Suprimarea Verificatorilor de conținut digital
La ce vă așteptați?! În definitiv, Mark Zuckerberg este cetățean american!
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
De la data alegerii președintelui Donald Trump în noiembrie 2024, donațiile în bani primite de acesta în ceea ce se numește „Inaugural Fund” (fondul inaugural) au continuat să fie virate de toți cei care se așteaptă să primească favoruri sau în semn de ispășire pentru comportamente care nu l-au favorizat pe noul președinte sau dimpotrivă, au profitat regimului democrat din Statele Unite.
Până la începutul anului, peste 200 de milioane de dolari americani erau deja colectați, din care Jeff Bezos (CEO Amazon), Sam Altman (CEO OpenAI) și Mark Zuckerberg (CEO Meta) au contribuit cu un milion de dolari, alături de alte companii precum Ford care a donat autovehicule în valoare de un milion de dolari.
„Everybody wants to be my friend!!!” (Toți vor să îmi fie prieteni) a declarat Donald Trump pe 19 decembrie 2024 pe platforma de social media „Truth Social” administrată de propria lui companie de tehnologie (Trump Media & Technology Group).
În videoclipul de cinci minute în care Zuckerberg anunță „sfârșitul verificatorilor de fapte” (fact-checkers), acesta poartă un ceas de 900.000 de dolari.
Verificarea faptelor (fact checking) este conform Wikipedia, procesul de verificare a acurateței informațiilor și declarațiilor publicate de utilizatori o rețea socială, procedura desfășurată înainte sau după ce textul sau conținutul este publicat sau difuzat.
Conform Regulamentului European „Data Services Act” sau „DSA”, verificatorii faptelor sunt organizații externe față de compania proprietar si administrator al unei platforme informație sau a unei rețele sociale pe internet, care auditează acuratețea conținutului și care detectează și corectează conținutul care poate afecta utilizatorii așa cum este cazul dezinformării, fake news, sau a textelor sau videoclipurilor înșelătoare. Iar verificatorii pot fi oameni, sau sisteme automate de inteligenta artificiala bazate pe algoritmi. Înțelegem ca Meta utilizează ambele tipuri de verificatori, așadar înțelegem ca mesajul transmis de CEO se refera la restricționarea verificatorilor în general.
Fondatorul Facebook relatează că verificatorii de conținut au prejudicii politice și comit greșeli, cenzurează numai 1% din conținutul publicat pe Facebook, Threads și Instagram, ceea ce înseamnă ca milioane de oameni sunt afectați de acești „auditori de conținut”, să le spunem, printr-un exces de cenzura care nu se mai înscrie în principiul de bază al platformei care este libertatea de expresie. Așadar nu oamenii sunt naivi și mincinoși iar unii dintre ei caută în general numai să dezbine și să destabilizeze, ci verificatorii sunt problema.
În continuare, Zuckerberg arată că programul de verificare a faptelor care a fost lansat în cadrul grupului Meta în anul 2016, care s-a extins între 2017 si 2020 la peste 80 de organizații din toate lumea și care cuprindea peste 60 de limbi, este un eșec.
Platforma „X” controlată de Elon Musk reprezintă noul model de urmat de către Zuckerberg pentru platformele din grupul Meta: utilizatorii vor stabili prin comentarii denumite „community notes” care ar putea fi traduse prin formula „interventiile comunității”, la conținutul publicat, dacă este credibil sau nu, ori dacă sunt influențați de respectivul text, imagine sau videoclip.
Astfel, politicile Meta vor fi mult mai permisive din punct de vedere al mesajului transmis de utilizatori, totul sub auspiciile conceptului care astăzi a devenit abstract – libertatea de expresie. Vor reacționa numai dacă sunt dovedite încălcări majore ale politicilor interne și ale legii, dar încălcările minore, vor fi gestionate numai ca urmare a unei sesizări.
Mark Zuckerberg nu a oferit o definiție a ceea ce constituie „încălcare majoră” sau „încălcare minoră” și nici nu a oferit exemple în acest sens, dar ne așteptăm ca în forma actualizată a politicilor Meta, aceste cazuri să fie clasificate și definite în detaliu.
Problema încurajării acestui tip de interacțiune online în condițiile actualei realități sociale, unde contradicția reprezintă principalul mod de a aborda regulile sociale, cutumele tradiționale sau chiar o simpla afirmație sau orice idee primită din exterior, reprezintă un pas în plus către dezinformare, incertitudine și nedemocratizare.
Libertatea de expresie nu (mai) este altceva decât formarea unei opoziții. De cele mai multe ori, simpla contestare a unui fapt, este o atitudine suficientă pentru a atrage susținători ai negației, ai opozanților de obicei, a conspiraționiștilor care prin definiție nu sunt de acord niciodată cu nimic.
Iar afirmația care ne-a atras în mod particular atenția este aceea că aceste sisteme sunt complexe și nu vor fi niciodată perfecte urmând ca Meta să pivoteze către simplificarea acestora. Iar simplificarea sistemelor înseamnă, conform lui Zuckerberg, suprimarea regulilor și flexibilizarea politicilor de conformitate ale Facebook, Threads și Instagram.
Drept urmare, a venit momentul răzbunării pentru Zuckerberg împotriva fostei administrații care l-a citat în fața Senatului American în februarie 2024 după ce în anul 2018 a fost nevoit să se scuze public pentru modul de gestionare al rețelelor pe care le controlează, în cadrul unei audieri care anunța supunerea totală a algoritmilor în fața idealurilor democratice americane.