De la stabilitatea locului de muncă, până la dorința de a simți că au unde să crească profesional, acest studiu ne ajută să înțelegem mai bine ce caută oamenii de la joburile lor în zilele noastre și cum pot angajatorii să se alinieze mai bine la aceste cerințe pentru a atrage și a păstra angajați de valoare pentru companiile lor.
Cum au evoluat preferințele românilor în ceea ce privește carierele la care aspiră
Preferințele românilor în materie de carieră au evoluat semnificativ în ultimele decenii, tendințe care reflectă evoluția economică, socială și tehnologică din țara noastră. La generațiile mai vechi, erau mai populare domenii mai tradiționale, ce ofereau un loc de muncă stabil, cum ar fi cele de inginer, profesor, medic, muncitor și altele.
Deși aceste arii profesionale sunt încă active și azi, aspirațiile românilor în domeniul carierei s-au schimbat, odată cu vremurile. În zilele noastre, cea mai dorită meserie pentru români este cea de model, însă există și alte domenii care au crescut în popularitate, odată cu digitalizarea. Printre acestea amintim sectorul IT, care a cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani în România, marketing și vânzări, dar și consultanță în domeniul financiar. Domeniul medical este încă foarte dorit și în prezent, cu numeroși români care aleg anual să devină medici sau asistenți medicali.
Studiu: aspirațiile de carieră la nivel global aduc câteva rezultate surprinzătoare
Un nou studiu realizat de platforma Jobseeker.com analizează preferințele și aspirațiile oamenilor de pe tot globul în ceea ce privește meseriile pe care doresc să le practice, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Acesta dezvăluie că există o tendință semnificativă de creștere în popularitate a meseriilor mai puțin tradiționale în rândul populației, unele dintre ele legate direct de boom-ul erei digitale în care ne aflăm. Mai mult decât atât, odată cu interesul masiv pentru social media, profesiile noi legate de acest domeniu au cunoscut și ele o ascensiune fulminantă - aici ne referim la joburi precum influencer sau creator de conținut.
Iată o listă cu topul celor mai căutate joburi la nivel global:
- Pilot - cea mai populară meserie este cea de pilot, cu peste 5000 de căutări lunare.
- Însoțitoare de zbor - a doua în clasamentul joburilor de vis, această meserie este una solicitantă.
- Model - un alt job foarte căutat este cel de model, ocupând primul loc în căutările din mai multe țări din Africa, Asia și Europa, printre care se numără și România.
- Psiholog - o meserie plină de provocări, dar care aduce și mari satisfacții profesionale este cea de psiholog.
- Influencer - dezvoltarea surprinzătoare a rețelelor sociale a introdus o nouă profesie în cultura publicului, cea de influencer, care a devenit aspirația multora.
- Doctor - profesia de medic se numără printre joburile cu o lungă tradiție, care încă își păstrează popularitatea și în zilele noastre.
- Profesor - jobul de profesor este încă unul destul de căutat și în epoca digitală, deoarece educația este încă foarte importantă pentru multe persoane la nivel mondial.
- Avocat - avocatura este o meserie care oferă stabilitate, dar necesită și mult studiu și dedicare, pentru a o putea practica cu succes.
Iată ce aspirații în materie de cariere au oamenii la nivel mondial, bazat pe topul căutărilor din jurul lumii:
Europa - meseria de model este cea mai populară alegere pentru europeni în domeniul profesional, fiind în fruntea clasamentului în 25 de țări, printre care Germania, Franța, Italia, dar și România. Locuitorii din 9 țări își doresc să devină piloți, cum ar fi cei din Marea britanie, Irlanda, Spania și Portugalia, în timp ce meseria mai tradițională de profesor este încă populară în țări precum Ucraina.
Asia - cariera de pilot este în topul preferințelor și în teritoriile asiatice, fiind pe primul loc în căutări în 25 de țări, inclusiv Japonia, India și Emiratele Arabe Unite. Alte preferințe din țările din aceasta regiune includ cariera de avocat, dar și joburi din domenii mai creative, precum cel de scriitor, jurnalist, fotograf sau model.
Africa - locuitorii continentului african visează la meserii din domenii foarte căutate în era digitală, cum ar fi cele de influencer (în Africa de Sud) sau de blogger (Nigeria). Însă în topul căutărilor rămâne tot meseria de pilot, care ocupă primul loc în 14 țări, precum Tanzania, Zimbabwe și Kenya.
America de nord - americanii visează să devină însoțitori de zbor, această meserie fiind cea mai căutată în Statele Unite ale Americii, Canada, dar și Mexic. În topul căutărilor urmează joburi precum cea de model, influencer și pilot.
America de sud - cei din teritoriile sud-americane preferă locuri de muncă precum cele de influenceri, profesori sau antrenori de fotbal, în timp ce în Argentina, oamenii visează să devină bucătari profesioniști sau însoțitori de zbor în Brazilia.
Oceania - australienii vor să devină psihologi, chiar dacă această meserie poate fi una solicitantă, cu o mare încărcătură emoțională. În schimb, neozeelandezii preferă tot meseria de pilot, foarte populară la nivel global, iar cea de însoțitor de zbor apare în topul preferințelor în alte 4 țări.
Nu există o rețetă universală pentru jobul de vis: depinde de preferințele și abilitățile fiecăruia
Studiul Jobseeker dezvăluie că aspirațiile de carieră au evoluat semnificativ în contextul noilor realități economice și tehnologice. Profesiile visate în trecut sunt completate acum de cariere în domenii care oferă flexibilitate și accesibilitate globală, printre care și unele cu totul noi. Aceste descoperiri nu doar reflectă schimbările din piața muncii, ci oferă și date esențiale pentru angajatori, recrutori, dar și pentru cei din domeniul educației, care trebuie să-și calibreze așteptările și felul în care sprijină noile generații pentru a se dezvolta profesional la întreaga lor capacitate.
Dar ce înseamnă de fapt un job de vis? Definiția acestui concept depinde de fiecare în parte, iar alegerile sunt foarte variante, în funcție de preferințele oamenilor, dar și de contextul socio-cultural în care te afli, așa cum arată și studiul Jobseeker. Așa că tu decizi care sunt aspirațiile tale profesionale și cum poți să-ți pui cel mai bine la treaba abilitățile și calitățile, pentru a-ți construi o carieră care să-ți aducă cele mai mari satisfacții.