Technology Report, așa cum este denumit raportul dat publicității de UK/Romania Business, alături de Endeavor România și de How to Web, reunește informații despre ecosistemul românesc de startup-uri și interviuri cu fondatori de startup-uri și organizații din ecosistemul tehnologic informațional din România și Regatul Unit, și explorează potențialul celor două țări pentru viitoare colaborări.

De ce să iei în considerare UK pentru extinderea startup-ului tău

Potrivit Global Tech Connect sunt t trei motive majore pentru care startup-urile vor să vină în Marea Britanie : dimensiunea pieței i, un loc sigur pentru a găsi investitori și pentru beneficiile operaționale. (extend on this)

Un alt beneficiu este reprezentat de credibilitatea pe care o oferă statutul de a fi o companie britanică în fața partenerilor de business.

Așadar, și în cazul startup-urilor românești există avantaje în a se prezenta ca o companie britanică, în special comerciale și reputaționale.

Afacerile din Marea Britanie prezintă o credibilitate ridicată, iar eligibilitatea la granturi pentru cercetare SEIS/EIS sau UK R&D și oportunitățile precum InnovateUK pot stimula schimbări pozitive în dezvoltarea companiilor.

În Technology Report, realizat de UK/Romania Business, este dat exemplul fondatorului și CEO-ului Ogre AI, care a trăit în Marea Britanie pentru 11 ani înainte de a se reîntoarce în România.

”Văd Marea Britanie ca pe cea mai competitivă piață și cea mai avansată în termeni de digitalizare - dacă construiesc o echipă de vânzări puternică în Marea Britanie, ne servește interesele și le vinde Germaniei, Belgiei, Spaniei, Portugaliei - e un mediu foarte favorabil pentru vânzări”, spune Matei Stratan de la Ogre AI.

Află mai multe despre ecosistemele de startup-uri din Marea Britanie și România din Technology Report realizat de UK/Romania Business.

Rețea puternică de români: 56 de startup-uri au un co-fondator din țara noastră

Peste un milion de cetățeni români sunt deja în Marea Britanie și oferă o rețea importantă de comunicare, suport și experiență fondatorilor care iau în considerare relocarea afacerilor în această țară.

Studiul realizat de UK/Romania Businesss a identificat 56 de startup-uri din Marea Britanie care au cel puțin un co-fondator român. Dintre acestea, 50 au devenit funcționale începând din aprilie 2024.

În 14 dintre companii, o româncă face parte din echipa de fondatori, iar 13 au fost în întregime fondate de români.

Alte trei companii, printre care și Tractable (primul ”unicorn” cu un fondator din România și situat în Marea Britanie), au fost produse de Entrepreneur First, un program fondat în Marea Britanie care aduce la un loc fondatori pentru a crea de la zero noi startup-uri pe care, ulterior, le ajută din punct de vedere financiar.

Cu toate că piața este deschisă, încă există dificultăți

Înființarea unei companii a fost simplă pentru antreprenorii români cu cetățenia în Marea Britanie, dar această oportunitate este pusă în pericol.

Patric Fulop, co-fondatorul și CEO-ul Neurolabs, spune că educația gratuită a fost unul din motivele pentru care a ales să studieze în Scoția, ceva ce nu mai este posibil post-Brexit. Dacă cei mai inteligenți oameni găsesc metode mai ieftine sau ușoare pentru a studia sau începe un business altundeva, Marea Britanie are de pierdut.

”Cu toate că 15% din cetățenii Marei Britanie sunt născuți în străinătate, 39% din startup-urile de succes din 2023 au cel puțin un co-fondator imigrant. Comparativ cu cercetările noastre din 2019, există o scădere de 10%. Deși este posibil ca dislocarea din cauza Covidului să fie un factor, factorii de decizie din Marea Britanie nu ar trebui sa se oprească din a continua să atragă talent străin.”, afirmă cofondatorul Neurolabs.

Cum se vede ecosistemul românesc de startup-uri din UK

România a evoluat din punct de vedere tehnologic, în special după ce a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007. Cu o fundație solidă în educația de tip STEM (Science, Technology, Engineering, Math), un mediu academic avantajos și un număr mare de absolvenți în știință și inginerie în orașe ca București, Cluj-Napoca sau Oradea, noi centre culturale care atrag atenție internațională au apărut.

Cu toate că evoluția sa este semnificativă, România încă se confruntă probleme precum nivelul mare de emigrare care îngreunează capacitatea industriei tech și a ecosistemului de startup-uri de a se dezvolta și a păstra profesioniști.

Suportul legislativ este un alt factor crucial, care poate accelera schimbări pozitive prin susținerea fondatorilor de startup-uri sau stimularea societății să ”consume” produsele startup-urilor. Creșterea afacerilor în domeniu face ajutorul guvernului important, cu multe oportunități pentru dezvoltare.

Un alt factor esențial este susținerea următoarei generații de fondatori. Când antreprenorii cu experiență ajută comunitatea fondatorilor de startup-uri, se creează un efect de multiplicare ce ajută la creșterea ecosistemului.

Raportul realizat de UK/Romania Business notează faptul că ecosistemul de startup-uri din țara noastră poate crește cu ajutorului colaborărilor cu piețe internaționale precum Regatul Unit și datorită diasporei semnificative care poate oferi șanse tinerilor antreprenori la oportunități de networking și mentorat.

Cum văd românii ecosistemul local și nevoia extinderii

Technology Report, realizat de UK/Romania Business, expune și viziunea investitorilor români activi la nivel local, sau parte din fonduri de investiții din străinătate cu privire la dezvoltarea ecosistemului românesc de startup-uri și a beneficiilor pe care extinderea startup-urilor la nivel european și global le pot aduce.. Aceștia au identificat unde ecosistemul nostru încă întâmpină dificultăți: în crearea unor produse adecvate unei creșteri internaționale, cu clienții potriviți în minte și o mai bună înțelegere a pieței și a avea acces la suficiente fonduri.

Schimbarea mentalității de la oferirea de servicii la focusul pe crearea de produse este un lucru încurajat, atâta vreme cât fondatorii care vor crea aceste produse vor avea așteptări realiste privind extinderea internațională.

”Există un motiv pentru care multe țări balcanice și nordice au țintit către numere mari de fondatori și antreprenori. Companiile s-au globalizat mult mai repede. România are o populație de 20 de milioane de oameni, a doua cea mai mare după Polonia, iar Polonia a arătat că se pot construi companii locale care valorează miliarde,” spune în cadrul studiului Irina Haivas de la Atomico.

Marius Istrate, președintele Tech Angels și fost Chief People Officer la UiPath, spune că ”100% din fondatorii pe care îi susținem au călătorit extensiv și au fost uimiți de startup-urile din Londra sau New York. Toți gândesc mai departe de România încă din ziua 1, cel puțin ca mentalitate.”

Co-fondatorul Finverity, Alex Fenechiu adaugă: ”Cred că ceea ce ne lipsește este capacitatea de management, cum să creștem un business peste un anume nivel. Oamenii pot să ajungă la o mie, la două mii, dar dacă o companie ajunge la 50, la o sută de milioane în plus, nu multe sunt gestionate de locali, pentru că nu este o cultură care să înțeleagă cum să evolueze. Ne trebuie povești de success și training. Nu suntem buni la asta.”

Citește pe larg Technology Report dat publicității de UK/Romania Business. https://www.uk-romania.business/_files/ugd/527932_a8b92cb22c184d7b81f8504247c681a8.pdf