Bitdefender are peste 2.000 de oameni la nivel global angajați, dintre care 10% în Statele Unite, în timp ce România rămâne țara unde angajează cei mai mulți, considerând Bucureștiul cartierul general al companiei.

Bitdefender la NASDAQ

Bitdefender a aplicat cu dosarul în decembrie 2021 cu intenția de a se lista public la bursa NASDAQ din Statele Unite. Până acum însă compania nu a făcut acest pas, pe fondul direcțiilor din piață care nu au fost favorabile noilor companii care ar urma să se listeze.

"Suntem în 2024 și nu ne-a ieșit. Nu ne-am schimbat gândurile, dar mediul nu a fost favorabil, investitorii nu au fost favorabili nici ei, au fost închiși la ideea de a investi în noi companii de tehnologie și s-au dus spre companii existente în așteptarea reașezării pieței", a declarat Florin Talpeș.

Cum s-au văzut mișcările din piața de IT și disponibilizările

Ultimii ani au marcat numeroase disponibilizări anunțate de către companiile de IT de la nivel global. Conform lui Florin Talpeș, Bitdefender a continuat să recruteze și să aibă un focus pe reskilling-ul angajaților, inclusiv în contextul AI. "Programele legate de inteligența artificială se desfășoară de câțiva ani. Avem o echipă de cercetare în domeniu de 6 ani", spune Talpeș.

În privința tendințelor din piață, Talpeș spune că atunci când vorbim de companiile deja listate la bursă, investitorii sunt sensibili la veștile negative.

"Când toată lumea recunoaște că e o perioadă proastă, cum a fost 2023, fereastra de timp în care dacă faci ceva ce într-o vreme bună arată rău, acum nu mai arată astfel, pare comun lucrul acela, cum sunt disponibilizările", menționează CEO-ul Bitdefender.

"Ce am văzut în 2023 a fost că firme mari de pe bursă au profitat de acel an pentru a face resetări pe care nu le-ar fi făcut în vremuri senine, pentru că ar fi citite de investitori ca semne negative, așa că impactul negativ s-a pierdut. S-a suprapus și cu noul val de AI, care a crescut productivitatea și a dus la faptul că unele lucruri pot fi făcute cu mai puține persoane", explică CEO-ul companiei.

Noi achiziții și perspective din piață

Bitdefender pregătește și alte achiziții de companii, dar și investiții. Astfel, în vara lui 2023 firma a anunțat achiziția companiei Horangi din Singapore. Dar achizițiile fac parte din strategia Bitdefender.

"Noi am creat un departament de M&A - Corporate Development. Suntem activi pe partea de achiziții", spune Talpeș. Astfel, acest departament urmărește constant ce achiziții pot fi făcute.

De asemenea, Bitdefender are și Voyager Ventures, un vehicul de investiții în startup-uri în mare parte europene din această zonă de securitate cibernetică. "E un instrument care ajută să se nască firme de cybersecurity din startup-uri early stage. Nu facem publice aceste investiții, dar deja sunt mai multe rulate acolo și sunt la o dimensiune mică", explică Talpeș.

Pentru cifrele din 2024, la nivel de piață, fondatorul Bitdefender se așteaptă la un an mai stabil, pentru că și companiile au intrat în 2024 mult mai conservator cu așteptările. Dar Bitdefender va continua să crească într-un ritm constant.