Pe Dark Web își croiesc loc și datele noastre pe care hackerii le-au luat prin diverse metode, unele dintre ele vândute ieftin chiar acolo. Ele sunt achizitionate de persoane rău intenționate care vor să lucreze la noi metode de a păcăli lumea și de a face rost de bani sau informații. Așadar, ne învârtim într-un cerc vicios.

Nu vă spunem doar noi aceste lucruri. Pentru că alături de prietenii noștri de la Bitdefender vrem să facem internetul un loc mai sigur.

L-am invitat pe Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting să ne spună ce e Dark Web și de ce este un loc atât de periculos. Nu doar din prisma datelor personale care se regăsesc acolo la vânzare, ci și din cauza activităților ilegale care au loc departe de văzul nostru, al autorităților, al tuturor.

”La suprafață avem internetul obișnuit, pe care noi căutăm tot felul de lucruri la care găsim răspunsuri. Acest internet pe care îl știm noi este accesibil tuturor și este indexabil. Ai motoare de căutare care se plimbă de-a lungul paginilor, le indexează conținutul și apoi îți returnează rezultatul de care ai tu nevoie. Mai există un deep web care face parte din internetul normal, e accesibil oricui, doar că ai nevoie de un nume de utilizator și parolă ca să atingi conținutul respectiv. Urmează partea de dark web, baza acestui iceberg pe care încercăm noi să-l pictăm. Face parte din internetul care nu e accesibil oricui pentru că ai nevoie de software specializat ca să te conectezi acolo”, ne explică Bogdan Botezatu.

Bogdan precizează faptul că, pentru a avea acces în părțile mai întunecate ale internetului, ai nevoie să faci parte dintr-un ”cerc al încrederii”, să ai un cont activ și să cunoști persoanele potrivite care te pot invita să intri în acea lume.

Iată principalele informații pe care le afli din clipul de mai sus. Nu uita să dai un share acestui material și să te protejezi pe internet oricât de mare ar fi curiozitatea de a explora partea sa întunecată.

Internetul, un iceberg

  • Internetul pe care îl folosim zi de zi este doar vârful icebergului, fiind ușor accesibil și indexat de motoare de căutare.
  • Pe de altă parte, Deep Web include site-uri care necesită autentificare, precum forumuri sau rețele sociale.
  • Mai departe, Dark Web este situat la baza acestui iceberg.
  • Bogdan Botezatu explică diferențele dintre internetul obișnuit, Deep Web și Dark Web, subliniind că Dark Web este accesibil doar cu software specializat precum Tor Browser și nu are motoare de căutare.
  • Accesul la Dark Web necesită nu doar tehnologie specifică, ci și aprobarea din partea unor comunități închise.
  • Dark Web este un mediu în care oferta și cererea pentru bunuri și servicii interzise se întâlnesc. Bunuri precum coarne de rinocer sau bani falși sunt disponibile acolo și sunt plătite adesea cu criptomonedă.

Cum ajung datele noastre pe Dark Web

  • Însă, Dark Web nu este populat doar de indivizi rău intenționați; există și autorități sau companii de securitate care monitorizează activitățile.
  • Datele personale ajung adesea pe Dark Web prin campanii de phishing și breșe de date de la companii care nu reușesc să-și protejeze bazele de date.
  • Recuperarea datelor de pe Dark Web este aproape imposibilă, deoarece odată postate, acestea sunt duplicate și distribuite pe multiple canale.
  • Informațiile de card de credit sunt unele dintre cele mai valoroase pe Dark Web, dar și datele medicale sau personale care nu se pot schimba pot avea un impact major.
  • Companiile de securitate colaborează cu poliția pentru a investiga și închide piețele ilegale de pe Dark Web, exemplu fiind un market din Finlanda specializat pe narcotice.
  • Bogdan Botezatu ne recomandă să evităm Dark Web și să ne protejăm datele personale prin metode precum utilizarea alertelor pentru detectarea folosirii neautorizate a datelor și implementarea unei soluții de protecție cibernetică.
  • Astfel de măsuri pot ajuta la minimizarea vulnerabilităților.