Mind Your Business are loc pe 11 septembrie, la Nayam Events, în București, și este evenimentul în care vom prezenta rezultatele studiului prin care ne-am propus să realizăm primul barometru al sănătății mintale în rândul antreprenorilor din România. Pe lângă studiu, vom vorbi despre leadership, educație, piața muncii și sănătate în general.

Mind Your Business este un eveniment susținut de către BCR (main partner), Autonom (event & study partner), Unlock (study partner) Zentiva (silver partner) și Complice.ro (sponsor).

Înscrie-te azi la Mind Your Business pentru a-ți rezerva locul în sală. Intrarea este gratuită, dar locurile sunt limitate.

I-am întrebat pe speakerii evenimentului de ce e important să discutăm despre sănătate mintală, dar și cum văd ei conexiunea dintre binele minții și binele afacerii.

Mai jos, răspunde Magor Csibi, Head of Leadership and Organizational Culture Practices Trend Consult.

  • Între 2017-2018 a fost directorul executiv al biroului WWF în Korea, după ce a condus 7 ani în România cea mai mare organizație de conservare a naturii din lume, WWF.
  • Este autor, alături de Radu Predescu, a scris cartea ”Bătăliile care contează”, care face o comparație între leadership-ul din domeniul militar și civil.
  • Magor Imre Csibi este unul dintre partenerii Trendconsult și conduce departamentul de Leadership și Cultură Organizațională, cu misiunea de a schimba și a umaniza cât mai multe organizații.
  • Magor este membru și expert pe cultură organizațională în Forbes Business Council, o comunitate exclusivistă dedicată antreprenorilor si liderilor de succes din domeniul afacerilor din SUA.
  • A fost și europarlamentar, vicepreședintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Palamentul European și a predat la Universitatea Babeș-Bolyai. În 2009 a fondat publicația Think Outside the Box, pe care a și coordonat-o în primii doi ani. A vorbit la cinci ediții de Tedx, La TedxEroilor, Tedx UBB, Tedx Baneasa, Tedx Udvarhely și Tedx Baia Mare.

Detalii despre ceilalți speakeri poți găsi aici.


1. De ce crezi că e important să vorbim despre wellbeing mintal în rândul antreprenorilor?

Cred că foarte puțini dintre noi au fost crescuți într-o cultură care să prioritizeze grija față de sine. Suntem obișnuiți să punem cariera, reușitele, aspirațiile noastre și ale celorlalți, statusul sau bunăstarea în centrul atenției noastre, fără să ne gândim des la cine suntem, ce ne preocupă sau ce simțim. Iar asta poate să genereze nu doar o deconectare de la sine, ci și o tensiune internă semnificativă.

Antreprenorii sunt și mai expuși, pentru că deseori antreprenoriatul cere prezență totală. Trebuie să-ți dedici timpul, resursele și atenția proiectului pe care îl crezi, iar asta întărește aceste mecanisme de ignorare a sinelui. Fără grija față de sine este greu să putem avea grijă de oamenii din jurul nostru sau de businessul pe care îl creștem. Iar asta e un mindset ce trebuie înțeles, învățat, practicat.

2. Care crezi că e aspectul în construirea unui business care poate aduce cea mai mare presiune în rândul antreprenorilor?

Diferența dintre așteptări și realitate. Deseori, când suntem în perioadele de visare sau proiectare, tindem să supraapreciem potențialele aspecte pozitive și să subapreciem ce poate să nu meargă în timpul implementării. Iar asta generează așteptări nerealiste.

Deseori business-uri care cresc solid, sănătos generează tensiune și nefericire în antreprenor, doar pentru că creșterea nu este pe măsura viselor.

3. Cum ai defini motivația unui antreprenor și cum a fost la tine: ce te-a ajutat să continui, ce unealtă legată de mindset și echilibru mintal?

Cred că motivația diferă de la om la om. De exemplu pe mine mă pasionează procesul de construcție, mai ales dacă e de la 0. Apoi satisfacția cea mai mare vine din impact. Iar abordarea asta are avantajul că rezultatul nu este un element de presiune, ci o consecință.

4. Cum te simți când te gândești la business-ul fondat de tine. Definește ceea ce simți printr-o emoție/ o stare.

Probabil sentimentul definitoriu este mândria. Când creezi ceva din nimic nu are cum să nu te motiveze, să te umple cu energie.


îl poți asculta pe Magor discutând despre antreprenoriat, leadership și wellbeing mintal la evenimentul Mind Your Business, pe 11 septembrie, la Nayam Events în București. Rezervă-ți locul și vino să afli cum este viața unui antreprenor român, ce-l motivează, ce-l stresează, ce-l bucură și ce-l întristează.