Pentru obținerea unui grant de 50.000 de euro, fiecare participant trebuie să treacă prin lecții de antreprenoriat disponibile în etapa inițială a programului Startup Nation 2024.

Înscrierile companiilor de formare încep pe 19 septembrie și se încheie pe 30 septembrie, iar depunerea dosarelor cu planurile de afaceri va fi deschisă în timpul cursurilor de antreprenoriat, astfel încât candidații să nu fie nevoiți să aștepte 4 luni, până la încheierea cursurilor.

Cei doi piloni ai programului Startup Nation 2024:

  • Pilonul I: destinat tinerilor care nu au împlinit încă 30 de ani. Aici vor fi selectate aproximativ 5.250 de planuri de viitoare afaceri.

Bugetul disponibil acestui pilon este de 29.750.000 euro pentru regiunea București-Ilfov și de 266.000.000 euro pentru restul țării. Acesta se aplică inclusiv românilor care se întorc din diaspora și își fac firmă în România.

  • Pilonul II: adresat tinerilor de 30-35 de ani, cu dizabilități, defavorizați, din mediul rural, angajați sau șomeri. Pentru acest pilon, estimatul este de 2.500 de întreprinderi care vor fi finanțate cu maximum 50.000 de euro fiecare.

Bucureștiul și județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea din Pilonul II Startup Nation 2024.

Antreprenorii care vor să participe la programul de finanțare Startup Nation 2024 au obligația să urmeze cursuri de formare antreprenorială. Astfel, cei aproximativ 9000 de potențiali candidați vor accesa cursuri cu durata cumulată de minimum 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja. (sursă)

Etapele Startup Nation 2024:

  1. Selecția și înscrierea formatorilor pentru cursurile de pregătire antreprenorială. Înscrieri deschise de pe 19 septembrie până pe 30 septembrie. În această primă etapă, se vor selecta formatorii care vor susține cursurile destinate viitorilor antreprenori. Furnizorii de cursuri vor putea aplica prin intermediul platformei oficiale Start-Up Nation, accesibilă aici.
  2. Înscrierea și participarea persoanelor fizice eligibile la cursuri. După ce formatorii sunt selectați, persoanele interesate și eligibile vor putea aplica pentru a participa la cursurile de pregătire antreprenorială. Aceste cursuri sunt esențiale pentru a dobândi competențele necesare înființării și gestionării unei afaceri.
  3. Înființarea firmelor și aplicarea pentru finanțare. Absolvenții certificați ai cursurilor vor putea înființa întreprinderi și se vor înscrie pentru a obține finanțare de până la 250.000 lei. Această etapă reprezintă culminarea procesului de pregătire antreprenorială și accesarea fondurilor pentru dezvoltarea afacerii. Sesiunea de depunere a planurilor de afaceri pentru finanțare va fi deschisă în timpul cursurilor de antreprenoriat, astfel încât antreprenorii să nu fie nevoiți să aștepte 4 luni, până la încheierea cursurilor.

Cursurile obligatorii de la Startup Nation 2024

Înscrierile furnizorilor de cursuri antreprenoriale la programul Start-Up Nation vor începe pe 19 septembrie 2024, la ora 10:00, și se vor încheia pe 30 septembrie 2024, la ora 20:00. Înscrierile celor care pot oferi astfel de cursuri se fac aici.

Furnizorii care vor urma să pregătească antreprenorii din programul Startup Nation 2024 trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

  • autorizarea în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 129/2000
  • înregistrarea în Registrul național al furnizorilor de formare profesională
  • aceștia trebuie să asigure formarea unui număr minim de cursanți, astfel încât cursurile să răspundă cerințelor Start-Up Nation.

Furnizorii de formare vor fi plătiți de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) după cum urmează: 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei / oră aferentă formării și 5 lei/oră subvenție.

Plata contravalorii cursurilor de formare este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Cursurile vor avea o durată de aproximativ patru luni și vor acoperi atât elemente de bază, cât și subiecte avansate de antreprenoriat. Furnizorii acceptați în program vor trebui să urmeze un curriculum bine definit, aprobat de MEAT, care va asigura că toți participanții beneficiază de o pregătire cât mai adecvată. De asemenea, aceștia vor avea obligația de a monitoriza progresul fiecărui cursant și de a raporta periodic către minister date despre desfășurarea cursurilor și gradul de satisfacție al participanților.

După validarea documentației fiecărui absolvent din grupul țintă, furnizorii de cursuri vor achita fiecărui absolvent subvenția de participare la curs, în sumă de 5 lei/oră/absolvent și vor pune la dispoziția MEAT documentația completă.

Scopul principal al acestor cursuri decontate de stat este ca, pe parcursul celor 40 de ore, antreprenorii să învețe să-și proiecteze și să scrie proiectul de afaceri pentru care urmează să ceară grantul de 250.000 de lei.

Antreprenorii vor avea la dispoziție o platformă electronică de unde vor putea alege cu ce formator profesional aleg să învețe. Înscrierea în grupele lor se pot face în baza locurilor disponibile. La finalizarea cursurilor, absolvenții vor primi o certificare recunoscută, care va reprezenta o condiție esențială pentru depunerea cererii de finanțare.

Criterii de acceptare în programul Startup Nation 2024

Beneficiarii eligibili pentru Startup Nation 2024 sunt doar firme noi, cei care au deja firme existente nu vor putea aplica la finanțarea Startup Nation cu acestea.

Această schimbare la anunțul inițial, care permitea înscrierea microîntreprinderilor și IMM-urilor cu maxim 3 ani vechime fără datorii la bugetul general sau bugetele locale, vine ca urmare a condiției obligatorii ca antreprenorii să treacă prin cursurile de formare special create în program.

Astfel, viitorii beneficiari Startup Nation 2024 trebuie să treacă obligatoriu prin cursurile de antreprenoriat din program, să obțină certificatul de absolvire și abia apoi să-și deschidă firmă nouă și să poată aplica la grant.

De asemenea, ca să poată fi acceptată în program, antreprenorul nu trebuie să fi accesat în trecut cursuri de fonduri europene, pentru că asta ar însemna o dublă finanțare pe aceleași fonduri, ceea ce nu este permis de către Comisia Europeană.

În continuare, beneficiarii vor trebui să asigure un minim de 10% din valoarea investiției din resurse proprii. Consultanță specializată este considerată în continuare cheltuială eligibilă din ajutorul nerambursabil în valoare de maxim 10.000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanțare.

Aici puteți verifica codurile CAEN eligibile pentru înscrierea în program.

Criterii în grila de punctaj pentru finanțare în Startup Nation 2024

  • Aportul propriu al beneficiarului. Cu cât beneficiarul acordă o investiție proprie mai mare, cu atât primește mai multe puncte. Proiectele cu un aport propriu de cel puțin 20% din valoarea eligibilă a proiectului vor primi 20 de puncte. Proiectele cu 15% aport vor primi 15 puncte, iar cele cu 10% aport vor primi 10 puncte.
  • Profitabilitatea proiectului. Cu cât demonstrează o afacere că poate deveni profitabilă cât mai repede, cu atât mai multe puncte. Societățile care estimează un profit din exploatare de cel puțin 1 începând cu anul următor plății ajutorului financiar nerambursabil vor primi 20 de puncte.
  • Investițiile în echipamente tehnologice. Cu cât e nevoie de investiție mai mare pentru echipamente, cu atât mai multe puncte. Proiectele care alocă peste 40% din cheltuieli pentru echipamente tehnologice vor primi 20 de puncte. Proiectele cu peste 30% alocate echipamentelor vor primi 15 puncte, iar cele cu peste 20% alocate vor primi 10 puncte.
  • Soldul balanței comerciale al codului CAEN. Pe acesta îl verificați în lista de CAEN-uri și vedeți dacă e pozitiv sau negativ. Proiectele din sectoarele cu soldul negativ al balanței comerciale conform codului CAEN vor primi 10 puncte. Acest criteriu urmează a fi concretizat după publicarea anexelor necesare.
  • Dezvoltarea durabilă. Cu cât sustenabilitatea e un subiect atins cât mai clar în afacere, cu atât crește și numărul de puncte. Proiectele care investesc cel puțin 15.000 lei în elemente de cost pentru dezvoltare durabilă vor primi 20 de puncte, iar cele cu investiții de cel puțin 10.000 lei vor primi 10 puncte.
  • Debutul în afaceri. Pentru antreprenorii debutanți există 10 puncte în plus. Conform noilor modificări, cei care și-au făcut firme înainte de cursurile de antreprenoriat vor pierde acest punctaj suplimentar.

Ce puteți face cu banii de la Startup Nation

Activitățile eligibile pentru investiție pe care le puteți cuprinde în program includ:

  • Cursuri de dezvoltare - desfășurate într-o țara membră UE, în valoare de maxim 1000 lei/persoană.
  • Consultanță specializată - în valoare eligibilă de maxim 10.000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanțare.
  • Credite/Garanții - cheltuieli cu creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de program.
  • Echipamente tehnologice - din categoria mijloacelor fixe cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, mese de biliard, automate muzicale.
  • Active corporale - din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joaca, săli sport/fitness, sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie.
  • Achiziționare spații lucru
  • Mijloace de transport - excepție: vehiculele de transport de mărfuri în contul terților sau contra cost, pentru întreprinderile ce efectuează transport de marfă.
  • Cheltuieli operaționale - Servicii de contabilitate și cheltuieli aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț
  • Pachet digital - minim 25.000 lei pentru servicii care includ site sau magazin online, domeniu web, cheltuieli promovare, soft necesar activității, semnatură electronică.

Ce nu puteți face cu banii de la Startup Nation 2024

  • Producție sau comercializare armament
  • Activități în sectorul carbonifier
  • Activitățile agricole nu pot fi finanțate prin acest program
  • Activități de export
  • Sisteme de minare/ stocare criptomonede
  • Producție sau comercializare produse energetice

Pentru detalii despre Startup Nation 2024.