Cum putem afla mai bine care e modul în care își organizează cuplurile din România banii dacă nu chiar vorbind cu ei. Acum 3 săptămâni am lansat o provocare online. V-am invitat să ne spuneți câteva secrete despre modul de organizare a finanțelor.
- Primul episod al seriei poate fi urmărit aici. În acesta coach-ul financiar Corneliu Ionescu răspunde direct întrebărilor publicului.
Al doilea episod e dedicat… secretelor. Fiecare dintre voi ați mărturisit un "secret" în formularul nostru. Un mod în care vă organizați în cuplu. Ce ați descoperit că funcționează la voi.
Am adunat secretele și l-am provocat pe Corneliu Ionescu,Trainer și Coach Banometru.ro să le comenteze. Pentru că despre bani nu trebuie să vorbim în șoaptă, ci deschis și informat.
Întâlnirea pe care am avut-o cu specialistul Banometru.ro vine în contextul în care ING Bank România și Banometru au lansat o campanie de sesiuni gratuite de coaching financiar pentru cupluri, unde specialiștii pot să sfătuiască oamenii despre cum să gândească un fond de urgență, unul de siguranță, cum să economisească sau cum să se pregătească pentru diferitele lor obiective de viață.
O astfel de sesiune de coaching financiar înseamnă analizarea veniturilor unui cuplu, cheltuielilor, datoriilor, pentru a se ajunge la obținerea de sfaturi privind realizarea unui fond de urgență, a unui fond de siguranță sau a folosirii unor metode de investiție potrivite gradului de risc dorit.
Urmărește clipul de mai sus pentru o abordare relaxată și fun a banilor în cuplu.
Iată care sunt secretele discutat de către Corneliu Ionescu:
Secretul #1
Nu trebuie să împărți imediat totul la doi, ci poți să te adaptezi în funcție de modul de funcționare al fiecăruia. Dacă un partener nu e destul de responsabil cât să plătească utilitățile la final de fiecare lună, dar celălalt o face simplu, atunci putem să adunăm toate aceste sume într-un tabel și să nu ni se pară ciudat. Pur și simplu ne-am adaptat la obiceiurile fiecăruia. De asemenea, am învățat să nu facem explaining despre ce își dorește fiecare să cumpere, ci să ne respectăm dorințele, atât timp cât acestea nu produc lipsuri - la nivel de bani, cheltuieli, utilități și vacanțe.
Secretul #2
Transparența trebuie să vină în mod natural, dacă pui presiune nu vei rezolva nimic. Indiferent cât de control freak ești, partenerul tot va găsi modalități de a ascunde de tine cheltuielile de care nu vrei să știi, în cazul în care vrea să facă asta.
Secretul #3
Luați mâncare gătită de la ai voștri.
Secretul #4
Secretul e că nu ar trebui să existe secrete despre banii în cuplu și subiectul nu ar trebui să fie tabu.
Secretul #5
Cred că e ideal să ai banii la comun, dar o sumă lunară să fie exclusiv bugetul tău, cu care poți face ce vrei. În felul ăsta nu te simți îngrădit și ai libertatea să cheltui banii inclusiv pe prostiile care pe tine te fac fericit.
Secretul #6
Contul comun te poate responsabiliza cu cheltuielile pe care le faci, de orice fel.
Secretul #7
Putem fi ”vocea rațiunii” unul altuia. Atunci când unul vrea să cumpere un produs mai costisitor care poate e mai mult un moft decât o necesitate, facem împreună o listă pro și contra cu argumente raționale, nu doar emoționale. Putem face la fel și cu chestiile mai ieftine, dar pe care nu le folosești suficient de des, ca să evităm să adunăm lucruri inutile prin toate dulapurile.
Secretul #8
Setați niște reguli, chit că sună nenatural, o să ajute în timp. Regulile pot însemna ce cheltuieli faceți la comun și ce cheltuieli se fac separat. E important să existe respect și echilibru. Nu judecați pe ce dă banii proprii celălalt, fiecare trebuie să aibă dreptul să își satisfacă plăcerile materiale. Vorbiți liber și deschis dacă simțiți că ceva poate fi îmbunătățit.
Secretul #9
Cred că dacă fiecare are banii lui și libertate financiară cât să se descurce peste decent, nu vor fi probleme. Din punctul meu de vedere ajută și ca cei 2 să aibă venituri similare ca suma.
Secretul #10
Atât timp cât fiecare își permite micile capricii și există un echilibru între cele două părți, lucrurile sunt mult mai așezate. Don't be a hater if your wife earns more than you do. anii la comun și transparența rezolvă foarte multe discuții inutile. Banii la comun înseamnă și interese comune.