În tot ce face Sorina există un fir roșu sub un motto simplu: sănătatea nu este un privilegiu, ci un drept accesibil tuturor.
La bază și ca formare a ei profesională în viață, Sorina este om de comunicare și publicitate, experiență pe care a dezvoltat-o atât conducând mai bine de șapte ani revista clubului de fitness World Class, până în 2017, dar și prin latura antreprenorială, prin care a dezvoltat o agenție de advertising încă din 2007 și startup-ul de sănătate 121 Tribe în 2018.
A descoperit sportul ca parte esențială a vieții ei de zi cu zi acum aproape 20 de ani, odată cu creșterea lanțului de săli de fitness World Class în România.
Traseul ei spre o viață în care mișcarea există în fiecare zi a continuat apoi cu descoperirea ședințelor de yoga. Pe lângă mișcare, Sorina a renunțat complet la preparatele de origine animală, fiind o vegană 100% de aproximativ 17 ani.
A făcut-o treptat, pentru că a simțit că nu se mai simțea bine când mânca preparate din carne. Iar noul ei stil alimentar nu l-a ținut doar pentru ea, l-a împărtășit cu lumea, învățând oamenii cum să gătească cu preparate pe bază de plante, ce rețete să creeze și cum să fie cât mai inventivi în stilul alimentar vegan.
Sorina crede în puterea schimbării și cel mai bun model pentru această mantră este chiar ea:
”Până la 24 de ani, eram mai puțin conectată la nevoile corpului meu. Mâncarea era mai degrabă o funcție de bază, iar mișcarea nu făcea parte din rutina mea zilnică. Totul s-a schimbat când am descoperit bucuria mișcării prin yoga și alte forme de sport. Am înțeles cât de mult poate influența sportul echilibrul mental și fizic. În același timp, am început să fiu mai atentă la ce consum, și așa am făcut tranziția către o alimentație bazată pe plante. Nu a fost un proces instant, dar a fost una dintre cele mai bune decizii pentru sănătatea mea. Acum, mișcarea și alimentația vegană sunt elementele cheie ale echilibrului meu zilnic.”
În prezent, Sorina, alături de soțul ei și de un binecunoscut autor și antrenor de wellness, Darin Olien, faimos la noi și pentru un show de pe Netflix, oferă lumii o platformă prin care stilul de viață sănătos să fie mai accesibil.
Acest produs este 112 Tribe, un startup care se alimentează și dă înapoi prin puterea comunității. Mai exact, e genul de platformă unde, dacă te decizi că de azi vrei să mănânci mai sănătos și să faci mai multă mișcare, îți găsești tribul care să te ajute să faci asta. E un trib global, cu oameni din toată lumea, un concept care să încurajeze orice act de wellbeing prin gruparea cu oameni dedicați aceleiași misiuni.
Mai multe despre femeia care ne învață să trăim mai sănătos zi de zi, mai jos.
Despre ce vei citi:
- cum a ajuns sportul în viața Sorinei
- cum contribuie comunitatea la obiective personale de wellness
- plăcerea de a găti și piedicile culturaleîn alegerea unei diete vegane
Sorina Fredholm face parte din proiectul "Femeile deschid România", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui spațiu interactiv, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.
1. Nume și funcție actuală:
Sorina Fredholm, Health Coach și Fondator 121tribe
2. Bio copilărie:
M-am născut în Hunedoara, unde am locuit până am plecat la facultate în Timișoara. În copilărie, visam să devin cântăreață, fiind foarte pasionată de muzică. Deși nu am urmat aceasta cale artistică, pasiunea pentru a crea și de a inspira a rămas parte din mine și o exprim prin activitățile mele de acum, fie că este vorba despre gătit, crearea de conținut sau dezvoltarea de programe de wellness.
3. Bio educație:
Am terminat Facultatea de PR și comunicarea din Timișoara
4. Ce-ți place să faci când nu muncești?
Să gătesc și să petrec timp în natură cu cățeii mei.
5. Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta și ce ai simțit nevoia să schimbi la industria în care activezi?
Am știut că vreau să mă dedic wellness-ului când am descoperit impactul pozitiv al mișcării și alimentației conștiente asupra vieții mele. M-a atras dorința de a ajuta oamenii să trăiască mai sănătos, iar ce am simțit nevoia să schimb a fost focusul pe autenticitate și sustenabilitate într-o industrie adesea dominată de soluții rapide.
6. Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?
Bunica mea a fost o sursă de inspirație. Era pasionată de gătit și întotdeauna gătea sănătos, folosind ingrediente naturale și preparând mese echilibrate. Am învățat de la ea importanța unei alimentații sănătoase și cum aceasta poate influența starea generală de bine.
7. Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?
Da, Elle Macpherson a avut un impact semnificativ asupra mea. Am avut ocazia să o cunosc personal și să lucrăm împreună la unul dintre retreat-urile mele online. Este o inspirație prin felul în care își trăiește viața în armonie cu principiile sănătății și wellness-ului. Colaborarea cu ea mi-a întărit convingerea că wellness-ul autentic vine din echilibrul dintre corp și minte, dar și din angajamentul față de un stil de viață sustenabil.
8. O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.
Sunt foarte mândră de lansarea aplicației 121 Tribe, care a creat o comunitate globală dedicată sănătății și sustenabilității. Impactul a fost crearea unui spațiu unde oamenii se susțin reciproc pe drumul către un stil de viață mai sănătos.
9. Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.
Percepția despre alimentația bazată pe plante în România a fost, inițial, una rezervată, însă prin educație constantă și exemplul personal, am reușit să schimb mentalitățile multor oameni. Am promovat beneficiile acestei alimentații prin rețete delicioase și accesibile, dar și prin împărtășirea rezultatelor obținute de clienții mei, care și-au îmbunătățit semnificativ sănătatea.
10. Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.
Mi-ar plăcea să scrie că am contribuit la schimbarea percepției asupra sănătății și sustenabilității în România, construind o comunitate care a promovat un stil de viață conștient și echilibrat.
Sorina, în misiunea ei spre a aduce mișcarea și mâncarea sănătoasă cât mai aproape de oameni, a descoperit puterea comunității. Acesta a fost și diferențiatorul platformei 121 Tribe.
”Am văzut de-a lungul timpului că oamenii obțin rezultate mai bune atunci când nu sunt singuri în procesul de transformare. Comunitatea creează un mediu sigur și motivant, unde oamenii se pot susține, inspira și încuraja reciproc. La 121 Tribe, ne dorim să oferim nu doar informații utile, ci și o rețea de sprijin. Puterea unei comunități constă în sentimentul de apartenență și încredere – când știi că cineva te sprijină și te înțelege, ai mai multe șanse să îți îndeplinești obiectivele de wellness.”
Ideea pentru 121Tribe a pornit în 2018, dintr-o nevoie personală de a crea un spațiu unde oamenii să poată învăța, experimenta și să se susțină reciproc în călătoria lor spre un stil de viață sănătos. Prodsul a crescut prin adăugarea mai multor elemente: planuri nutriționale zilnice cu liste de cumpărături, planurie de activități sportive, cât și retreat-uri, tabere online sau fizice de transformare și de reconectare cu laturile de wellness încă adormite ale oamenilor, pe care o comunitate le poate trezi.
Despre business-ul ei, Sorina ne spune: ”după mulți ani în care am lucrat în wellness, mi-am dat seama că adevărata schimbare se produce atunci când oamenii sunt sprijiniți de o comunitate. În 2018, am lansat aplicația pentru a crea această conexiune globală între oameni care doresc să-și îmbunătățească sănătatea, printr-o alimentație conștientă și prin mișcare. De atunci, 121 Tribe a evoluat constant, devenind o platformă interactivă unde utilizatorii nu doar că învață, dar și se susțin unii pe alții în drumul lor spre un stil de viață mai sănătos și sustenabil.”
Comunitatea încurajează la sănătate
Până să ajungă aici, Sorina a fost la rândul ei inspirată de oameni din zona de wellness, care au ajutat la setare aunor pirncipii de sănătate cu adevărat sănătoase. Astfel, comunitatea a fost la baza dezvoltării ei și asta dă și ea mai departe acum.
”Perioada în care am lucrat în World Class a fost una de creștere personală și profesională. Am învățat multe despre importanța unui stil de viață activ și sănătos, iar acest lucru m-a inspirat să continui să-mi dezvolt cunoștințele în wellness. Revista a fost o ocazie să aduc în prim-plan poveștile unor oameni care au reușit să își schimbe viața prin sport și alimentație, ceea ce a întărit credința mea în puterea transformării personale. Acea experiență a consolidat și mai mult principiile pe care le urmez azi.”
Iar oamenii care au început să folosească 121Tribe povestesc și cum i-a ajutat această comunitate. Unii și-au schimbat stilul de viață, unii au renunțat la mâncare procesată, au început să mediteze. Sorina este surprinsă de impactul pe care îl poate avea o simplă postare sau un sfat, iar astfel de mesaje din comunitate îi dau motivația să continue, ca un reminder constant că fiecare schimbare contează, oricât de mică ar fi.
Schimbarea în pași mici poate ajunge până în punctul în care să devină parte din tine, așa cum a fost și cazul pentru Sorina:
”Sportul pentru mine este un mod de a mă conecta cu mine însămi, de a-mi hrăni corpul și mintea, și de a-mi găsi echilibrul interior. E un act de iubire de sine și de respect față de sănătatea mea.”
Cu 121 Tribe s-a dus și la Imperiul Leilor, de unde au obținut atenția și banii unor lei din juriu. Dar în timpul prezentării aplicației la TVS, a izvorât o idee, care e cumva legată, ca un mit, de conceptul de wellness. Mai exact, unul dintre lei a spus că nu se va alătura investiției pentru că aplicația lor este creată pentru o categorie de public mai elitistă și din afara României. Percepția că wellness-ul este dedicat doar unui anumit segment de oameni, cu venituri mai mari, dă târcoale conceptului de wellbeing. Am vrut să știm de la Sorina dacă acest mit trebuie spulberat sau cum îl vede ea:
”Înțeleg această percepție, dar realitatea este că 121 Tribe este pentru oricine dorește să trăiască mai sănătos și mai conștient, indiferent de statutul lor financiar. Am creat aplicația astfel încât să fie accesibilă tuturor, cu resurse și informații gratuite. Avem o comunitate diversă, inclusiv utilizatori din România, care demonstrează că acest stil de viață este pentru toată lumea, nu doar pentru o categorie elitistă. Sustenabilitatea și sănătatea nu ar trebui să fie privilegii, ci drepturi accesibile tuturor.”
Și ca să continuăm spulberarea mitului despre prețiozitatea dietei vegane, am rugat-o pe Sorina să ne dea un exemplu de rețetă vegană, care ar primi apreciere și de la cei mai mari dintre pătimașii care mănâncă și carne.
”Aș recomanda un burger vegan din fasole neagră și quinoa, cu sos caju și avocado. E o rețetă care surprinde plăcut prin textură și savoare, iar fasolea oferă o sursă excelentă de proteine. În plus, sosul de caju adaugă o notă cremoasă, care completează perfect mixul de arome. Chiar și cei mai mari iubitori de carne au fost impresionați de această rețetă.”