR-ul este excelent, imaginile sunt vibrante și cu contrast mare, iar bloomingul este minimal în scene cu logo-uri pe ecran negru. Are un mod standard de gaming, RTS și FPS, VRR, bineînțeles, funcție de reducere a motion blurului, dar întunecă mult imaginea la high, mai poți să pui o țintă pe ecran și ai dimensiunea ecranului dacă nu vrei ca jocul să se întindă pe toată suprafața. E excelent pentru gaming, indiferent că preferi un FIFA sau un Tenis, RPG-uri sau FPS-uri.

Sony BRAVIA 7 rulează versiunea 12 a interfeței inteligente Google TV, cu o selecție imensă de aplicații de streaming și o interfață modernă, simplificată. Are chromecast încorporat, interfața rulează bine, e responsive și nu am întâmpinat probleme.

Ziceam că TV-ul produce o imagine de calitate și-mi place că nu trebuie să te chinui prin setări pentru a obține asta. Modurile Cinema, Professional sau IMAX Enhanced arată excelent într-un setup de cinema, dar dacă dorești un plus de culoare și contrasta atunci poți încerca Standard sau Vivid. Mai departe poți să modifici fiecare această presetare și-l poți crea pentru gustul tău.

O ultimă noutate este redenumirea serviciului de streaming al Sony din Bravia Core în Sony Pictures Core, care va funcționa la fel ca până acum doar cu adiția în plus o serie de filme anime Crunchyroll.

Sony Bravia 7 va fi disponibil la 55 de inci, 65 de inci, 75 de inci și 85 de inci. Modelul testat este cel de 65 de inci și are un preț de vânzare de 12500 de lei în acest moment.

La final trebuie să zic că-mi place acest TV și cred că e un upgrade bun față de X90L de anul trecut. Este un TV bun pentru filme, jocuri, dar trebuie menționată problemele cu reflexiile și unghiul de vizualizare. Totuși, acestea ar putea fi lucruri minore dacă nu ți se aplică ție. Imi place mult imaginea și modurile calibrate pentru filme, dar mi-aș fi dorit un extra port HDMI 2.1 pentru PC sau alta consolă.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: