Vrei să asculți interviurile acestea în avanpremieră în format audio? Sunt și pe orice platformă de streaming audio folosești. Trebuie doar să alegi unde să te abonezi aici.


Am discutat pe larg despre rezultatele și planurile echipei TechAngels alături de Marius Istrate, President of the Board în cadrul asociației.

Urmărește interviul video sau citește în continuare cele mai importante declarații ale sale.

”Suntem la același cuantum de investiții în prima jumătate a anului 2024 ca și prima jumătate a anului 2023. Tot ușor peste 1.000.000 euro investiți. Totodată, avem și aproximativ același număr de startup-uri pe care le am pe care l-am văzut în pitching. Am văzut 45 în prima jumătate a anului, dintr-un total de un pic peste 100 care care au aplicat. Ritmul este bun. Sunt câteva schimbări la nivel de structură a rundelor”, ne-a precizat la începutul discuției noastre reprezentantul TechAngels.

Marius ne-a menționat faptul că investitorii TechAngels se așteptau la niște schimbări macroeconomice mai rapide în 2024, însă acestea nu s-au produs, menținând o stare de așteptare.

Cu toate acestea, contribuțiile continuă să fie semnificative, având în vedere că banii investitorilor sunt bani privați, iar dimensiunea ecosistemului crește.

Marius Istrate comentează faptul că s-a remarcat o orientare către companii noi, care au primit 75% din investiții, și către sindicalizarea investițiilor, cu mai puține startup-uri, dar mai concentrate.

Despre misiunea asumată de investitorii ce fac parte din TechAngels, de a ajuta la crearea a 10 noi unicorni românești în următorii 10 ani, fie că vorbim despre startup-uri și companii de aici care ajung să fie evaluate la cel puțin un miliard de dolari, sau de fondatori români din diaspora care ajung să construiască astfel de companii, află mai multe detalii din interviul nostru cu Marius Istrate, President of the Board TechAngels.

Viziunea TechAngels se bazează pe trei piloni strategici: investiția în campioni globali, crearea unei „plăci turnante” pentru inovația tech, pe baza experienței companiilor românești cu succes global și valorificarea talentului local prin parteneriate internaționale.


Investiții în startup-uri - un ecosistem în așteptare

  • Președintele boardului TechAngels, discută despre starea ecosistemului de startup-uri din România și despre activitățile și investițiile desfășurate de TechAngels. În prima jumătate a anului 2023, s-au menținut investițiile la un nivel constant față de 2022, depășind ușor 1 milion de euro investiți, cu un număr similar de startup-uri evaluate. Ritmul sesiunilor de pitching a continuat, iar structura rundelor s-a modificat ușor.
  • Marius a menționat faptul că există așteptări în privința reducerilor ratelor de dobândă în Statele Unite, care ar putea deschide noi oportunități de listări publice, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă, menținând un climat economic stagnat.
  • În ceea ce privește TechAngels, în prima jumătate a anului, 75% din fondurile investite au fost direcționate către companii noi, iar structura rundelor de investiții a suferit schimbări, cu mai puține oportunități de follow-on.
  • În ciuda provocărilor macroeconomice și a incertitudinii globale, TechAngels a planificat investiții de aproximativ 3 milioane de euro pentru 2024, un nivel similar cu cel de anul precedent.
  • În sectorul startup-urilor, s-au remarcat noi investiții în industrii diverse, inclusiv cele din diaspora, fiind subliniată importanța semnalelor piețelor internaționale.
  • Investițiile în tehnologie sunt considerate riscante, iar claritatea economică globală influențează disponibilitatea lichidităților.
  • S-a observat o încetinire în anumite sectoare, dar există un optimism față de continuarea și dezvoltarea companiilor de tehnologie.

Domenii de interes pentru investitorii din România

  • Relevanța evenimentelor externe este semnificativă pentru investitori, nu doar din perspectiva startup-urilor, ci și din cauza activelor listate public pe piețele externe, care le influențează lichiditatea și deciziile investiționale.
  • Investițiile recente ale TechAngels au inclus startup-ul FilmChain, fondat de români stabilite în diaspora, subliniind că fondatorii cu legături românești și din diaspora sunt o constantă pentru organizație.
  • În industria de startup-uri, investițiile în startup-uri de enterprise software continuă să domine, iar domenii ca defence tech și cybersecurity încearcă să prindă teren, cu proiecte mai curajoase observate în regiunea Europei de Est.
  • Utilizarea inteligenței artificiale în startup-uri este în creștere, iar blockchain-ul nu mai este un domeniu de interes major, dată fiind lipsa unor metode clare de monetizare pe termen scurt.
  • Determinarea maturității startup-urilor este esențială pentru TechAngels, Marius subliniind importanța gestionării atente a cash flow-ului și a unei comunicări eficiente cu investitorii.

Colaborare mai strânsă pentru 10 unicorni românești în 10 ani

  • Viziunea TechAngels este de a contribui la crearea a cel puțin 10 noi unicorni în următorii 10 ani, evidențiind necesitatea de povești de succes multiple pentru a cataliza resursele din industria tech din România.
  • România are potențialul necesar de a ajunge să creeze 10 unicorni datorită dimensiunii și capacității sale economice.
  • Pentru a atinge acest obiectiv este esențială colaborarea dintre investitorii business angels și fondurile de venture capital de aici și din străinătate: poate ajuta la atingerea unei viziuni mai mari și pentru construirea de companii sustenabile
  • În ceea ce privește perspectivele de investiții pentru anul viitor, Marius Istrate preconizează rămânerea într-o stare de așteptare pe termen scurt.
  • Marius Istrate se declară optimist în ceea ce privește calitatea echipelor de fondatori din prezent, considerându-le cele mai bune pe care le-a văzut până acum, și menționează că se așteaptă la un final bun de an pentru investiții.