Cele mai interesante lucruri pe care le-am scris pe start-up.ro între 17 – 23 februarie 2025

Românii de la Bible Chat primesc 14 milioane de dolari investiție

Mind your Business 2025 - de ce superputeri are nevoie antreprenorul român

Venture in Eastern Europe Report 2024: ”Există o lipsă de 300 de miliarde de euro în investiții în Europa, majoritatea provenind din surse externe”

Microsoft creează procesorul cuantic ce poate avea răspunsurile pentru viitorul omenirii

Ilinca Păun: “Education is the cornerstone of empowerment”

Siguranța datelor din femtech ca risc de stigmatizare, șantaj sau abuz emoțional

REVIEW - Huawei Mate X6 - nu e doar un telefon pliabil, ci o cameră foto bună

Conflicte în femtech: cui îi pasă când a avut ultima mentruație utilizatoarea unei aplicații?

Sindromul Impostorului: Ce este și cum poate duce la burnout?

Unfrosen, compania care a ajutat brandurile să vândă stocuri outlet de 4 milioane de euro

AMBIȚIA SE ÎNVAȚĂ. Cum ajungi să gândești antreprenoriatul la scară globală

Morphosis Capital: ”Cel mai important lucru într-o afacere în scalare este cash flow-ul”

Jumătate de milion de euro pentru o echipă de la Innovation Labs 2025. Înscrieri deschise pentru hackathonul din 8-9 martie

Restaurantul virtual pentru câini: Drooler ajunge la primele 1.000 de porții livrate

Review Trust Torix wireless, Redex+ și Fayzo

REVIEW Kingdom Come: Deliverance 2 - material de Game of The Year

REVIEW Huawei FreeBuds 4 Pro - căștile aproape de perfecțiune?

Review Captain America: A Brave New World - Insuficiență de roșu

Nu putem acoperi toate știrile din domeniu, nici nu ne propunem. Din acest motiv, vă oferim un nou format, mai simplu, mai eficient, care se întoarce la originile jurnalismului: știrea de coloană. Aceasta este numărul 19 al acestui rezumat săptămânal.

BCR oferă antreprenorilor soluții de facturare prin integrarea cu cu EasyBill

BCR semnează un parteneriat cu EasyBill oferind antreprenorilor soluții digitale complete pentru facturare, inclusiv integrarea cu ANAF E-Factura și gestiune financiară.

Antreprenorii și microîntreprinderile pot accesa direct din George o soluție completă pentru emiterea, livrarea și încasarea facturilor, care îi ajută să administreze mai simplu relația cu clienții și furnizorii, să gestioneze stocurile și să aibă vizibilitate completă asupra fluxului de numerar prin rapoarte specifice. În plus, pentru integrarea cu ANAF E-Factura, EasyBill oferă atât trimiterea automată, cât și manuală a facturilor, asigurând conformitate și eficiență maximă.

Antreprenorii care au cont George pentru afacerea ta beneficiază de un avantaj exclusiv, cu un an de utilizare gratuită a abonamentului Smart EasyBill, perioadă care este urmată de un discount permanent de 20% față de prețul de listă al abonamentului, pe întreaga durată a contractului.

Pachete speciale Easy Bill:

  • Esențial EasyBill. Complet gratuit, pentru un utilizator, cu număr nelimitat de clienți și trei facturi lunare gratuite. Asigură integrare cu sistemul e-Factura și posibilitate de stocare a documentelor până la 1GB.
  • Smart EasyBill. Abonament pentru un utilizator, cu număr nelimitat de clienți și trei facturi lunare gratuite. Asigură integrare cu sistemul e-Factura și posibilitate de stocare a documentelor până la 1GB. În plus, oferă posibilitatea integrării cu softuri de contabilitate, plăți prin Open Banking, notificări automate prin email și SMS, dar și un nivel de securitate avansat.
  • Complet EasyBill. Soluția all-in-one pentru companii, include gestionarea mai multor firme, facturi recurente, plăți rapide și acceptarea plăților prin card, plus 10GB spațiu de stocare a documentelor și suport telefonic pentru clienți.

OVES Enterprise: AI, prioritate strategică pentru securitatea națională a României

În timp ce Statele Unite alocă 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale ca prioritate strategică de securitate națională, iar Uniunea Europeană mobilizează 200 de miliarde de euro prin inițiativa InvestAI, România nu are încă un plan concret pentru integrarea AI în infrastructura sa critică.

Iar fără o strategie clară și fără mecanisme de implementare eficiente, România riscă să rămână dependentă de soluții externe, fără a-și dezvolta propriile capacități în acest domeniu esențial, consideră reprezentații OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluții software complexe și inovații AI destinate industriilor aerospațiale, de apărare și de securitate cibernetică.

Pentru ca România să rămână competitivă și să își protejeze securitatea, OVES Enterprise propune câteva direcții esențiale de acțiune:

  • Crearea unui mecanism clar de colaborare între stat și companiile din domeniul AI, care să permită testarea și implementarea rapidă a soluțiilor inovatoare;
  • Finanțarea cercetării și dezvoltării AI, inclusiv prin susținerea companiilor care creează soluții utilizabile în securitatea națională;
  • Standardizare și reglementare clară, astfel încât AI să poată fi evaluat, testat și adoptat eficient în infrastructura statului;
  • Construirea unei infrastructuri dedicate AI, inclusiv centre de date naționale, alimentate cu energie verde.

ROCA Industry, investiții de 6,5 mil. euro în Republica Moldova

ROCA Industry, primul holding românesc specializat în segmentul materialelor de construcții, deținut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, anunță investiții totale de peste 6,5 milioane euro realizate în operațiunile din Republica Moldova, de la preluarea Terra Impex de către BICO Industries.

Terra face parte din portofoliul holdingului prin intermediul companiei BICO Industries, deținută direct de ROCA Industry. Grupul BICO a intrat pe piața din Republica Moldova în 2022 prin achiziția producătorilor de plasă din fibră de sticlă Europlas și Terra, care ulterior au fuzionat, formând o entitate consolidată sub brandul Terra. Această fuziune strategică a avut ca obiectiv creșterea capacității de producție, optimizarea operațiunilor și extinderea prezenței regionale a holdingului.

Compania consolidată Terra numără 185 de angajați și și-a extins semnificativ capacitatea de producție la 37 milioane de metri pătrați anual. Obiectivul pentru 2025 vizează mărirea capacitații de producție, pentru a transforma compania într-un pilon de referință la nivel regional.

Fabrica Terra din Vulcănești a trecut prin procese semnificative de modernizare, cu investiții pentru instalarea unui nou echipament de producție tricot, cu o capacitate de 10 milioane de metri pătrați anual, finalizate în 2023. În prezent, compania își exportă produsele în România, Ucraina și țări din spațiul comunitar european, reorientându-și strategic focusul pe piață.

Pentru perioada următoare, Terra va începe în 2025 un amplu proces de digitalizare, care va debuta cu implementarea unui sistem ERP, etapă care va fi urmată de implementarea soluțiilor WMS, MES și APS în perioada 2026-2027, consolidându-și astfel capabilitățile operaționale și poziția pe piața internă și regională.

ROCA Industry deține direct un portofoliu de 5 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), VELTA DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale, rezultat al fuziunii ECO EURO DOORS cu WORKSHOP DOORS).

Agroland Agribusiness, profit net de 2 milioane de lei în 2024

Agroland Agribusiness, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 55,2 milioane de lei în 2024, în scădere cu 3% față de anul precedent. În același timp, EBITDA s-a ridicat la 3,9 milioane de lei, un avans de 46% comparativ cu 2023, iar profitul net a ajuns la 2 milioane de lei, o majorare cu 90%.

În ceea ce privește împărțirea veniturilor Agroland Agribusiness pe categorii, în anul 2024 cea mai mare pondere în cifra de afaceri a avut-o activitatea de trading de cereale, care a înregistrat venituri de 18,8 milioane de lei, în scădere cu 8%, pe fondul micșorării producției agricole. Categoria pesticide a generat venituri de 17,4 milioane de lei, o creștere de 6% față de 2023.

Vânzările de fertilizanți au totalizat 15,4 milioane de lei, în scădere cu 8% în comparație cu anul anterior, ca urmare a reducerii prețurilor acestor produse și a lipsei de lichidități a fermierilor. Semințele input au generat venituri cu 6% mai mari, ridicându-se la 10,3 milioane de lei, pe fondul vânzărilor cerealelor de genetică proprie, lansate de companie în cursul anului 2024. Veniturile din vânzarea de combustibil input au ajuns la 486 de mii de lei, marcând o creștere de 6%.

Agroland Agribusiness va operaționaliza în prima jumătate a acestui an stația de condiționare a semințelor și cerealelor din localitatea Șimian, județul Mehedinți. În prezent, platforma, care include silozuri pentru cereale, împreună cu depozite pentru fertilizanți și combustibil, precum și alte facilități, se află în proces de retehnologizare. Odată finalizată, stația va permite companiei să prelucreze semințele și cerealele, acoperind întregul proces, de la curățarea, uscarea și sortarea acestora, până la tratarea, ambalarea și depozitarea lor.

”La acest moment, anul agricol 2024-2025 are premise favorabile, datorită unui nivel satisfăcător al precipitațiilor. De asemenea, estimările indică o creștere de 7% a producției de cereale din România față de 2024, în timp ce producția de oleaginoase este prognozată să înregistreze un avans semnificativ de 51%”, a spus Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

Limitless Agency, businesss de 6,4 milioane de euro în 2024

Limitless Agency, una dintre principalele agenții de marketing digital de pe piața din România, a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 6.4 milioane de euro (31.938.356,73 RON) în 2024, în creștere cu 51% față de valoarea de 4,25 milioane de euro, înregistrată în anul precedent.

Conform unui raport Emarketer, piața globală de digital marketing a avut un avans de circa 10% în 2024, trend care s-a resimțit și la nivel local și care este estimat că se va menține și în 2025. În plus, datele arată că, la nivel mondial, piața de publicitate va depăși noi borne anul acesta, iar spre sfârșitul anilor 2030 va ajunge la peste 2 trilioane de dolari.

Pe fondul cererii în creștere a soluțiilor de digital marketing, coroborate cu dezvoltarea de noi soluții și diversificarea portofoliului de servicii, Limitless Agency estimează o creștere de 20% a veniturilor în 2025.

Unul dintre factorii cheie care influențează direcțiile viitoare ale companiei este schimbarea comportamentului consumatorilor, care pun tot mai mult accent pe sustenabilitate, servicii personalizate și îmbunătățirea experienței de cumpărare. Totodată, digitalizarea accelerată și incertitudinea economică rămân provocări semnificative pentru anul în curs.

Pentru a face față acestor provocări și a răspunde eficient la nevoile pieței, Limitless Agency își propune să continue investițiile în digitalizare și automatizare, adoptând soluții bazate pe inteligență artificială în marketing, vânzări și operațiuni, cu scopul de a spori productivitatea și eficiența. De asemenea, compania are în plan extinderea portofoliului de produse și servicii, pentru a oferi soluții inovative care să răspundă cerințelor clienților și partenerilor săi.

Limitless Agency gestionează în prezent un portofoliu extins, format din aproximativ 500 de companii, și a administrat în 2024 bugete de marketing digital însumând circa 40 de milioane de euro. Dintre cei mai activi clienți se remarcă cei din industrii precum farmaceutice, IT&C, casă și grădină, și fashion.

Cofetăriile Dulcinella lansează sortimentele Carpați și Dunărea după ce a vândut ciocolată Dubai în valoare de 2 mil. lei în 4 luni

Dulcinella România, rețea românească de cofetării și patiserii cu rădăcini basarabene, are în plan să lanseze în 2025 o nouă linie de produse, inspirate din simboluri ale identității și istoriei românești. Primele două se află deja pe piață: Ciocolata Carpați și Ciocolata Dunărea, care au fost lansate ca reacție la succesul Ciocolatei Dubai, iar așteptările privind vânzările sunt mai mari ca în cazul Ciocolatei Dubai, care a ajuns la o cifră de de peste 2 milioane lei în doar 4 luni.

Noile produse se găsesc deja în cele 19 locații Dulcinella din țară, dar și pe platformele online eMag, Glovo, Tazz și Bold Food. În plus, lanțul de cofetării – patiserii intenționează să vândă

ciocolatele și în marile rețele de magazine. Iar pe lângă piața din România, e vizată și diaspora, Carpați și Dunărea fiind deja ofertată către Marea Britanie, Spania, Franța, Bulgaria, în zonele cu mari comunități de români.

Principalele obiective pentru Dulcinella România în 2025 sunt deschiderea la Târgu Neamț a unei noi fabrici, cu o suprafață de producție de 4.700 mp, și atingerea unei cifre de afaceri de 10

milioane de euro, în creștere cu 30% față de 2024. În acest sens, investițiile se vor ridica la trei milioane de euro, mai mari cu aproape 70% față de 2024.

Anul acesta, Dulcinella are în plan să atingă 50 de locații în țară. În primă fază, extinderea se va face în orașele aflate la o distanță de aproximativ 150 de kilometri de București și pe zona Moldovei, unde infrastructura de producție și distribuție este deja bine dezvoltată.

easySales: venituri de 4,5 milioane de lei în 2024, estimare de creștere cu 35% la final de 2025

Platforma SaaS de management automatizat și centralizare a activităților de eCommerce easySales anunță că a încheiat anul 2024 cu venituri de 4,5 milioane de lei și estimează ca acestea să crească, la finalul acestui an, cu 35%.

Valoarea comenzilor intermediate de easySales a depășit 1,12 miliarde de Euro, până în prezent.

Magazinele care folosesc platforma au generat automat, până în prezent, 16,6 milioane de facturi, 15,8 milioane de AWB-uri, iar numărul produselor listate pe marketplace-uri depășește 50,5 milioane.

În prezent, 25% din echipa easySales este alocată exclusiv piețelor internaționale. Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt primele trei țări care primesc resurse dedicate easySales.

În Polonia, în principal, easySales a integrat marketplace-ul Allegro, care permite acces direct la peste 22 de milioane de cumpărători plonezi.

De asemenea, platforma a integrat și alte marketplace-uri relevante precum Kaufland Pl, Pepita Pl, Pigu marketplace, dar și două platforme majore de comerț electronic, ERP-uri locale și furnizori de logistică.

Piața de eCommerce din România în 2024, între creștere stabilă și adaptare strategică

Analiza anuală MerchantPro Compass, realizată de platforma locală SaaS de eCommerce MerchantPro pe datele înregistrate de magazine online active atât în 2024, cât și în anul precedent, relevă că piața de eCommerce din România a continuat să crească în 2024, cu un avans de peste 8% al valorii comenzilor față de anul precedent. Numărul comenzilor a crescut cu 3%, iar coșul mediu a fost mai mare cu 5,15%, indicând o tendință de creștere a valorii per achiziție.

Dinamica pieței eCommerce pe parcursul anului 2024 a variat semnificativ de la un trimestru la altul.

Pe fondul alegerilor din noiembrie și al incertitudinii economice, ultimul trimestru al anului (octombrie - decembrie) a fost marcat de o creștere mai modestă, de sub 5% a veniturilor și o stagnare (+0,1%) la numărul tranzacțiilor.

Deși sezonul de sărbători debutase cu luna octombrie cu o creștere de 10% la valoare, noiembrie și decembrie au înregistrat o creștere minimă de 4%, respectiv 1%, pe fondul incertitudinii politice și unei scăderi a apetitului de cumpărare, precum și a unei planificări mai atente a bugetelor de către consumatori și retaileri.

Performanța eCommerce-ului în 2024 a variat semnificativ în funcție de domeniu. Categoria Auto & Moto a fost cea mai dinamică, cu o creștere de peste 50% a valorii comenzilor și un avans de 90% al numărului de tranzacții.

Segmentul Beauty a continuat să crească, cu un avans de 12,87% în vânzări, deși numărul comenzilor a avut o creștere mai lentă. Fashion-ul a rămas sub presiune, înregistrând o contracție de 6,7%, iar Home & Deco a avut o scădere de 9,39% în valoarea comenzilor. Articolele sportive au înregistrat un avans de 16%.

Pe segmentul Electronics, performanța a fost mixtă, cu o creștere modestă a valorii comenzilor (+2,58%), dar o scădere a numărului de tranzacții (-4,66%), ceea ce sugerează o tendință de achiziții mai puține, dar cu o valoare mai mare per comandă.

Produsele alimentare (Groceries) s-au menținut pe un trend pozitiv, cu o creștere de 25% a valorii vânzărilor, reflectând o adopție constantă a cumpărăturilor online pe acest segment.

Rata de penetrare eCommerce în România, estimată să ajungă la 38.6% în 2025

Comerțul electronic va ajunge la 38,6% din PIB-ul României în 2025, în timp ce procentul este de așteptat să depășească 46% până în 2029, potrivit datelor furnizate de către Bulgarian eCommerce Association.

Evoluția anticipată este alimentată de o combinație de inovație tehnologică și cererea în creștere a consumatorilor. În timp ce, în continuare, cumpărăturile pe dispozitive mobile au o tendință ascendentă, 56,4% dintre cumpărătorii români preferă în continuare desktop-urile și laptop-urile, ce prezintă un mix de obiceiuri conservatoare și moderne.

“Cum penetrarea comerțului electronic în România este prognozată să crească la 38,6% în 2025 și se preconizează că va ajunge la 46,1% până în 2029, oportunități substanțiale de dezvoltare sunt prezente pe piață. Cu toate acestea, provocări precum eficientizarea livrărilor și perfecționarea politicilor de returnare sunt cheia pentru creșterea durabilă și pentru o satisfacție sporită a clienților”, declară Nikola Ilchev, fondator al Balkan eCommerce Summit.