În lumea asta tech și de gaming avem două constante: următoarea lansare de iPhone și noul joc de fotbal de la EA. Și pentru că aceste lansări sunt atât de dese toată lumea se întrebă: anul acesta ce e nou?

La fel cum nu e musai să faci upgrade la cel mai nou iPhone, nici în cazul jocurilor nu trebuie să cumperi imediat noua ediție a jocului decât dacă vrei cele mai noi echipe. Așa că să începem cu ce s-a schimbat

EA FC 25 - ce aduce nou

Principalele două mari schimbări sunt următoarele: introducerea unui nou mod de joc numit Rush și introducerea ceea ce EA numește FC IQ, adică o metodă nouă de a face tactici și de a da instrucțiuni jucătorilor unde și ce să facă când echipa are mingea sau atunci când nu o are.

Rush este un mod de joc de 5 vs 5 pe un teren mai mic, un mod de joc mai puțin tactic, mai rapid, cu mai multe jocuri și, de multe ori, mai distractiv decât fotbalul clasic. Ca miuța pe care o jucai în curtea școlii. Sună ca modul de joc Volta pe care EA l-a scos din jocul de anul acesta. Cu ce e diferit Rush de Volta? Nu sunt un mare cunoscător, dar ce pot să zic este că e mai fun.

Nu mai sunt reguli atât de stricte (de ex, există offside doar în ultimul sfert de teren), jocul e mai fluent, se ajunge imediat la poartă și se înscrie. Rush este introdus în toate modurile de joc, chiar și în cel de carieră și vei juca cu echipa de juniori astfel.

Cred că este un mod bun mai ales pentru serile cu prietenii când vreți doar să dați niște goluri, nu să faceți tactici complicate, schimbări și altele.

Ce este FC IQ - EA FC 25

A doua mare schimbare constă în introducerea a ceea ce ziceam că se numește FC IQ. Am luat Universitatea Craiova și mi-am început cariera de antrenor, dar apoi mi-am dat seama că fotbalul românesc este boring așa că am reînceput cariera la Fulham deoarece voiam o echipă mai mică, dar cu un buget măricel ca să pot să o întăresc. Am luat toți jucătorii buni fără contract, tineri cu potențial și am câștigat primul sezon din Premiere League pe nivelul de dificultate Professional.

La reușită a contribuit și tactica, pe care nu am făcut-o eu, ci am împrumutat diferite scheme de pe internet. Dar înainte să intru în detalii vreau să mai menționez ceva interesant la modul carieră: ai multe opțiuni de personalizarea experienței. De exemplu, poți să nu faci antrenamente cu echipa: niciodată nu mi-au plăcut și mi se părea că-mi pierdeam timpul sau poți ca atunci când faci scouting la jucător să apară instant abilitățile lui, deci nu mai trebuie să aștepți câteva zile. Deci acum poți să alegi mai bine ce îți place să faci și ce nu-ți place să faci. Foarte tare.

Așa, revenind, acum în EA FC poți crea diferite tactici și poți da roluri jucătorilor prin care să le indici ce să facă pe teren. De exemplu, unei aripe poți să-i spui să intre în careu, unui mijlocaș central poți să-i zici să fie playmaker dar să rămână mai în spate și așa mai departe. Poți aplica diferite preset-uri pentru schimbarea tacticii întregii echipe: tiki-taka, recuperare rapidă etc.

Ca parte a FC IQ, familiaritatea cu rolurile este concepută pentru a sublinia importanța expertizei jucătorilor în rolurile lor respective. Familiaritatea adaugă un nivel suplimentar de strategie la selecția echipei, cu scopul de a încuraja jucătorii să ia în considerare nu numai poziția, ci și rolul specific în care excelează un jucător. Vestea bună este că poți antrena jucători în ce roluri vrei tu.

Pentru cei pasionați de fotbal asta înseamnă că au un control mai bun a ceea ce se petrece pe teren. Dacă ești mai casual ca mine poți să iei tactici de pe internet, făcute de alții și pot să spun că au funcționat destul de bine. Am observat cum se schimbă comportamentul acestora și că se pot mula pe diferite stiluri de joc, însă pe nivelul Pro tot mai lovit de faze în care jucătorii nu se demarcau suficient de rapid sau parcă nu se poziționau bine.

Am salvat trei tactici pentru atac, standard și apărare și s-au împăcat bine. Ce mai poți face acum rapid în timpul meciului este să schimbi tactica apăsând pe săgeată în jos și poți trece la pressing, apărare, tiki-taka etc, fără să mai intri în meniuri.

Mai sunt și alte schimbări mai mici, dar acestea sunt principalele sau cele care te interesează ca și casual gamer.

Eu joc FIFA sau acum EA FC doar pentru distracție, pentru fantezia de a fi jucător și antrenor de fotbal, nu pentru Ultimate Team și nu-mi plac deloc practicile de gambling asociate cu acest mod de joc. Deci pe partea asta online și Ultimate Team nu am nimic de zis.

Pe partea vizuală, jocul arată foarte bine mai ales în meciurile cu ploaie, animațiile sunt reușite, reluările sunt mai dinamice, la fel și publicul din tribune. Îmi place și faptul că atunci când simulez pot vedea meciul din mai multe perspective.

EA FC 25 - merită?

FC 25 este un alt joc de fotbal solid și foarte ușor de jucat, șlefuit la un nivel foarte ridicat după ani de rafinare, cu suficiente noutăți pentru a te atrage, chiar dacă numai pe termen scurt.

Mi-aș dori foarte tare ca EA să nu mai lanseze anual un joc de fotbal, ci poate odată la doi ani cu update-uri sezoniere. Așa am avea parte de schimbări mai dramatice, mai consistente și astfel dezvoltatorii cred că ar avea mai mult timp la dispoziție să le gândească.

Dacă ești jucător casual și ai poftă de un joc de fotbal, EA FC 25 e un titlu reușit, dar poți să mai aștepți până ajunge la reducere. Dacă joci cu regularitate atunci nu mai ai nevoie de acest review.