Sănătatea este văzută ca un echilibru. Ca un personaj de la circ care reușește să meargă pe sârmă în timp ce e cu ochii și pe sănătatea fizică, și pe sănătatea mintală, și pe relații, și pe relația cu sine. Iar invitații de la ultimul panel de la evenimentul Mind your Business cunosc toate jongleriile cap-minte prin prisma profesiei alese.

Astfel, de la ei aflăm despre provocările în business, despre provocările în viață, de temerile românilor, dar ne spun și soluții prin care putem naviga atât antreprenoriatul, cât și viața.

Mai jos vă lăsăm câteva dintre ideile principale abordate în discuție.

Partenerii de dialog despre sănătatea în toate formele ei:

  • Cori Grămescu - Weight loss coach & fondator yummdiet.com

Pasionată de mâncare sănătoasă și viață trăită cu sens și bucurie, lucrează de 20 de ani în sfera transformărilor corporale prin sport, dietă sănătoasă și coaching de lifestyle. A fondat și dezvoltat 4 afaceri în domeniul sănătății și stării de bine pentru femei - un lanț de magazine de suplimente nutritive, un lanț de studiouri de group fitness pentru femei, Yummdiet.com - prima platformă de slăbire personalizată prin tehnologie din România și Better Body, un program de coaching transformațional premium pentru slăbire în obezitate. După 2 exit-uri, 2 lansări internaționale și un proiect eșuat în zona de tehnologie, a descoperit că timingul, product-market fit și AI-ul pot face diferența fantastică între agonie și extaz.

  • Matei Stănculescu - psihoterapeut&cofondator centrul EKA

Matei Stănculescu este psihoterapeut, trainer, coach ACC și mental fitness. Este co-fondatorul Centrului EKA, primul spațiu cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing și dezvoltare personală din România. Are experiență de peste opt ani ca antreprenor în industrii creative (muzică și divertisment) și consultant în managementul schimbării, iar în ultimii ani este invitat constant la emisiuni TV și speaker la conferințe de specialitate. Alături de Sandra Jitianu, a adus în premieră în România programul de mental fitness dezvoltat de Shirzad Chamine, profesor la Stanford și fondator al Positive Intelligence.

Definiția sănătății

Cori trăiește de ceva timp în Miami și a observat acolo o cultură mult mai ”age positive”. Acolo, oameni încep să se gândească la ideea de bătrânețe după 50 de ani, pe când în România, începând cu 30, ”începe să ți se cânte prohodul”, după cum glumește ea.

”Cred că e o diferență foarte interesantă la nivel cultural în ceea ce privește definiția sănătății. Discuția pe care o avem în spațiul public este complicată, tocmai pentru că nu este o singură definiție, nu putem pune niște metrici specifice în legătură cu sănătatea. Sigur că vorbim despre integralitate fizică, dar dincolo de acest lucru, sănătatea nu poate fi scoasă din contextul echilibrului, din contextul satisfacției de lifestyle, satisfacției relațiilor pe care le cultivăm, a raportului de împlinire pe care îl avem între instanțele diferite ale vieții noastre în sfera profesională, sfera corporală, sfera socială. Și atunci, dacă ne referim la sănătate în sens holistic, sigur că trebuie să accesăm și să adresăm toate aceste paliere de discuție.”

În completare, Matei oferă o definiție asemănătoare, așa cum e redată chiar de Organizația Mondială a Sănătății.

”Sănătatea este definită ca un echilibru între minte, corp și relații, așa cum menționează Organizația Mondială a Sănătății. Degeaba ești tu sănătos fizic, dacă nu ești sănătos mintal sau dacă relațiile din viața ta nu sunt în regulă, pentru că una o impactează întotdeauna pe cealaltă. Știi care este definiția unui om sănătos? Un om insuficient investigat.”

Sportul ca mentor de reziliență

Dezideratul cel mai bun pe care îl putem avea în relația cu corpul nostru este aceea de a ne crea reziliență: reziliență corporală, reziliență emoțională, reziliență mentală, menționează Cori.

”Pentru mine, sportul a fost un mentor de reziliență. Cred că sportul este un foarte bun partener de învățare pentru că în primul rând îți antrenează mintea să faci lucruri grele și te ajută extraordinar de mult în momentul în care vrei să ieși din prea mult cap, unde toată viața noastră este de la umeri în sus. Sportul este un foarte bun conector cu corpul atunci când este făcut în mod echilibrat. Pe mine sportul m-a învățat să îmi respect corpul care evoluează pornind de la antrenamente foarte grele în tinerețe, până la multă înțelegere și blândețe față de limitările pe care un corp care îmbătrânește le are inevitabil.”

Ce îi afectează pe români

Principalele provocări de sănătate mintală pentru români sunt somnul de slabă calitate, dezechilibrul muncă-viață personală și alimentația, conform unui studiu recent, după cum ne spune Matei.

”Nu cred că există un echilibru între viața profesională și cea personală. Cred că ar trebui să fie un mix între cele două, ori n-ai cum că nu duci două vieți diferite. Nu știm când să ne scoatem din priză, nu știm ce să facem când ne-am scos din priză, nu știm ce ne face bine și ce ne face rău.”

Cori completează lista factorilor care pot afecta calitatea somnului, pe lângă alimentație greșită, lucratul cu laptopul în brațe sau activități intense înainte de somn.

În România, lipsa de activitate fizică este o preocupare majoră: ”suntem totuși pe ultimul loc în Europa la capitolul activitate fizică.” O altă problemă menționată de Cori este și relaxarea preferată a românilor, și anume statul la seriale, ceea ce afectează calitatea somnului. Mai mult, clientele române ale trainer-ului au o durată medie de somn de 5,5 ore, ceea ce este larg insuficient.

Cum scăpăm de presiunea unei zile grele?

Matei propune umătorul scenariu și sugerează și alte modalități de a scutura o zi grea din mintea noastră, una care să nu implice lucruri nocive:

”Gândiți-vă că de-a lungul unei zile acumulăm tot felul de lucruri într-un container cu stres. Ce-a zis șeful, mail-urile alea, proiectul pe care lucrez, problemele de sănătate, o ceartă cu mama Toate lucrurile astea se adaugă, se adună în containerul nostru cu stres. Și la sfârșitul zilei noi simțim nevoia să depresurizăm un pic container-ul ăsta. Și o facem cu un pahar de vin, cu un burger, Netflix, că merităm. Sau putem să avem varianta aia sănătoasă de coping, care este prin sport, care este prin terapie, care este prin ieșit afară, plimbat, vorbit cu prietenii, discutat despre ce ni s-a întâmplat, ventilat.”

Conceptul de pauză activă

Matei și Cori aduc în vedere importanța întreruperilor active, cum ar fi pauzele de exerciții, ca parte dintr-o rutină a sănătății.

”După calupuri de câte 90 de minute de lucru intens, te ridici, te duci la yoga, faci un pic de streching, faci niște exerciții de respirație și într-adevăr, am văzut acest gen de disciplină la toți fondatorii de startup-uri de succes. Acolo există această cultură a lucrului cu corpul. Dacă ne uităm la calendarele marilor CEO din State, o să vedem în fiecare zi că există un calup dedicat sportului. Toată lumea are acest obicei de a face mișcare cu intenție și cred că asta este o diferență foarte importantă.”

Matei menționează și pauzele pentru minte, înglobate sub un concept denumit mental fitness: o dată la 3 ore, să-și ia 3-4 minute, în care să revină cu atenția către corpul lor.

”Atenție către cum se mișcă abdomenul, pe inspir și pe expir, către cum este apa cu care mă spăl pe mâini, ce miros are săpunul, ce texturi are prosopul cu care mă șterg. Nu trebuie să inventez un exercițiu. Pot să mă folosesc de ceea ce fac în momentele respective, pentru că prin aducerea minții în prezent, eu o iau de unde din viitor și o aduc în prezent și ea pleacă din nou în viitor și o aduc în prezent. Ce fac astfel? Lucrez mușchiul ăsta al minții, îl lucrez în așa fel încât de câte ori am nevoie să-mi țin mintea în prezent să o pot face mai ușor. Și asta mă ajută anxietate și atacurile de panică, care înseamnă o minte fugită în viitor și blocată acolo. Dacă antrenăm mușchiul minții, putem fi cât mai des și cât mai ușor în prezent. Astfel, putem face lucruri miraculoase cu sănătatea mintală și relațională.”

Sănătate în antreprenoriat

Antreprenoriatul peste ocean a învățat-o pe Cori să se oprească din muncă la ora 18:00. Și a mai învățat din terapie să compartimenteze.

”Adică de la ora X la ora Y, în anumite zile mă gândesc la problemele de muncă, de la ora X la ora Y, în alte zile mă gândesc la alte aspecte ale vieții noastre și este o igienă mentală foarte bună. E ca atunci când antrenezi un cățel să nu facă pipi în sufragerie. Exact la fel antrenăm și mintea. Va fi nevoie să vă ziceți de foarte multe NU, nu face asta.”

Antreprenoriatul în cuplu este o provocare constantă, așa cum ne descrie chiar Matei care a fondat centrul Eka alături și de partenera de viață.

”Am auzit la multă lume treaba asta cum că n-ar fi în regulă să construiești un business cu partenerul de viață. Este 100% adevărat. Nu construiți niciodată un business cu partenerul de viață, vă zice un om care încă trece prin asta. Încă n-am scăpat nici de business, nici de partenerul de viață, dar pare că ambele se clatină. Sfatul meu pentru voi ar fi să nu faceți niciodată treaba asta pentru simplul motiv că oricum nu există acel echilibru între cele două vieți, că tu ești în aceeași viață. Și suntem doi oameni care lucrează cu sănătatea mântală a celorlalți oameni și asta poate că ne ajută, că avem multe instrumente de acolo, dar chiar și așa, cât om fi noi de educați pe subiect, vă dau cuvântul meu de noare că e al naibii de greu.”

Dificultăți în antreprenoriat

Cori începe discuția despre parcursul ei antreprenorial astfel:

”M-a dat viața de pământ până n-am mai avut de-ales.”

”Ce m-a ajutat foarte mult a fost curajul de a avea încredere în mine. Am trecut prin criza financiară din 2008, am trecut prin COVID, cumva nu știu ce ar mai putea să mai vină ca să mă mai destabilizeze. Am ajuns în America cu două valize și cu această încredere în propria mea capacitate de a rezista, am reușit să creez un business acolo și să continui business-ul din România. Eu, acum folosesc 10 tool-uri de AI în viața mea de zi cu zi profesională, ca să nu mai am nevoie de doi asistenți și un copywriter, de exemplu. Brusc mi-a scăzut cheltuiala pe salarii și stresul de organizat echipe cu 30% pentru că dacă folosim toate aceste resurse în mod inteligent, putem face lucruri magice ca antreprenori, tool-uri de analiză, analiză financiară, tool-uri de creare de conținut, tool-uri de orice există în acest moment și le putem folosi în folosul nostru și al business-urilor noastre. Și asta sigur că modifică foarte mult și presiunea pusă pe cultura organizațională pe care o creștem în companiile noastre, pentru că automat nu mai stai să faci bătut la cap pe diverse departamente, pentru că totul se poate automatiza.”

Pentru Matei, principala provocare este să găsească oamenii care să simtă și să gândească așa ca ei. Pe lângă asta, vin pe un teren neexplorat, așa că misiunea lor e cu atât mai grea.

”Noi, la centrul EKA, pe lângă psihoterapie, venim cu foarte multe terapii de care mai puțină lumea a auzit, cum ar fi mental fitness, focusing, constelații. O mare provocare pentru noi este să reușim să le explicăm oamenilor ce facem. România este o piață tânără, absolut virgină la capitolul terapie, astfel este un efort uriaș de educare. Mai ales pentru că este și plin de oameni în piață care au făcut un curs de 2 zile pe Udemy și și-au pus acolo că sunt coach, după 4 ore de curs, pe care nici pe-ale anu le-a urmărit complet. Ți se umflă așa niște vene pe gât și pe tâmple, n-ai cum să nu te sufoci, că e plin de oameni care strică piața făcând treaba asta.”

Teama în business

Matei: ”mi-e teamă că sunt șanse să nu pot s-o duc până la capăt. Să nu clachez eu înainte să o aduc la mal.”

Cori: ”pierdem extrem de multă energie pe chestii de procedură care ar trebui să fie super simple. Asta pe mine asta mă sperie ca antreprenor în România. Pe mine m-a ajutat să realizez care este minimul necesar. Ce facem când se termină?”


Întreaga discuție poate fi urmărită în video-ul de mai jos.

Puteți urmări toate video-urile de la eveniment aici.