Ce zici de următoarele specificații: 32 de inci, panou QD OLED, 4K, rată de refresh de 240 Hz, HDR 400 și un Delta E mai mic de doi. Dacă nu ți-am stârnit interesul cu această înșiruire de specificații atunci află că asta e cam the best money can buy în acest moment când vine vorba de monitoare. Și nu, nu este ieftin.
Sigur, există monitoare mai mari, monitoare cu rată de refresh mult mai mare, însă toate aceste performanțe la un loc le găsești mai greu. Folosesc acest monitor de mai bine de o lună și pot să zic că e monitorul perfect atât pentru gaming, dar și pentru office sau editare video. Pentru mine le face pe toate și urmează să-ți explic de ce ar putea fi bun și pentru tine.
Ce este un monitor QD-OLED
Dacă am început cu specificații și termeni mai geeky hai să continuăm așa și să vorbim despre ce înseamnă QD OLED. TV-urile OLED sunt de mult timp pe piață și sunt lăudate pentru contrastul infinit, culorile fidele și o experiență cinematică și de gaming de invidiat deoarece nu există iluminare din spate cum există pe panourile LED și asta duce la un negru profund, alb strălucitor și un timp de răspuns extrem de rapid deoarece fiecare pixel se aprinde individual.
Două dintre dezavantajele OLED-ului erau următoarele: faptul că nu era la fel de luminos ca LED-ul, deși în ultimele generații au crescut luminozitatea semnificativ și al doilea dezavantaj ar fi riscul burn-in-ul sau retenția imaginii a elementelor statice precum logo-urile.
Pentru luminozitate producătorii au venit cu panouri OLED cu Quantum Dots, care emit culoare atunci când primesc electricitate ceea ce face ca QD-Oledul să fie mai luminos decât Oledul clasic. Pentru burn-in nu există o soluție full proof, dar producătorii precum Asus au implementat tot felul de metode preventive, de îngrijire a panoului astfel încât să nu riști să rămâi cu urme pe ecran.
Frica de burn-in?
De exemplu, odată la fiecare 8 ore de utilizare primești un mesaj prin care ar trebui să aplici o curățare a pixelilor. Acest proces durează cam cinci minute. Altfel, mai are un senzor de proximitate care detectează atunci când nu ești la calculator și ecranul se stinge. Mai există o funcție numită move screen și astfel imaginea se mișcă insesizabil ochiului uman câte puțin.
Altceva ce poți face este să nu ai atât de multe elemente statice pe ecran. Poți ascunde iconițele în Windows, poți alege ca taskbarul să fie autohide, să ai un screensaver și așa mai departe.
Am văzut tot felul de teste extreme și eu am încredere că nu vei avea probleme cu burn-in dacă-l folosești într-un mod normal și responsabil. Eu personal mi-aș lua un astfel de monitor, fără să-mi fie frică că se strică. În același timp, Asus oferă trei ani garanție pentru acest monitor ce acoperă și burn-in-ul.
Calitate imagine ASUS PG32UCDM
Imaginile, jocurile și clipurile video arată fantastic pe acest monitor și îți garantez că vei fi uimit când vei trece la un asemenea monitor de la unul cu panou IPS. Am făcut deja o comparație între cele două într-un clip anterior despre un monitor OLED al Asus așa că vă invit să vă uitați la acela, dacă doriți să vedeți diferențele.
În ceea ce privește calitatea imaginii, PG32UCDM acoperă 99% din gamă largă de culori DCI-P3 pentru culori vibrante, profunzime reală a culorilor pe 10 biți pentru gradienți netezi, și unghiuri largi de vizualizare de 178° și o calibrare excelentă din fabrică Delta E < 2. Imaginea arată excelent indiferent de presetarea aleasă.
În ceea ce privește luminozitatea poate ajunge la 1000 de niți pe HDR însă doar în zone foarte mici de highlights, 500 de niți pentru ferestre de alb mai mare și 250 de niți pe o fereastră albă pe tot display-ul. În modul SDR ajunge la 250 de niți cu funcția uniform brightness activată și cu cea dezactivată poate ajunge la 450 de niți în anumite zone.
Deci la calitatea imaginii, la contrast și culori nu există niciun scenariu în care un monitor IPS va câștiga în comparație cu unul OLED sau QD-OLED. Totuși, unde are un avantaj IPS-ul este la claritatea textului.
Claritate text
Acest panou folosește un sistem de subpixeli RGB aranjați în formă de triunghi, iar asta duce la o claritate mai redusă a textului negru pe alb. Dacă te uiți atent la un astfel de ecran vei observa o ușoară urmă de culoare -verde-mov în jurul negrului, numit în engleză fringing.
Am observat asta și aici, însă doar dacă faci pixel peeping și chiar cauți. Acest monitor are avantajul rezoluției 4K și la cei 32 de inci efectul este mult diminuat. Deci în mod normal nu o să observi fringingul. Lucrez zilnic cu text, google docs și browsing. Deci sunt expus foarte mult la text negru pe fundal alb și eu nu l-am observat în utilizarea obișnuită. Din ce am mai citit și eu problema ar putea fi rezolvată pe viitor și de Microsoft/Windows, însă în acest moment dacă claritatea textului este cea mai importantă pentru tine tot un monitor IPS este mai bun. Însă sincer, eu aș face acest compromis oricând pentru că primesc niște beneficii mult mai mari.
4K la 32 de inci
Am menționat că are 32 de inci și asta înseamnă că e suficient de mare pentru gaming, work și editare video și mi se pare mărimea perfectă pentru a te imersa în jocuri, dar și pentru productivitate.
Rezoluția 4K. Clar jocurile arată mai bine la rezoluție 4K și te poți bucura de detaliile și de claritatea pe care o oferă această rezoluție. Da, ai nevoie și de o placă video mai performantă, însă există tehnologii care fac gamingul 4K mai accesibil ca niciodată cu DLSS, FSR și alte metode de upscaling. De exemplu, eu cu o placă video RTX 4080 Super pot rula Black Myth Wukong la setări grafice înalte și cu ray tracing high pot obține 60 de FPS constant cu DLSS performance și Frame Generation activat. Deci 4K la 60 de FPS cu imagine de calitate se poate.
De asemenea, rezoluția 4K cred că ajută și la editare video sau la munca de birou, fie că e vorba de editare texte, tabele și așa mai departe. Totul e foarte clar, crisp și o plăcere să te uiți. Pentru că imagine cât mai bună ai nevoie de un panou care să afișeze corect culorile și acest monitor este calibrat din fabrică și garantează un Delta E mai mic de 2, iar asta înseamnă că la ce te uiți sunt culori reale. Poți folosi mai multe setări de imagine pentru asta pentru afișarea naturală a culorilor, astfel încât să fii sigur că ceea ce vezi pe ecran este și în realitate. Eu am editat multe clipuri, review-uri pe acest monitor și imaginea arată foarte bine.
Gaming competitiv
Rată de refresh de 240 Hz. În schimb 4K la 240 Hz mai greu de îndeplinit însă este posibil dacă joci competitiv Counter Strike sau alte shootere care au nevoie de o viteză cât mai mare. Cumva dacă nu ajungi la 240 FPS într-un joc poți apela la o tehnologie numită ELMB a monitorului care reduce rata de refresh la 120 Hz, dar crește claritatea imaginii și astfel te-ar putea ajuta în jocuri deoarece vei putea vedea mai repede și mai clar inamicii pe hartă. În acest scenariu ai nevoie să atingi doar 120 de FPS.
Însă vine și cu un mic dezavantaj, luminozitatea monitorului se reduce cam la jumătate. Ar putea fi o problemă dacă joci într-un mediu foarte luminos, dar dacă e întuneric nu cred că o să te afecteze. Tot aici trebuie să menționez faptul că e un panou foarte rapid deoarece este OLED, iar timpul de răspuns este aproape instantaneu de 0,03 ms de la gri la gri. Deci dacă modul în care joci CS Go nu se îmbunătățește cu un PC bun și acest monitor înseamnă că nu e de la hardware e de la tine.
Pentru jocul competitiv monitoarele de 27 de inci sunt în general cele mai recomandate, iar profesioniștii sunt obișnuiți cu această dimensiune. Asus are grijă de tine și aici și poate simula un monitor de 27 de inci sau de 24 de inci cu margini negre și pentru că e OLED e negru pur deci nu o să te deranjeze. Personal, nu aș folosi niciodată acest mod, dar le-ar putea fi util celor care joacă profesionist sau au astfel de ambiții.
Rata de refresh variabilă este suportată până la 240 Hz pentru un gameplay fără tearing, iar monitorul are atât certificări AMD FreeSync Premium Pro, cât și NVIDIA G-SYNC Compatible, precum și suport HDMI 2.1 VRR pentru PS5.
Deci un monitor bun și pentru casul high end gaming fie că e de Black Myth Wukong sau alt joc triple A cu grafică impresionantă, dar și pentru competitive gaming. Ai nevoie și de un PC mai performant, dar din moment ce te-ai uita la un astfel de monitor cred că ai deja și un PC mai competent.
HDR: Dolby Vision și HDR10
Un alt element important al acestui model este HDR-ul. Găsim des HDR pe televiozare, dar mai puțin pe monitoare și tot timpul am simțit că pierd când aleg să mă joc pe PC în dauna consolei care poate beneficia de HDR pe TV. Cu acest monitor poți alege HDR10 sau Dolby Vision, deși pe PC nu e recomandat și nici nu prea există jocuri care să aibă suport Dolby Vision, însă e bun pentru filme, fie că sunt pe streaming sau blu-ray.
Inițial, acest monitor avea o mică problemă cu luminozitatea scăzută în modul HDR, dar Asus a adus mai multe patch-uri și acum pot spune că modul HDR arată foarte bine în jocuri și filme. Un alt lucru care-mi place aici este că ai de ales dintre diferite moduri precum Console HDR, Cinema HDR care schimbă puțin lucrurile și vei alege pe cel care-ți arată cel mai bine. O altă chestie care-mi place este faptul că poți regla luminozitatea în modul HDR. Pe alte modele nu poți face asta și poate fi deranjant, fie că e prea luminos, fie prea întunecat. Așa o poți regla în funcție de cum dorești.
Design & conectivitate
Înainte să închei vreau să mai vorbesc puțin despre design și conectivitate.
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM este un monitor Asus. Imediat cum îl vezi îți vei da seama. Asta înseamnă iluminare RGB și un stand mare și agresiv. Eu aș vrea să văd și altceva de la compania taiwaneză pe viitor, în special standuri mai mici. Din fericire, eu îl folosesc direct pe un braț de monitor și astfel eliberez spațiul pe birou de sub monitor. O chestie foarte cool, în schimb, a standului este faptul că în capăt are această montură și ai putea pune o cameră video, o lumină pentru streaming. Monitorul se poate regla pe înălțime, se poate roti sau se poate înclina puțin.
Monitorul este subțire fiind unul OLED și doar în spate este mai gros deoarece asigură răcirea (pasivă), iluminarea RGB și conectivitatea.
Ca și Asus ROG Swift OLED PG27AQDM, și acesta are iluminare RGB în stand, dar și pe spate, care e cool, dar inutilă deoarece nu o s-o vezi niciodată, iar eu personal recomand stingerea acestui logo de pe spate.
La nivel de conectică vorbim despre un port Display Port 1.4, 2 HDMI 2.1, un port USB-C, o mufă de căști, trei porturi USB-A 3.2, ieșire audio optică și port de alimentare. Deci tot ce ai nevoie pentru PC, laptop sau consolă. O chestie mișto este că are KVM switch încorporat, iar asta înseamnă că poți controla cu un singur set de mouse și tastatură conectat la monitor atât un desktop PC, cât și un laptop. E foarte tare pentru cei ca mine care lucrează cu mai multe dispozitive și astfel nu mai sunt nevoit să folosesc două seturi de periferice. Am menționat și acel port USB-C și este capabil să încarce dispozitive la 65 sau 90 de wați, deci pot să-mi încarc Macbook-ul atunci când e conectat la monitor. Recomand să alegeți încărcare la 65 de wați pentru că cea de 90 de wați limitează luminozitatea maximă la 65 din 100.
O altă chestie pe care vreau să o mai menționez aici, monitorul nu are difuzoare, deci va trebui să folosești căști sau boxe.
Suprafața ecranului are un strat anti-reflexiv și e cumva undeva la mijloc: nu e nici glossy, nici mat. În mediul în care l-am folosit eu, fără prea multă lumină directă în monitor a fost excelent și nu am avut probleme cu reflexiile.
Setările monitorului sunt accesate prin apăsarea butonului din față și ai foarte multe. Găsești unelte ajutătoare în gaming precum țintă, sniper, night vision, sau shadowboost. Acestea sunt utile în FPS-uri deoarece te pot ajuta să țintești mai rapid, mai bine.
La imagine poți controla multe elemente precum gamma, saturația, temperatura, gamutul de culoare și-l poți personaliza după bunul plac sau poți folosi presetările realizate de Asus.
Concluzie & preț Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
După o lună de utilizare pot spune că acest monitor m-a ajutat în toate departamentele, ca să zic așa. M-a ajutat să mă bucur mai mult de jocuri cu rezoluția 4K și HDR, să fiu puțin mai bun în Call of Duty, dar și să editez video sau să lucrez mai cu spor.
În acest moment, monitorul ASUS PG32UCDM este disponibil la retaileri pe la 7600 sau 7700 de lei. V-am zis de la început că nu este ieftin, însă dacă vrei the best cam atât te costă. Dacă e în bugetul tău eu zic că merită fiecare bănuț și poate fi o investiție bună pentru viitor.