The Recursive a lansat a doua ediție a raportului său State of AI in CEE. Raportul explorează peste 1.350 de startup-uri AI, scaleup-uri (companii în creștere), investitori și alți actori din ecosistemul Europei Centrale și de Est (CEE) și analizează finanțarea, specializarea industrială, tehnologică și reglementările.
„State of AI in CEE este cel mai amplu raport dedicat exclusiv dezvoltării AI-ului în CEE. Pe măsură ce continuă să crească, este încurajator să vedem cum țările colaborează pentru a stimula inovația. Prin cercetările și analizele noastre, am subliniat punctele forte și provocările regiunii - ce funcționează bine și ce necesită îmbunătățiri”, a spus Elena Ghiniță, editor la The Recursive și autoarea principală al raportului.
În 2024, ecosistemul românesc de inovație în AI a fost condus de o rundă de finanțare de 55.2 milioane de euro a FintechOS. Suma investițiilor strânse până acum este cu 28 milioane de euro mai mică decât în 2023, dar poate să depășească această valoare. Alte runde notabile sunt runda seed (investiție de început) de 2.8 milioane de euro a FilmChain și runda pre-seed (investiție inițială) de 1.8 milioane de euro a Genezio.
Finanțări VC abundente în Europa Centrală și de Est
În prezent, există aproximativ 30 de firme VC a căror teză de investiție se concentrează pe investiții în CEE, inclusiv jucători regionali tradiționali, cum ar fi Digital East Fund, Credo Ventures, OTB Ventures, EBRD VC, Endeavor Catalyst și 500 Emerging Europe, dar și firme care au pornit din Bulgaria, Polonia, România, Ungaria și, cu cel de-al doilea sau al treilea fond, se extind acum internațional.
În Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Republica Cehă, s-au lansat fonduri noi, care insumează aproape un miliard de euro, la care se adaugă încă jumătate de miliard de euro pe care Bulgaria plănuiește să îl aloce VC-urilor locale anul viitor.
Investițiile în AI din CEE rămân rezistente în 2024
Studiul estimează că de la începutul lui 2021 până în septembrie 2024, au fost investite 5 miliarde de euro în companii de AI din CEE. Deși piața de investiții de risc din CEE a încetinit în ultimul an, investițiile par să fie pe drumul cel bun, cu 593 milioane de euro la sfârșitul lui august, cu cel puțin încă 55 milioane până în prezent, având șanse mari să egaleze cei 850 milioane de euro din 2023.
Polonia, Grecia și Croația conduc în ceea ce privesc finanțările atrase anul acesta cu peste 75% din totalul finanțărilor pentru IA din regiune.
Orientarea spre AI, verticală în CEE
În tendința globală spre verticala de AI, apar primele semne de specializare a ecosistemului CEE în soluții orientate pe industrii, unde companiile axate pe producția media cu AI au strâns peste 120 milioane de euro în 2024.
Acest lucru s-a datorat în mare parte rundelor de finanțare a trei companii: Eleven Labs, Colossyan și Creatopy. În același timp, în sectorul sănătății se observă o sumă similară de 120 milioane de euro strânsă, dar de aproximativ 40 de companii, majoritatea fiind în fazele pre-seed și seed.
În sondajul realizat de The Recursive cu investitorii, aceștia afirmă că cele mai mari oportunități pentru AI vor fi în sectorul de sănătate, în securitatea cibernetică și în sectorul financiar.
De ce CEE poate fi alegerea bună pentru startup-ul tău
Deși poveștile de succes cresc și interesul investitorilor este mare, dezvoltarea de startup-uri de calitate se creează în urma capitalului de risc disponibil.
Acest lucru se întâmplă pentru că tot mai multe firme VC din CEE investesc în fondatori din diaspora sau chiar în afaceri din afara tezei de investiție inițiale. Pentru a reduce asta, CEE trebuie să se concentreze pe atragerea resurselor globale și a rețelelor, un obiectiv care, din păcate, rămâne sub-prioritizat de majoritatea guvernelor.