Honor Magic V3 e un telefon spectaculos. Uită de faptul că e scump, uită de preț și pentru un moment entuziasmează-te. Telefoanele nu sunt perfecte, dar astăzi avem ecrane care se îndoaie. Și care funcționează!
Honor Magic V3 e cel mai bun pliabil de pe piață în momentul de față. Are minusurile sale, dar este o performanță de inginerie și design. Telefonul are 9,2 milimetri grosime în modul normal și 4,35 milimetri atunci când este întins. Extrem de subțire, el nu se simte ca un telefon incomod față de Honor Magic 6 Pro de niciun fel. E mai greu, are 226 de grame, dar anterior am avut un Nubia Z60 Ultra care era la fel de greu. Dacă Samsung nu reușește să facă un pliabil care să arate obișnuit, Honor Magic V3 se maschează extraordinar într-un telefon normal. Nici nu știi ce te așteaptă atunici când îl iei în mână.
Personal mi s-a părut un telefon mai ușor de folosit decât Magic 6 Pro, pentru că marginile ecranului nu sunt atât de curbate precum la flagship-ul obișnuit al Honor, margine ce-mi provoacă probleme de tastare de multe ori. Nu mi s-a părut greu de folosit în pat, în mașină sau pe stradă.
Limitele pliabilelor încep însă să fie atinse.
Pentru că mai subțire decât atât e foarte dificil, uitați-vă și la prezentarea pentru Huawei Mate XT a lui Florin Cașotă și veți vedea că devine fizic imposibil.
Specificații tehnice Honor Magic V3
Honor Magic V3 a venit târzior la noi în țară și poate fi cumpărat și acum. Cumperi un flagship, dar care va avea în curând specificațiile de top de anul trecut. Însă în folosirea sa zilnică, pentru că l-am folosit ca telefon principal timp de 5 zile, nu a fost cu nimic mai prejos decât Magic 6 Pro. Are un procesor Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB de RAM și 512 GB de stocare. Ce am făcut cu Magic 6 Pro am făcut și cu Magic V3 - am navigat pe internet, am citit știrile, m-am uitat pe YouTube și am jucat Real Racing 3. Niciunul din aceste taskuri nu a fost îndeplinit cu dificultate și, mai ales, nu s-a încălzit puternic. Ce vrei de fapt de la un pliabil e să ai un telefon normal, fără compromisuri, iar V3 este fix acest lucru.
Ecranul standard are 6.43 inci și o rezoluție 2376 pe 1060 de pixeli, iar acesta se bate la luminozitate și calitate cu cel de pe flagship-ul tradițional pe care-l apreciez pentru calitatea culorilor, dar și pentru faptul că m-am obișnuit să îl adaptez seara prin tehnologia PWM Dimming ca să nu mă obosească. Ecranul mare, cel de 7,92 inci are aceeași orientare păguboasă ca la celelalte pliabile, în sensul că e cumva prea pătrat pentru majoritatea conținutului online și nu te bucuri cu adevărat de toată suprafață în conținutul media. Ecranul mare nu are o crevasă evidentă și nu se simte extrem de plasticos la atingere, deși e natural să fie diferit față de cel obișnuit.
Unde-și arată puterea este în aplicații de productivitate, la citit conținut online, poate chiar în anumite jocuri. Bateria are 5.150 de miliamperi și aici e un călcâi al lui Ahile, pentru că în principiu vei avea cam o zi de baterie, dar e bine să ai și încărcătorul cu tine. 66 de wați pe fir, 50 de wați wireless - asta e bine, se încarcă rapid. Dar pentru un om care folosește WiFi destul de puțin și se bazează pe 4G/5G, telefonul riscă să aibă nevoie de încărcare chiar și după-amiaza după o zi intensă.
Totuși s-au făcut anumite compromisuri față de variantele de top care se văd dacă ai un ochi format. Pentru cei care ar alege acest telefon nu este o diferență enormă, dar pentru cei care se uită cu atenție la ce e mai bun lucrurile acestea se văd.
Camerele sunt mai slabe ca la modelul de top
O diferență clară e în zona de camere, unde Honor Magic 6 Pro e unul dintre cele mai bune de pe piață. Și deși logica ar fi fost ca ambele telefoane să aibă măcar aceleași specificații aici, sunt diferențe între ele. Magic 6 Pro vine cu o principală de 50 de megapixeli wide, cu F/1.4 - 2.0, variabil, în timp ce pe V3 avem un 50 de megapixeli cu f/1.6 fix. Și camerele periscope de zoom sunt diferite, pe când pe Magic 6 avem 180 de megapixeli cu f/2.6, V3 rămâne la 50 de megapixeli cu f/3.0. Camera ultrawide e diferită și ea, 50 de megapixeli pe 6 Pro și 40 de megapixeli cu f/2.2 pe V3.
Pliabilul are două camere de selfie identice, adică 20 de megapixeli cu f/2.2, în timp ce 6 Pro are una de 50 de megapixeli cu un senzor Time of Flight 3D pentru adâncime.
Cifre, specificații, cum se văd în realitate? La prima vedere nu sunt diferențe mari, dar dacă te chinui le vei descoperi. Magic 6 Pro face imaginile mai clare, blur-ul mai bine evidențiat, chiar și în zoom vei vedea detalii mult mai bine conturate, pe când V3 e o cameră foarte bună, dar cu limitări față de fratele său obișnui când vine vorba de imagini în lumină scăzută, selfie cu blur de calitate și zoom mai precis.
Cum spuneam, V3 nu e un telefon prost la camere, dar pentru cei interesați de un dispozitiv de tip camera phone, nu e alegerea potrivită. Magic V3 are lucruri bune cam din toate aspectele, dar nu la nivel excepțional.
Sistemul de operare și optimizare
Ți-e frică de sistemul de operare de pe un dispozitiv pliabil, nu-i așa? Dacă nu toate aplicațiile vor merge cum trebuie? Dacă unele se vor bloca? Pe V3 ai un Android 14 - MagicOS 8.0.1. care are câteva mici îmbunătățiri aduse de Honor.
Per total experiența a fost una fluidă, cu unele aspecte de care trebuie să ții cont. Trecerea de pe un ecran pe altul e fluidă și nu mi s-a blocat vreodată, în nicio aplicație, doar că nu toate arată așa cum ai dori pe ecranul mare.
Încep cu browsingul. E un dispozitiv mobil, deci paginile se deschid în formă mobilă. Și, surprinzător, asta nu e alegerea ideală. Când ești pe ecranul mare, mai bine dai browserul în Desktop Mode pentru a citi mai ușor. Asta e complicat uneori și mi-ar plăcea ca unele aspecte să fie automatizate de către Honor, dar și de alți producători.
Aplicațiile de productivitate funcționează bine, tastatura este împărțită pe jumătate de ecran și deși nu e cea mai confortabilă, nu e un chin să tastezi pe ecranul mare. Poți fotografia și cu ecranul mare deschis și pe cel mic, iar în documente lucrurile arată impecabil și full screen.
Jocurile nu sunt toate extraordinar de bine optimizate. Iau exemplul Real Racing 3 care e jocul meu favorit și care nu reușește să se adapteze la tot ecranul. Nu e o problemă Honor, că și pe Samsung făcea la fel, dar alte jocuri precum Fortnite sau Asphalt se vor vedea excelent pe ecranul mare și ai controale mai ușoare.
O suită de aplicații sociale nu sunt încă ideală pentru forma ecranului. Instagram a fost optimizat, se vede mare, nu doar pe un ciot, iar TikTok încearcă să-ți ocupe tot ecranul pe cât posibil. La fel ca și la browsing, aș simți nevoia unor aplicații mai adaptate formei ecranului, dar pentru că nu sunt atât de multe pliabile nu merită așa mult.
La fel când vine vorba și de filme sau YouTube. Vezi conținutul mai mare, dar cu un spațiu negru enorm sus și jos, pentru că forma nu e adaptată ideal. Mai degrabă la trifoldul Huawei XT am văzut o formă optimă pentru acest lucru.
Alte minusuri sunt cele de integrare comparativ cu Samsung. Honor funcționează bine cu alte dispozitive Honor, se poate face transfer de fișiere ușor, dar mi-ar plăcea un mod desktop util pentru dispozitivele pliabile.
Pentru cine e Honor Magic V3?
Telefonul ăsta costă 9.000 de lei. Știi ce, un iPhone 16 Pro Max se duce cam tot acolo, un Samsung S24 Ultra în versiunile sale de top se duce tot în zona aceea. E un dispozitiv într-o categorie limitată, dar e pentru cei care vor să aibă un telefon absolut normal 90% din timp și unul pentru conținut multimedia, tabele Excel și citit știrile în restul de 10%. E o victorie a tehnologiei, pentru că e atât de subțire și ușor, pentru că spre deosebire de alți producători Honor a arătat cum poate arăta un pliabil pe care să vrem să-l folosim cu toții.
Aș da banii ăștia? Honor aproape că m-a convins.