Rediscover Work este o emisiune realizată cu suportul OLX Locuri de Muncă, în care căutăm meseriile interesante și mai puțin cunoscute de la noi din țară, pentru că posibilitățile nu trebuie să se oprească la doctor, inginer sau IT-ist. În episodul de astăzi de luăm cu noi ca să cunoaștem președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați și să aflăm ce înseamnă meseria de somelier și ce poți face pentru a ajunge unul.
Cum ajungi să practici meseria de somelier
Marian Timofti, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, și somelier în multe arii, de la cafea la ulei de măsline și, bineînțeles, vin, ne povestește în micul sediu al Federației din București cum a ajuns să devină somelier.
Povestea lui începe încă din 86, undeva prin Italia, când s-a angajat să lucreze la vie, unde s-a îndrăgostit de procesul de creștere a strugurilor, de producție a vinului și de degustare. Ulterior, un enolog de la crama unde lucra a remarcat felul în care Marian alege vinurile și l-a îndrumat către un curs. Cursurile, după cum am aflat de la Marian, se desfășoară în 3 etape care constau într-o parte teoretică și una practică.
Acestea durează trei ani și este necesar să te duci la cursuri teoretice timp de câteva luni, ca mai apoi te înscrii la examenul necesar pentru a trece la nivelul doi. În perioadele practice, este esențial să vizitezi multe crame (ceea ce se întâmplă de multe ori în întâlniri stabilite de coordonatorul cursului tău), unde să înveți cum să implementezi partea practică.
Nivelul 3 se apropie de ce ne imaginam și noi când ne gândeam la cuvântul somelier, iar Marian ne povestește despre întâlnirile la final de săptămână din restaurante, unde îți alegeai mâncarea și paharul de vin, ca mai apoi să îți argumentezi alegerile în fața profesorului. Cu toate că meseria de somelier pare simplă, trebuie să ai o paletă rafinată și foarte bine dezvoltată, cât și cunoștinte gastronomice și, pe alocuri, chimice: trebuie să înveți și să înțelegi de ce ai ales un vin cu un anumit fel de mâncare, ce caracteristici are, și ce ai găsit în mâncare - câtă grăsime, aciditate, dulceață, cât de sărată este și așa mai departe.
„Degustător de vin înseamnă să nu mai bei. Ăsta este marele atu a unui bun somelier, cred eu. Nu pot să certific dacă toată lumea face așa, dar înveți să alegi și nu mai bei orice.”
Mai mult, trebuie să cunoști vinurile după elemente precum miros, aspect, note, despre cum se oxigenează vinul în pahar și despre cum lemnul în care este ținut schimbă nuanțele și gustul.
Somelierul: salarii peste medie pentru somelierii din restaurante
În 2010, când Marian lucra ca somelier în restaurante, el ne spune că câștiga aproximativ 11.000 de lei, iar în prezent, conform datelor publice disponibile, 80% dintre somelierii din România câștiga undeva între 4.953 și 8.704 ron.
Sarcinile tale ca somelier sunt variate, totuși, și nu se limitează doar la vin: pe lângă cunoștințele despre producerea, prepararea și servirea vinului, despre distilarea și istoria sa, trebuie să te ocupi de servirea clienților. Ca somelier, trebuie să le recomanzi vinuri și diverse băuturi care să se potrivească cu mâncarea aleasă, cât și întocmirea listei de vinuri care sunt disponibile în restaurantul respectiv, în funcție de preferințele clienților.
Marian ne spune că un somelier bun știe ce fel de vin să recomande unei persoane din momentul în care aceasta intră în restaurant: după mers, după haine, după unde se așează la masă. Este important să citești o persoană și să îi oferi o experiență plăcută.
Mai mult, în funcție de studiile tale și gradul de somelier, poți avea ca subordonați alți somelier cu grad inferior, care să recomande vinurile alese de tine și să învețe din paleta ta.
Pare complicat, motiv pentru care i-am cerut un sfat lui Marian, pentru tinerii interesați de o astfel de meserie: el ne spune doar să o faci dacă ești cu adevărat pasionat.
Pentru a descoperi și alte locuri de muncă la care poate nu te gândești dacă ești tânăr și te uiți la noi, urmărește materialele din seria Rediscover Work. Printre altele, vom explora lumea fotovoltaicelor și meseria de inginer aeronautic și îți vom prezenta și studioul de înregistrare al unui voice over artist.