Glovo a anunțat în cadrul unui eveniment media, găzduit chiar la sediul lor din Barcelona, cele mai noi 3 funcționalități din platformă: video, picks și socializare.
Socializare în Glovo când vrei să comanzi de mâncare
Mai exact, începând cu azi, aceste 3 funcții vor fi disponibile în etape utilizatorilor din Barcelona, apoi Spania și treptat către cele 23 de țări unde e disponibil Glovo.
- Componenta video este dedicată restaurantelor, care pot crea conținut animat prin care să prezinte utilizatorilor preparatele pe care le pot comanda. Apoi, orice utilizator poate comanda direct din video preparatul prezentat.
- Picks este partea de colecții, locul unde utilizatorii pot crea liste cu restaurantele lor preferate pe tematici: restaurante de unde comandă în familie, la birou, restaurante cu burgeri sau alte tematici care să le ușureze alegerea atunci când vor să comande mâncare.
- Un feature nou pentru o platformă de quick commerce este componenta de rețea de socializare, Glovo creând un spațiu unde utilizatorii pot urmări contactele din lista lor, își pot da follow și pot vedea activitatea din platformă: ce restaurante le-au plăcut, ce preparate au comandat din anumite restaurante și pot împărtăși listele lor.
Misiunea Glovo este de a deveni un spațiu care să creeze interacțiuni între useri, o comunitate de foodies care să dezvolte un soi de atașament față de platformă. Astfel, vor să devină mai mult decât o aplicație de livrare.
Idei născute de la hackathoanele cu angajații Glovo
Dezvoltarea acestor noi componente din Glovo a pornit de la o problemă sesizată de echipa companiei, conform căreia 35% dintre utilizatorii care intră în aplicație nu știau ce să comande. Astfel, au alocat 50 de membri din echipa tehnică de 500 de specialiști, care au reușit în doar 92 de zile să finalizeze acest proiect.
Pentru Glovo, aceste lansări sunt cele mai importante modificări aduse platformei de la ultimul update din 2016, făcând o îmbinare a funcționalităților unei rețele de socializare cu cele ale unui produs de quick commerce, livrarea de la diverse locații tip supermarket, restaurant, farmacii, băcănii și altele, la ușa clientului.
Documentarea care a dus la implementarea acestor funcționalități a venit din nevoie clienților și din dorința de a-i ajuta să ia cât mai repde și mai bine o decizie în privința comenzilor.
Nu au avut un research pe consumul și comportamentul clienților privind rețelele de socializare. Dar au alocat resurse astfel încât să nu afecteze echipa de ingineri, au folosit metoda aruncării pietrelor în apă, testând în intern.
Astfel de decizie vine și prin prima întrebărilor pe care Daniel Alonso le tot primea: ”când văd de unde comandă de mâncare influencerii pe care-i urmăresc eu?”. Ei au dus-o un pas mai departe și oferă utilizatorilor preferințele prietenilor.
Ideea a venit și ca o urmare a unui hackathon intern al Glovo.Astfel, ideile colegilor au devenit motorul inovației la Glovo, printre care și aceste noi funcționalități. Atât de organic precum s-au născut, la fel de natural e și planul de marketing pentru promovarea acestor funcționalități.
”Oamenii vor intra și vor vedea video-urile. Partea de colecții la fel, o să vină firesc în aplicație. Vom merge pe product-lead-growth. Pe parte de socializare într-adevăr ne vor gândi dacă e nevoie de un marketing specific. Dar vom afla mâine după lansare, dacă un utilizator se conectează cu 60 de prieteni sau cu niciunul și vom decide de acolo. Planul e să încurajăm oamenii prin comunicare direct în aplicație”, ne spune Daniel Alosno, VP of Product.
”Dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri în aplicație și să nu știi ce să comanzi, asta vreau ca Glovo Next să rezolve. Să ai recomandări de la prieteni, video-uri cu mâncare și să ai o experiență bună odată ce ajungi în Glovo și să dispară problema - eu ce comand de mâncare acum?”, adaugă el.
”Nu suntem o platformă de socializare” a ținut Shiro Theuri, CTO la Glovo, să menționeze la evenimentul de lansare. Glovo rămâne fidel misiunii de a livra orice din marketplace către consumatori.
Aceste funcționalități se aplică doar categoriei de Restaurante. Momentan au 50 de restaurante cu care vor începe testările în Barcelona și de aici mai departe vor aduce funcțiile noi, treptat, către toate cele 23 de țări din Europa, Africa și Asia în care Glovo e prezent. Prin această inițiativă, vor să sprijine și cele 25.000 de IMM-uri din platformă, pe lângă giganții clasici de la care poți comanda.
Ce înseamnă aceste noi funcții pentru restaurantele și clienții Glovo din România?
Pentru restaurantele care livrează prin Glovo, funcția de videos este o nouă formă de a-și promova conținutul și o șansă de a-și mări numărul de comenzi în rândul clienților. Printr-un format video pe stilul TikTok, clienții pot fi atrași să cumpere un anumit produs direct din platformă.
Momentan, Glovo nu are un algoritm setat pentru afișarea video-urilor, nicio formă de conținut sponsorizat, urmând să vadă care sunt reacțiile inițiale și apoi să dezvolte în baza lor. De asemenea, prin funcțiile de socializare, atât prin colecții, cât și prin itneracțiuni, localurile din țară pot ajunge în atenția clienților și prin aceste metode de descoperire, rating și review.
Glovo în România
În România, Glovo a ajuns în anul 2018 și a ajuns în top 3 piețe pentru aplicație, din punct de vedere al valorii tranzacțiilor, cotată a doua după Spania, țara de origine. Din birourile Glovo de la București este coordonat tot business-ul Glovo din 8 țări: România, Bulgaria, Serbia, Croația, Republica Moldova, Bosnia, Muntenegru și Slovenia.
În termeni de profitabilitate, Glovo urmează să ajungă pe plus anul acesta, așa cum au confirmat reprezentanții la evenimentul de lansare. În România au ajuns deja la profitabilitate după 5 ani de când au deschis piața din România. Pe plan global, acesta e anul în care Glovo trece pe profit la nivel de grup, urmând să anunțe datele financiare complete.
Potrivit bilanțului pentru anul 2023, Glovo România a raportat venituri totale de aproape 436 milioane lei (circa 87 milioane EUR), în scădere cu circa 10% față de anul 2022.
Glovo este o aplicație de livrare, quick commerce, cu sediul în Spania, fondată în 2014 de Oscar Pierre și lansată în 2015 de el și Sacha Michaud în urma unei runde inițiale de finanțare. De la jumătatea anului 2022, Glovo face parte din Delivery Hero Group, o companie germană cotată la bursă.
Glovo este prezent în 23 de țări, are peste 61.000 de utilizatori lunari, 170.000 de magazine locale și peste 4200 de angajați. Unicornul spaniol a obținut investiții de capital de risc de cel puțin 1,2 miliarde de dolari înainte să fie cumpărat majoritar de grupul Delivery Hero