Guvernul a lansat astăzi programul GovITHub, o inițiativă prin care vrea să implice mediul privat din IT, acceleratoare, hub-uri, ONG-uri și voluntari pentru a dezvolta proiecte pentru administrația publică și nu numai. Practic, va fi un organism de colaborare între mediul privat și stat.

Sectorul IT&C a ajuns la o pondere de 5,6% din PIB anul trecut, cu o valoare adăugată de 9 miliarde de euro. În România lucrează aproximativ 100.000 de programatori, dar, conform pieței, industria ar mai avea nevoie de 80.000 de angajați.

govithub
Ce este și cum funcționează GovITHub?

GovITHub este programul guvernamental care îi aduce laolaltă pe factorii importanți din domeniul IT din România. În GovITHub, care funcționează mai mult ca un consiliu consultativ, decât ca un hub, vor fi tineri din IT, antreprenori, manageri din companiile IT, membri ai administrației publice centrale și reprezentanți din industrie și societatea civilă.

Pe scurt, care este rolul GovITHub? Conform misiunii expuse, programul vrea să implementeze proiecte de modernizare a administrației, va sprijini antreprenoriatul în IT și va promova cultura open data și open source.

Programul se va ghida după trei principii: Mobile First, Cloud Ready și Open by Default. Practic, serviciile vor fi gândite pentru dispozitivele mobile în principal, deschise și în Cloud. „Ne dorim ca tot ceea ce vom crea să fie cu un cod sursă deschis“, a spus Dan Nechita.

Comunitatea va coopta acceleratoare, incubatoare de afaceri, hub-uri, ONG-uri, fonduri de investiții, startup-uri și companii private. Ideea este de promovare reciprocă și sprijin pentru proiectele cu potențial, concepute în GovITHub.

Organizarea GovITHub

Coordonarea programului va fi făcută de Consiliul GovITHub, iar pentru reprezentare, membri vor alege Comitetul GovITHub (CoRe), format din antreprenori, experți și membri ai administrației. Comitetul se reunește o dată pe lună pentru a analiza stadiul proiectelor și realizează un raport anual pe care îl prezintă în cadrul unui eveniment public - ITagora.

Membrii GovITHub sunt selectați pe durata a șase luni, în regim de voluntariat (8 ore pe săptămână) sau de fellowship (poziție remunerată). Vor fi selectați 10 bursieri care se vor implica full-time în activitatea Hub-ului, iar alături de ei vor fi apropae 100 de voluntari.

Consiliul interimar care va începe activitatea GovITHub e format din Florin Talpeș (Bitdefender), Radu Georgescu (GECAD), Bogdan Iordache (HowToWeb și TechHub), Andrei Avădanei (DefCamp), Dan Nechita (Cancelaria prim-ministrului), Radu Puchiu (Cancelaria prim-ministrului).

Dacă vrei să participi poți afla detalii pe ithub.gov.ro.

Cine vrea să se implice poate primi burse de 2.000 de euro

„GovITHub vrea să fie o platformă unde oameni din industrie vin să dea o mână de ajutor în administrație pentru a găsi soluții inovatoare pentru a rezolva anumite probleme“, a spus premierul Dacian Cioloș.

El a adăugat că „„Procesul de simplificare trebuie să continue și în afara legislației. Vrem să găsim oameni care să ia o pauză de la activitatea lor din sectorul privat să vină să dea o mână de ajutor. Vom avea și burse de 2.000 de euro pe lună timp de șase luni pentru tineri și nu numai“. Dacian Cioloș a spun că ideea aceasta, dacă va avea succes, va putea fi continuată și de următorul Guvern, indiferent de culoarea sa politică“.

Procesul de simplificare trebuie să continue și în afara legislației. Vrem să găsim oameni care să ia o pauză de la activitatea lor din sectorul privat să vină să dea o mână de ajutor

„Avem nevoie de inovație. Iar aceasta vine din producția de servicii IT, care a depășit la PIB agricultura, ceea ce arată capacitatea de a evolua și inova“, a mai spus Dacian Cioloș.

Premierul a spus că în momentul acesta s-a îndeplinit o dorință pe care o avea în momentul când a venit la conducerea Guvernului. „„Astăzi se îndeplinește un vis de când am venit în această poziție. Reflexele formate la Bruxelles m-au făcut să am aceleași dorințe în privința facilitățile IT existente. M-am lovit cu capul de pragul de sus de resursele existente. Am vrut să pun la punct câteva lucruri simple - o platformă pe care să putem schimba și împărtăși documente. Pe măsură ce treceau zilele, ne-am dat seama că într-o țară cum e România, cunoscută atât de bine în ceea ce priveștele competențele IT, în administrația națională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competențe“.

Florin Talpeș: „Numărul de metri cubi de dosare depuse trebuie limitat“

„Industria de IT e o industrie care se dezvoltă, e o campioană. Există o experiență fabuloasă în industrie. Din păcate, doar o mică parte din această experiență a fost folosită pentru e-guvernare locală sau națională“, a spus fondatorul companiei Bitdefender, Florin Talpeș.

Dacă ne uităm la structura industriei de software vom constata că e o industrie dominată de centre de R&D a mutlinaționalelor și de outsourcing

Cu toate acestea, Talpeș a enunțat și o realitate dură a ecosistemului local. „Dacă ne uităm la structura industriei de software vom constata că e o industrie dominată de centre de R&D a mutlinaționalelor și de outsourcing. Industria de software bazată pe inovație este foarte mică. Dacă vom compara cu alte țări, inovația este incredibil de mică“, a spus Talpeș.

„În zona de e-guvernare s-au făcut multe investiții. Ca măsură a succesului aș alege două repere. Primul reper este metrii cubi de dosare pe care trebuie să le depună un cetățean. A doua măsură este inovația adusă în acest domeniu. Dar se poate face asta? Da, se poate. Dacă ne uităm în alte țări, piața de proiecte publice sunt adevărate poligoane de experimentare pentru idei inovatoare din care se nasc startup-uri și soluții regionale sau globale“. Talpeș spune că exemplul lui favorit de stat care a investit în proiecte IT pentru stat este Israelul.